И Кунева подава оставка при лоши резултати на изборите

2110166735

Дали ДБГ ще продължи да бъде част от управленито зависи от резултата на Трайчо Трайков на президентските избори.

Това стана ясно от декларация на партията, оповестена от нейния лидер Меглена Кунева.

В декларацията се казва, че ДБГ стои твърдо зад кандидатурата на Реформаторския блок и потвърждава своята позиция, че участието на Блока в кабинета е гаранция за прозрачносто и откритост, както и за недопускане на БСП и ДПС във властта.

Участието на ДБГ зависело от резултата на Трайков. Ако той бил лош това щяло да означава неодобрение и веднага след изборите ДБГ ще напуснат правителството. За лош резултат ще се приеме ако Трайков събере по-малко гласове в сравнение с последните парламентарни и местни избори. На парламентарните избори Реформаторският блок спечели 291 806 гласа.

Това е първата официална изява на партията на Меглена Кунева след като получи два ултиматума – в петък от премиера Бойко Борисов и тази сутрин от лидера на ДСБ Радан Кънев.

В събота пък БЗНС на военния министър Николай Ненчев излезе с декларация за свикване на Изпълнителния съвет на блока и обявяване на курс към предсрочни избори през пролетта.

Припомняме, че само преди около две седмици Бойко Борисов заяви, че и той ще подаде оставка при лоши резултати.

Той заяви, че ако ГЕРБ загубят на президентските избори, на първи тур,  правителството му ще подаде оставка. „Ако загубим на първи тур, още вечерта подавам оставка. На втори тур се търси подкрепа и хората не излизат да гласуват“.

„Генерал Румен Радев ми е козирувал, нашият опонент е Илияна Йотова – тя е БСП. Кандидатурата на Орешарски е пряка атака срещу нас. Пламен Орешарски е най-омразният за ГЕРБ човек с щетите, които нанесе с неготово управление“, каза още премиерът и лидер на ГЕРБ.

„Съжалявам, че нямат кандидат, защото да издигнеш непартиен член, не от твоята партия, да го вземеш от първия гарнизон, който срещнеш, самото защото е честен и почтен. Това означава, че в БСП няма честен и почтен. В ГЕРБ си имаме много почтени хора и си избираме от тях”, заяви министър-председателят.

Радан Кънев и желанието му да каже на Борисов – „Абе, бай Х*й“

В тази ситуация Реформаторският блок има шанс да оцелее в две стъпки: Първо, да подкрепи силна обща кандидатура и второ, да се консолидира до ниво на единна организация, единно лидерство, единна програма.

„Реформаторският блок няма лидер, който да каже на Борисов „А бе, бай Х*й, ти с кого се държиш така, бе. Това да не ти е махалата, това да не са ти 90-те години?!“избухна в студиото на Нова телевизия Радан Кънев.

Лидерът на ДСБ бе възмутен от начина, по който премиерът Бойко Борисов е привикал министрите от Реформаторския блок и изнудвал Кунева със спиране на парите за учителите.

„Тези хора трябва да се наредят зад Трайков, а не под Борисов и имат часове да го направят“, призова Кънев министрите.

Съпредседателят на Реформаторския блок припомни, че единственият шанс България да има десен президент е Трайчо Трайков да стигне до балотаж.

„Въпросът е от кого ще загуби Цецка“.

Дали ще има предсрочни избори е проблем на Борисов, а не наш, каза още Кънев.

Лидерът на ДСБ каза, че от една година България буксува напразно, „за да си запази някой властта – партийните назначения и партийния бизнес, и за да се утвърди еднопартиен режим – това са цели, които ние няма как да подкрепим“.

„Най-големият грях на Реформаторския блок, който никога не може да бъде изкупен, е че още в изборната нощ сдаде политическата си програма. Всичко рухна с оня лаф с триковете“.

Тогава Божидар Лукарски обясни, че било политически трик първо да казват, че няма да подкрепят Бойко Борисов за премиер, а после да го подкрепят.

„Съдебната власт тегли цялата страна назад, законодателната власт й е все едно дали работи или не работи“.

За да тръгне напред България, Радан Кънев предложи три неща:

„1. Да се обединят българите в страната и българите зад граница.

2. Да се направи невъзможнонто, за да се проведе съдебна реформа.

3. Да се предотврати опасността партия и държава да станат синоними, както беше до 90-а година“.

Радан Кънев попита кой му е виновен на Борисов, че неговите депутати са гласували за ограничението за секциите в чужбина. Не било вярно, че това е мярка срещу гласовете от Турция. В Англия имало заявени 51 секции, а в Турция само 38. На репликите на Красимир Каракачанов Кънев отговори така:

„Не искам да му слушам „патриотичните“ глупости.. Заедно провалиха вота на българите в чужбина, заедно гласуваха ваканцията в парламента. Заедно ще си играят на президентските избори – ГЕРБ, Патриотите и „Атака“. Муцка!“

Радан Кънев още веднъж призова излъчените от Реформаторския блок министри „да престанат да се поддават на това рекетьорство и на това унижение“.

„Не може премиерът в пристъп на слабост и паника да нахлуе в парламента, да се кара на друга партия, след което да изисква от своите министри да му се извиняват за изключително резонни критики, които е заслужил за поредица от политически простотии“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s