d091d183d180d0b3d0b0d18120d0b1d0bed0b920d0bdd0bed189d0bdd0b820d0b2d18ad0bbd186d0b8

Прокуратурата все още не е решила дали има основания да иска прекратяването на две паравоенни организации -„Български воински съюз „Васил Левски“ и „Българско национално движение „Шипка“.

През юни от Българския хелзинкски комитет поискаха държавното обвинение да подаде иск по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) за прекратяването на двете националистически организации. В края на юли искането е пратено за разглеждане във Варна, защото седалището на двете организации се намира в града.

Припомняме, че специално тези две организации са познати както на медии, така и на общество

Двете организации бяха главни действащи участници при посрещането на руската прокремълска рокерска организация „Нощни вълци“ пред храм „Св. Александър Невски“ в края на юни.

Преди това те се изявиха и като организираха доброволни патрули по границата срещу мигранти.

Отделно при посрещането на „Нощните въци“ в Бургас, отново тези две организации създадоха смут, като биха граждани, които бяха против влизането на рокерите у нас.

Вижте още: Митов, ние казахме ли ти, че рокерите на Путин са опасни?

От националистическите организации твърдят, че протестиращите са ги провокирали.

В мрежата обаче има видео, на което ясно се вижда как притестиращите са ритани на земята.

След всичко това останха въпросите: Защо тези хора си позволяват такава агресия и защо се движат облечени по този начин?

Те казаха, че просто са отивали да берат билки в гората и протестиращите са ги нападнали.

Не знаем дали наистина си мислеха тогава, че някой ще им повярва.

С писмото си до главния прокурор Сотир Цацаров от БХК са предоставили на държавното обвинение данни, публично достъпни в интернет страницата на двете формирования, от които се разбира, че дейността им е насочена против републиката и че те създават тайни или военизирани структури.

И двете организации са регистрирани като юридически лица с нестопанска цел, осъществяващи общественополезна дейност.

„Съгласно искането на БХК налице са данни за съставомерни деяния на лица, свързани тези организации: образуване и ръководене на организация, която си поставя за цел да извършва престъпления по Глава I от Наказателния кодекс (НК) – престъпление по чл. 109 от НК; и приготовление по чл. 110 от НК за престъпление по чл. 95 от НК (опит за преврат, бунт или въоръжено въстание за събаряне на властта)“, сочат от хелзинкския комитет. От „Шипка“ и „Васил Левски“ твърдят също, че е нужно освобождение на Отечеството“ от „престъп[ния] модел за партийно олигархично управление“, като обявяват „мобилизация“ и набират доброволци за организирана от тях „стрелкова подготовка“. Обявено е и създаването на подразделение за специални операции и антитероризъм.

Вижте още: Вредни ли са националистическите организации?

Данните, на които се основава искането, са добити изцяло от собствената интернет страница на двете сдружения –www.bnoshipka.org, както и от публикации и интервюта, отразяващи дейността на организациите в медиите, пишат още правозащитниците.

За да бъдат прекратени – дейността трябва да се осъществява от самото сдружение, а не от неговите членове

Advertisements

4 thoughts on “Трябва ли да се закрият паравоенните организации?

  1. По-важно е да се закрие БХК. Доброволните патрули по границата компенсират грешни решения, корупцията и некомпетентността на управляващите в България и ЕС да охраняват границите ни

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s