phptmdkyw

Искате ли най-накрая да започнете да се чувствате наистина в 21-ви век докато се возите във влака?

Да ви е удобно, чисто. Да не мирише на мухъл и да не ви е страх, че може да се случи най-лошото докато се возите?

Е, да знаете – има надежда!

Пред OFFNews главният изпълнителен директор на предприятието инж. Емил Йончев заяви, че железопътният завод в Септември е готов да предложи супермодерни вагони на БДЖ, произведени изцяло в България.

phpkhspqa_559x

„Според нас би било много по-разумно БДЖ да купуват интерсити влакове с локомотив и вагони вместо цели пуш-пул влакове, които се оказват твърде неефективни при авария. Затова ще предложим на компанията модерно решение с вагони тип Z1 по спецификация на италианската компания AnsaldoBreda (Hitachi Rail Italy)“, заяви Йончев.

Той посочи, че предлаганите превозни средства ще могат да се движат със скорост до 200 километра в час.

Според изпълнителния директор на жп завода в Септември вариантът да се купят локомотиви с вагони излиза двойно по-евтино, отколкото целите влакове.

„Локомотивите на „Сименс“ са по 4-5 млн. евро, а вагоните на западните производители са по около 2 млн. евро. Така цената на един цял влак би била около 20 млн. евро. Съвсем отделен въпрос е, че ние ще можем да произведем вагони Z1 значително по-евтино, в случай че БДЖ изберат такова технологично решение за модернизацията на подвижния си състав“, каза Йончев.

Жп заводът в Септември е един от шестте лицензирани производители на колооси в Европа. В предприятието работят 860 души, а над 90 процента от продукцията отива за износ.

И докато ние чакаме тези вагони да влязат в употреба, в момента БДЖ предизвика ужас в цяла България.

В момента наистина трябва да сте ентусиасти, за да се возите на влак.

По всички линии на българската железница пътническите влакове се движат със закъснения.

Предизвикателството БДЖ наистина е голямо, а треновете вървят със забавяне от 15-20 до 70 минути.

Като основна причина се изтъква липсата на локомотиви, което признайте е парадоксално!

И куриозите не спират дотук. Годните машини, с които в момента разполага БДЖ, са по-малко от броя на всекидневните курсове, извършвани в страната.

 Влаковете, заминаващи от начални гари – София, Пловдив, Варна и др., са принудени да чакат да пристигне композиция, от която да се разкачи работеща машина, да бъде закачена на съответния влак и той да може да отпътува с клиентите на БДЖ.

Екипи от поддръжката на инфраструктурата на превозвача заявиха, че този процес отнема време, машинистите тръгват със закъснение, а ефектът е верижен и по останалите направления, тъй като на междинни гари влакове за по-малки населени места трябва да изчакват машините от основните направления, за да се прехвърлят пътниците.

Извън локомотивите, които са в движение, в депата на БДЖ отлежават такива, които са за основен ремонт. Поправката им е скъпа, а частите често са втора употреба, но превозвачът ги взема на баснословни цени заради предварително уредени тръжни процедури

Заради недобре обезпечена железопътна инфраструктура е издадена заповед влаковете да се движат с големи ограничения в редица участъци, а в други вдигат максимум до 100 км/ч. По този начин наваксването на закъснения, каквато практика имаше доскоро, става невъзможно.

Отделна тема е състояните на самите купета в момента. Като се качи на влак, човек се чуди дали не се е качил в машина на времето. На всички ни е известно колко често стават и пожари във вагоните, като през годините примерите не са малко.

И какво излиза? 

Произвеждаме модерни купета, но се возим в буклуци.

Тая българска логика така и не я схванхме през годините.

Е, стискайте палци новите вагони по-бързо да влязат в употреба, а дотогава …

Дерзайте, пътници на БДЖ! 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s