Калфин срещу Трайков – едно сутрешно зрелище

%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b9%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d1%84%d0%b8%d0%bd_cr

Тази сутрин в ефира на Нова телевизия в словестна битка се изправиха кандидат-президентите Ивайло Калфин кандидат за президент от АБВ и Трайчо Трайков от реформаторския блок.

Двамата разискваха вътрешната и външната политика на България.

Сред приоритети си като евентуален бъдещ президент Калфин постави справянето с бежанската криза. Според Трайков този проблем засяга вътрешната ни сигурност и именно тя щяла да бъде фокусът на неговата работа, ако бъде избран за президент.

Трайков и Калфин се обединиха около тезата, че държавният глава има достатъчно правомощия, но те трябва да бъдат използвани по-пълноценно.

„Рано или късно съдържанието на Конституцията трябва да се подложи на обществен дебат. Президентът трябва да има право на законодателна инициатива”, коментира Калфин.

Трайков пък обяви, че той би предложил парламентарната квота в съдийската колегия във Висшия съдебен съвет да бъде намалена.

„България не е поставена между великите сили, а където се постави. Определено обаче ние нямаме интерес от конфликти с Русия. А разделението на русофили и русофоби не е тема за България – за това говорят хора, които нямат какво друго да кажат”, каза Калфин.

Трайков не сподели неговото мнение, че „да си русофил означава да си българофил”.

„България е Европа. Европейските правила не са измислени, а да бъде права или крива краставицата, а за да защитават интересите на страните членки”, категоричен бе кандидатът на Реформаторите.

Кандидатът на реформаторите припомни, че никога не е членувал в партия и затова ще му бъде лесно да е надпартиен президент.

По въпроса с освобождаването му от министерския пост в енергетиката в първото правителство на Бойко Борисов Трайко каза, че това се случило вследствие на „изнудване от страна на Русия”.

Калфин пък обясни, че е напуснал поста си на социален министър, защото „коалиционното споразумение не се изпълняваше”.

Кандидат-президентите Ивайло Калфин и Трайчо Трайков спориха по въпроса за Крим и Косово, без нито един от тях да отговори на въпросите на другия.

„Кажете Крим част от Украйна ли е или не е“, обърна се кандидатът на реформаторите Трайчо Трайков към съперника си.

„А Косово? Това независима държава ли е?“, отговори с контравъпрос кандидатът на АБВ Ивайло Калфин.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s