Миньорите са непоклатими: Протестът продължава

img_3678

Вече 24 часа продължава протестът на миньорите от първа смяна на рудник „Бабино“ в „Бобов дол“, които се затвориха вчера сутринта в мината в знак на протест срещу нищожното заплащане за труда им.

Според тях са орязани 50% от заплатите им.

От мината казват, че работниците са взели колкото са изработили. Заплащането е намалено с 20-40% на човек заради неизпълнени норми, казват от ръководството.

Още във вторник протестиращите призоваха при тях да отиде за разговор някой от ръководството на мината или представител на държавата, но това така и не се е случило. Работниците искат да бъде изпълнен списъкът с техните искания, който съдържа 9 точки.

Сред тях са незабавно изплащане на пълният размер на заплатите им за август и септември и получаване на ваучерите за храна от март до септември, които им се полагат.

От ръководството твърдят, че са изплатили вчера 2000 лв. за ваучери, но миньорите са категорични, че това е крайно недостатъчно. За момента се твърди, че точният брой на затворилите се в мината е 130 души, но вчера петима са били извадени, защото им прилошало. Те вече са по домовете си в добро състояние.

Според миньорите протестиращите са повече от обявения към момента брой, но това няма как да бъде потвърдено или отречено, тъй като в мината слизат само техни колеги. Те носят периодично храна и вода на протестиращите. Тази сутрин намиращите се в мината са закусвали банички, предоставени от местен бизнесмен.

Не е ясно и в какви условия миньорите са изкарали последните 24 часа, но според техните колеги спят директно на камъни и по въглищата.

Единственото осветление, с което разполагат идва от лампите, използвани за работа в мината. Те работят около 7-8 часа, т.е. една тяхна смяна.

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s