Сараите на Доган се разрастват: Вече и с пристанище

d094d0bed0b3d0b0d0bd20d0a1d0b0d180d0b0d0b920d0a0d0bed181d0b5d0bdd0b5d18620d180d0b5d0b7d0b8d0b4d0b5d0bdd186d0b8d18f

Още през април месец, сайтът „Биволъ“ разкри, че луксозно имение, зад което стоят обръчите от фирми свързани с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, се издига в Бургаския залив. То е построено с лоши кредити от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ).

С разрешение на община Бургас достъпът до общинския път, държавното пристанище и плаж, който е изключителна държавна собственост, е отрязан. Това е показала проверка на изданието на място и по документи.

Отрязаният плаж се гуши като анклав между две „руски“ територии – от едната страна е пристанище „Росенец“, което правителството даде на концесия на „Лукойл Нефтохим Бургас“, управлявано от приятеля на премиера Валентин Златев, а от другата страна е новият сарай на Доган.

След разкритията на „Биволъ“, сараите на Доган станаха основна тема в медийното пространство. А и не само това.

Точно тези сараи станаха и повод за скандал, който скоро няма да се забрави, а именно отнемането на наградата за разследваща журналистика от Фондация „Радостина Константинова“ на колегите от „Бивол“. Този случай доведе и до остраняването на Лили Маринкова от БНР, която си позволи свободно да обсъжда тази тема в ефира. 

Вижте още: Ако Радостина Константинова беше жива…

Днес Медиапул ни представят нова инфомрация по темата, а именно, че сараите на Доган бавно, но славно се разрастват. 

Морският сарай е получил претендираната собственост върху вълнолом и яхтено съоръжение край имението. Назначената проверка от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков по казуса с документалното несъответствие около имота е приключила в полза на свързваната с Доган фирма „Хермес Солар“.

Ор медията съобщават, че проверката е установила, че 2 декара от земята, върху която е построена бившата спортна база на „Нефтохим“, превърната в имение на Доган, всъщност са частна държавна собственост и е задействана процедура по продажбата й на собственика на останалата част от терена.

Вижте още: Денят в снимки: Догансарай – крепостта на коруцпията

Скандалът избухна преди месец, след като стана ясно, че „Хермес Солар“ смята, че воденият документално като държавен имот е бил вписан грешно в кадастралната карта. Фирмата поиска от бургаската Служба по геодезия и кадастър корекция на данните, тъй като този пристан бил част от придобитите от дружеството активи на бившата водно-спортна база.

Версията на фирмата, подкрепена с нотариални актове, е че вълноломът е неин по силата на покупката на базата от дружеството „Стрейтлайн“, което пък се сдобило с тези активи от „Лукойл Нефтохим“. Имотът бил част от сделката за приватизацията на петролната рафинерия, а пристанът не е бил на Морска администрация.

Проверката на документите в Морската администрация и в „Лукойл Нефтохим“ потвърдила твърденията на „Хермес Солар“. Това става ясно от думите на Чолаков, който е представител на Реформаторския блок и СДС.

Така вече кеят, вълноломът и прилежащите им съоръжения са деактувани като държавна собственост и официално са част от имението на Доган.

Вижте още: Сиракът Ахмед Доган

Документалната инспекция обаче открила, че областната управа притежава идеални части от терена и все още 2 дка от земята, върху която е изградена постройката на имението на Доган, са частна държавна собственост. В такива случаи се предприема процедура по прекратяване на съсобствеността, както наскоро това стана с т.нар. Царски конюшни в центъра на София.

По думите на Чолаков от фирмата „Хермес Солар“ бил проявен интерес към въпросните два декара, оказали се държавна собственост. За да се стигне до сделка обаче, трябва да се избере независим оценител на имота, който да определи стойността й. Установената от него цена трябва да се одобри и от комисия в областната управа, преди да се предприемат действия по договорки със свързваната с Доган фирма, обясни бургаският областен управител.

Предстои ръководената от него управа да вземе необходимите решения в тази посока.

Снимка: Биволъ

One thought on “Сараите на Доган се разрастват: Вече и с пристанище”

 1. Уважаеми аноним сънародници-БЪЛГАРИ, от всякакви ситуации има изход на този свят.
  Думата „политика“ идва от латински „поли“, което означава „много“ и „тикa“, което означава „кръвосмучещи копелета.“
  Ето това което споделям от 4г. и то с доста добри отзиви за нея;
  За да постигнем целите / Свобода, Щастие, Мир и истинслка демокрация трябва да да забраним със закон в Конституциията си, КУЛТ-групираната партийна поборщина, деконсолидирано-безприемствената ненавист към вери, и най-вече да забраним със закон в Конституциията си ненавистта в етническият ни произход!!
  Как бихме могли да превъзмогнем всичко това за да мислим и постигнем „свобода“, „мир“, благоденствие и щастие?
  Как бихме постигнали истинската демократична консолидарност?
  На всички тези а и на още много други въпроси, безпартийната група „толерантна-приемственост“ сме публично отговорили, като даже има и изготвен точен план за безкръвната промяна.
  Чрез узаконени КОНСТИТУЦИОННО двете неразривно-свързани думи „толерантна-приемственост“, ние ще станем пионерите на безкръвната промяна към истинската демокрация, възвишили морала на Човечеството.
  Чрез закона за „толерантнатa-приемственост“,
  Ще забраним откритата западно-парламентарна КУЛТ-политизирана поборщина.
  Полит аматьорска-поборщина целяща личните полит-идеи да превърнат в псевдо-професионализъм наложен чрзез мажоритета на котерийна посредственност.
  За да съм ясен ще допълня че „КОТЕРИЙНОСТ“ това е престъпното ползване на служебно положение само за лична облага!
  НА БЪЛГАРИЯ НЕ И ТРЯБВА ВЕЧЕ ВЗЕТОТО ПОСРЕДСТВЕНО РЕШЕНИE от ЗАПАДНАТА ПАРЛАМЕНТАРЩИНА чрез КОЛИЧЕСТВЕН-мажоритет, най вече груп-култово политизиралa ПОСРЕДСТВЕНОСТТА, а качественотo решение-идея на ЕДИНИЦИТЕ-ТАЛАНТИ И РОДОЛЮБЦИ сред нас.
  Чрез закона за „толерантнатa-приемственост“, ще забраним религиозната БОГО-АЛЛАХСКА бесприемственост и войни!
  Чрез закона за „толерантнатa-приемственост“, ще забраним най жестокото сред нас, ЕТНИЧЕСКАТА безприемствена ненавист от произхода ни.
  КОНСТИТУЦИОННО УЗАКОНЕНАТА ПРИЕМСТВЕННОСТ на Човешките ни разлики, като най-ВИШЕ-ХУМАННО СЪЩЕСТВО НА ПЛАНЕТАТА!
  Конституционно Узаконената ПРИЕМСТВЕНОСТ на Разликите в
  1/ Убеждения-ИДЕОЛОГИИ / ПОЛИТИКА,
  2/ Вери-РЕЛИГИИ и
  3/ Произход-ЕТНОС.
  Конституционна Забрана на намесата на тези 3(три) частни, парламент-котерийни, (т.е. ползванe на служебно положение единствено за ЛИЧНИ ОБЛАГИ), поляризиращи обществото, КУЛТОВО-групирани фактора;
  ( ИДЕОЛОГИЯ, РЕЛИГИЯ, ЕТНОС ) в Държавния сектор.
  Забрана на намесата им като котерийно-частен, култов сектор, поляризиращ Общо-Държавните вътре-Социални а също и външно-Държавни професионални отношения, е основата на истинската Демокрация !!
  Става дума за КОНСТИТУЦИОННА ЗАБРАНА само на ВМЕШАТЕЛСТВОТО, на тези 3 ОСТАРЯЛИ С ВРЕМЕТО, горе упоменати, котерийно-частни, (т.е. ползванe на служебно положение единствено за ЛИЧНИ ОБЛАГИ), груп-култови, котерийно-поляризиращи обществото-прослойки, а не забрана на организациите им!
  Нека си останат, но по райони и проповядват идеи, вери и произход, па макар и групирано, НО ПО ДОМОВЕТЕ КАТО ХОБИ ВЕЧЕ!!
  Коя Държава в света е гарантирала това, Конституционно??
  Никoя!!
  Тогава нямa и Демокрация никъде !!

  БИ-СМИЛ-АЛЛО, РАХМАН Ал-РАХИМ, АМИН!!
  До кога ЧУЖДОПОКЛОННО ще се влачим под опашката на тази “Дем(ек)-ократска Йевро-АНАРХИЯ”, ПИТА (полит-съветника, пророк ) ИЛИЯ ЕНЧЕВ, чието име цяла една улица в родният му град-ПЛОВДИВ, не случайно носи??

  С уважение:
  Енчев

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s