Големият сблъсък тази сутрин – Пижо срещу Пенда или Цецка срещу Радев

Доживяхме да видим Цецка Цачева кандидатът за президент от ГЕРБ и Румен Радев, излъчен от БСП в словесна схатка. Припомняме, че в началото на октомври ген. Радев не се яви на дебата с Цецка Цачева в студиото на NOVA. Той все още не е дал обяснение за отказа си.

golemiqt-sblysyk-na-idei-zapochna-s-shega-cecka-cacheva-sreshtu-gen-rumen-radev-eto-kakvo-si-kazaha-407813

„Започва обиколката ми из страната, но във всеки момент, в който може да се състои дебат с кандидата на БСП, аз ще се отзова. Готова съм“, заяви тогава Цачева.

Защо обаче Пижо и Пенда?

„Фалшиво е внушението, че битката на тези избори е между ГЕРБ и БСП. Ние сме алтернативата. Те така добре работят заедно, а искат да приемем, че са опоненти“, това заяви кандидатът за президент на Реформаторският блок Трайчо Трайков преди няколко дни.

Прав е Трайков ГЕРБ винаги са били в тясно сътрудничество с БСП съшо като Пижо и Пенда – любов голяма от времеоно. Същото си пролича и от днешният меко казано смешен дебат между фигурите на двете най-големи партии в България.

Реакциите след дебата не закъсняха и в социалните мрежи заваляха коментари. Според повечето от мненията двамата са направили доста вял и миролюбив дебат..

Радан Кънев написа във Фейсбук: „БСП и ГЕРБ дружно порязаха българите в чужбина, при гласуването на ИК.  Днес кандидатите им отново дружно изпадат в лицемерно умиление за правата им да гласуват.
И това е единственото, което си струва да се отбележи в този беззъб дружески „дебат“, изпълнен със скучни шаблони, евтин популизъм и скромни, та спорни познания във външната политика.“

Проф. Ивайло Дичев написа:„Радев и Цачева единодушни, ще рече човек, че са кандидат-президентска двойка.

Въпреки партиините различията, двамата водещи претенденти за президентския пост – кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева и издигнатият от инициативен комитет и подкрепен от БСП Румен Радев намериха време, за ДА мерят сили в предизборен дебат по бТВ, който повече приличаше на американско комедийно шоу. 

Цялата „драма“ започна с „вече се ръкувахме на идване към студиото, не приличаме на Хилари Клинтън и Доналд Тръмп“, пошегуваха се в ефира Цецка Цачева и кандидатът за президент от БСП ген. Румен Радев.

Цачева обяви, че който на 20 години не е бил социалист, няма сърце, който на 40 години е социалист, няма мозък, обясни Цачева членството си в БКП.

Г-жа Цачева заяви, че ще обединява нацията, а току-що изхвърли всички социалисти като безмозъчни същества, възмути се Радев.

Казах го в шеговит план, освен да съм строга, обичам и да се шегувам, отговори Цачева.

Като цяло дебатът мина супер миролюбиво, Радев поздрави Цачева три пъти за нейните позиции, тя атакува с въпроси генерала, но остри нападки нямаше.

Цачева стресн зрителите с изявлението, че „Националният интерес е по-важен от правата на отделния гражданин“.

Ген. Радев пък коментира, че Крим е украински, над него се вее знамето на Русия, а от самоопределението на жителите му зависи чий е полуостровът. Анексията е в грубо нарушение на договореностите след края на втората световна война. Крим е в Украйна, каза Цачева. Двамата се обявиха за преразглеждане и отмяна на санкциите за Русия.

Държавният глава трябва да се ръководи от националния интерес – а това е образована и просперираща нация, която живее в стабилна и сигурна държава. Евроатлантическият път на България е без алтернатива, представи основното си послание Цачева.

Промяната е неизбежна, президентът не трябва да бъде церемониал-майстор, а да е действен. Първият ми приоритет е сигурността, вторият – балансирана и независима външна политика, третият – да бъда социален филтър на законите, които ощетяват правата на гражданите, каза ген. Радев.

Не бива да се правят компромиси с националната сигурност. Охраната на нашата граница изисква и отговорност спрямо европейските граждани, посочи Цачева.

Компромис не трябва да се прави с подготовката на хората в сферата на националната сигурност и техния социален статус. Дълги години властите се отнасяха с пренебрежение към проблемите на тези хора, посочи ген. Радев.

В спор за цената на оградата по границата, той заяви, че по времето на кабинета „Орешарски”, когато започна изграждането на т.нар. преградно съоръжение цената е била 250 хил. лв. на километър и тогава в имало скандали за това, че тя е висока, докато сега цената достига 1 млн. лв. на километър.

Имаме една сигурна граница, и това е сръбската, коментира ген. Радев въпроса за достъпа на нелегални мигранти до страната ни.

От миналата седмица има 50% ръст на заловени и нахлули нелегални мигранти, който са хванати на сръбската граница, посочи той.

Цачева не се съгласи. Според нея има непознаване на механизма, по който лицата влизат на наша територия: има временни центрове, а хората със статут на бежанец може да се придвижват свободно. Не е тайна че тези хора правят опити да напуснат страната, тъй като тя не е крайната им цел, каза Цачева.

По думите ѝ средно на ден към този момент в страната ни влизат 81 мигранти, докато през през октомври 2015 г. броят им е бил е 7000, т.е. намалели са в пъти.

Огромният проблем е, че процъфтява каналджийството, което генерира престъпност и корупция. Не виждам драконовски мерки. Ние трябва да пресечем каналджийството и това е общ проблем – на Народното събрание, Министерския съвет и президентството.

Не бива да се нагнетява тревога, институциите са на място, действаме в синхрон помежду си, използваме и европейската солидарност. Силният глас на България се чува в Европа, посочи Цачева.

Относно това редно ли е да „тихомълком” да се предават на Турция лица, които там са заплашени от преследване, Цачева заяви, че когато е нарушен законът, това трябва да се случва.

Националният интерес на държавата е пред отделни права, заяви тя, но добави, че законът се грижи да няма конфронтация между тях.

Тихата екстрадиция за мен не говори добре. Никой не бърза експресно, на часа, да върне хора, заплашени от мъчения. Това ме води ме на мисълта, че имаме зависимост от Ердоган, заяви ген. Радев.

Задълбочен диалог с Турция трябва да се води, но е важна позицията от която тръгваме – от позицията на слабия ли, попита той.

България има своите ангажименти в ЕС и НАТО и ние сме част от решението на ЕС за Турция – едно много трудно, много спорно споразумение, но в резултат от него опасността по българската граница е намаляла, заяви Цачева

Всеки, дошъл отвън, пази територия, а българският летец защитава Родината – това са две отделни неща, каза ген. Радев относно различните варианти за защита на българското небе. Това трябва да е винаги съвместно и никога срещу заплащане, посочи той.

Защитата трябва да е дело на модерна наша армия, която в синхрон с партньорските служби на НАТО има ангажимент за охраната. А защо и да не мислим за обща европейска армия, попита Цачева.

В рамките на дебата по външнополитическите теми те се обединиха около въпроса за преразглеждане на икономическите санкции, наложени на Русия и се съгласиха, че страните, търпящи негативите, трябва да бъдат компенсирани.

Цачева заяви готовност да бъде върховен главнокомандващ на българската армия, тъй като тази фигура трябва да взима политическите решения, когато дипломацията е претърпяла провал. Кандидатът на ГЕРБ заяви готовност да се допитва не само вицепрезидента си вицеадмирал Манушев, но и до самия ген. Радев. Радев посочи, че не е проблем жена да бъде начело на българската армия и я посъветва да бъде главнокомандващ не само на армията, но и на всички въоръжени сили на България.

One thought on “Големият сблъсък тази сутрин – Пижо срещу Пенда или Цецка срещу Радев”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s