Явор Дачков: Няма смисъл от СЕМ. По-добре да бъде закрит!

92-2

Днес ви представяме едно интервю с журналиста Явор Дачков. 

С него си поговорихме за журналистиката, как се промени тя през годините и задължително ли е „жълтото“ да е нещо лошо?

Има ли смисъл от работата на СЕМ и изобщо нужен ли ни е?

Не подминахме и темата за президентските избори, и до колко логични бяха някои политически ходове. 

14494668_1611995198826424_848043921065497730_n

**************

Как се запалихте по журналистиката и кога започнахте да се занимaвате с нея?

Стана случайно и ме застигна това, на което съм се присмивал най-много. Аз гледах надменно на журналистиката. Мислех, че е нещо несериозно.

Само че по ирония на съдбата, един от моите професори в Богословския факултет покани мен и още трима от моите колеги да започнем да правим предаване за религия в “Дарик радио”. Ние бяхме първото предаване на радиото, само три дни след неговото откриване. И оттам постепенно навлязох в журналистиката без да го искам в началото.

В момента правя сайта си “Гласове” заедно с моята съпруга и пиша статии за вестник „Галерия“.

Как ще коментирате журналистиката преди и сега? Какви са разликите?

На мен винаги ми е изглеждало, че дъното е достигнато и няма накъде по-надолу да се работи, но виждам, че не е така. Тази професия, както всичко в България, деградира с всеки изминал ден.

Помня, че преди време се възмущавахме от езика на „24 часа“, вулгарните изказвания, “пожълтяването” на някои теми, но все пак имаше места, на които се правеше качествена журналистика. Дори в частните медии имаше някакви острови на публицистика. Новините бяха съвсем различни – не се обръщаше толкова внимание на криминални прояви и не се правеше истории от тях и определено не беше водеща новина.

Това е образът на това, което се случи с журналистиката. Това не е новина. Криминални прояви винаги е имало. Но засипването на хората с подобна информация не само не информира хората, но ги и отравя.

Аз имам все повече приятели, които отказват да гледат телевизия.

Тука става подмяната – политиката и сериозната журналистика бяха подменени от криминални прояви, риалити формати, светски предавания. Бяха изтласкани сериозните предавания от телевизията, а след това и сериозните журналисти.

Сериозни новини в момента може да видите само в сутрешните блокове, а там нито има време да се разгърне една тема подобаващо, нито е подходящ часът за нея.

Тази журналистика е безмислена. Това е вид развлечение, което лишава хората от информация.

Журналистиката напоследък е много разделена – „жълта“, „кафява“, всякаква. Не е ли време да започне да се прави качествена?

Аз също пиша за вестник, който е обявен за „жълт“. „Жълтото“ дойде от запад, нека това да е ясно и повярвайте ми местните опити да се прави жълта журналистика са нищо в сравнение със западните. Там са много по-мощни, много по-агресивни и много по-нахални. И тук изкривеният пазар и липсата на средства накара много журналисти да изкривят формата, за да може да се издържат.

Дори в „жълто“ предаване или вестник може да попадне тема, която е много важна за обществото. В България обаче лошото е, че много от тези медии служат като бухалки.

Като инструмент за рекет и оказване на влияние, но не по журналистическия правилен начин.

Медиите на „Америка за България“ воюват с медиите на Пеевски.  И ако между двете може да има ралзика чисто като стил на писане, то по същество няма никаква разлика. Това е една война не на факти, а на бухалки. На неверни неща и просто постигане на отделни политически, и икономически цели.

Как ще коментирате така обсъжданата кандидатура на Цецка Цачева за президентските избори?

Може да има различни тълкования.

Единият възможен вариант е, че Бойко Борисов е уверен в победата си. Той може да е подготивил нешата така, че всички останали кандидати, като изключим този на БСП, да работят за победа на ГЕРБ.

Не трябва да забравяме, че много хора в България гласуват солидарно с това, което им каже партията. Нищо, че този избор е мажоритарен е ясно, че кандидатът на ГЕРБ ще събере най-много гласове на първи тур. Оттук нататък, когато се изправят на балотаж, е много вероятно останалите гласове да прелеят в човека на ГЕРБ.

Такава е сметката на Бойко и затова той без да се замисли номинира несъстоятелен образ. С лоша харизма, с никаква биография. Изобщо лоша кандидатура.

Но определено Бойко е сигурен, че на втори тур всички други партии ще подкрепят ГЕРБ, затова и толкова лесно заявява, че ще подаде оставка, ако не спечелят изборите.

Всички искат това статукво да се запази, освен БСП.

Според мен обаче Борисов направи само една грешка – подцени избирателите и ми се струва, че поради дългото пребиваване във властта, и то без конкуренция, са замъглили правилната му преценка.

Цецка Цачева наистина излежда нелепо за президент. За да си президент, трябва да изглеждаш много добре.

Отделно да не забравяме, че Цецка Цачева подправи Държавен вестник, което по принцип трябва да е голям скандал, но тук никой не му обърна внимание. Отделно уреди мъжа си на служба в РВД на много висока заплата.

Цецка Цачева няма нито едно качество за това да бъде избрана за президент. Това може да изиграе на Борисов лоша шега. Ако на мястото на Цецка Цачева беше Йорданка Фандъкова, победата наистина щеше да е сигурна. Сега обаче не мога да кажа това.

Защо според вас ДОСТ не излъчиха кандидат и Орешарски ли ще вземе гласовете от Турция?

Целта на Доган е чрез Орешарски да покаже на Местан кой е стопанинът на този електорат. Ако Доган мобилизира цялата машина за Орешарски, а Местан се яви и получи 0,5%, ще се покаже, че Местан няма никаква сила зад гърба си и турците ще го изоставят. Местан затова не посмя да се кандидатира. Сега може да заблуди някого, че все още е фактор, а ако загуби няма как да ги задържи.

Как ще коментирате кандидатурата на Трайчо Трайков?

Г-н Трайков трябва да мобилизира много рехав електорат затова сега е започнал да произвежда заплахата Путин за кой ли път и да кара останалите да препотвърждават евроатлантическата си ориентация, което е безумие.

Няма сериозен политик, който да се обяви срещу ЕС и НАТО. Ние нямаме избор в това отношение.

За или против сте СЕМ да продъжлава да е действаш регулатор?

През годините, в които съществува, СЕМ доказа, че няма смисъл от неговото съществуване и по-добре да бъде закрит. Това са излишни харчове, хаус и скандали. Това са едни хора, които трябва да прокарват политическите решения на правителството и тяхната работа е как да ги опаковат в нормативни актове, така че да не личи, че поръчката идва от изпълнителната власт.

Как може да се промени медийната среда в България?

Никак. Тя ще се промени с израстването на едно друго полоколение журналисти, по-читави хора, които ще разберат, че по този начин няма да стане и ще започнат да се организират по друг.

Само по естествен път нещата може да се получат.

Ето сега забелязвам как някои колеги журналисти искат да изкарат, че Цецка Цачева е най-добрият избор за президент. То са звезди, то са майки … кажете ми какво е това?

Няма да се промени медийната среда без да се достигне някакво окончателно дъно и да се преживе катарзис в това отношение.

Иначе бъдещото поколение журналисти са единственият ни шанс за промяна.

За или против сте за финансирането на медиите от държавата и по-специално Еврофондовете?

Разбира се, че трябва да има медии, финансирани от държавата, за да защитават обществения интерес.

Лошото е, че частни медии, които получават европари, са използвани за манипулиране, като тези пари стават инструмент за управляващите да ги държат под контрол.

Лошото е, че в България нямаме пазар и медиите няма от какво да се издържат, затова нямат и избор при ползването на тези пари от държавата.

Тоест не е важно откъде идват парите, а каква е позицията?

За мен да. Много често от парите зависи позицията, но аз мисля, че когато човек е достатъчно зрял, не прави големи компромиси. Вторачването е това откъде идват парите според мен е по-маловажният проблем. Проблемът е какво е качеството на информация. Наистина зависи какво правиш с това, което ти се дава. А при нас винаги се получава потрес.

Интервюто взе Веселин Диманов

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s