Губи ли позиции Ислямска държава?

img_3679

Ислямска държава губи все повече и повече позиции. А пропагандата на джихадистите е на най-ниското си ниво от година насам. Това е мнението на бившия външен министър Николай Младенов, сега координатор на ООН за мира в Близкия изток.

Пред сутрешния блок на БНТ той обясни, че през последните 24 часа бомбардировките в Алепо са се засилили и реално градът се разрушавал в момента.

„Ако се продължава така, градът ще бъде сринат със земята, няма да остане нищо от него. Това е недопустимо, тъй като в него живее предимно цивилно население“, посочи Младенов.

По думите му случващото се било безпрецедентно през последните 30 години противопоставяне между САЩ и Русия, от което няма интерес нито едната, нито другата страна, нито която и да е държава в света. Единствената добра новина от Близкия изток е отслабването на Ислямска държава.

Николай Младенов заяви, че никой няма интерес от инфекцията, която сирийският конфликт може да създаде и от това с нея да се заразят много други държави в региона.

„Кризата в Сирия е най-голямата криза в световен мащаб по отношение на международен отзвук, бежанци и сриване на сгради до основи. Търсенето на сериозна политическа воля за решаването й трябва да стане с участието на всички членове на Съвета за сигурност на ООН. Тук е ключът. В противен случай много трудно може да бъде намерено политическо решение“, заяви координаторът на ООН за мира в Близкия изток.

И докато е под въпрос дали Николай Младенов е прав, то САЩ директно обвини Русия, че ударите й са все по рядко насочени към ИД.

Руските бомбардировки в Сирия все по-рядко са насочени срещу групировката „Ислямска държава“ (ИД). Това показва анализ на американската фирма Ай Ейч Ес, според който Русия е загрижена не толкова за тероризма, колкото да подпомага сирийския режим, съобщи Франс прес.

Докато през първото тримесечие на 2016 г. 26 на сто от руските бомбардировки са били насочени срещу ИД, през второто тримесечие броят им е спаднал на 22 процента, а през третото – на 17 процента, уточнява отделът за проучване на конфликта в Ирак и Сирия към компанията – „Ай Ейч Ес конфликт монитър“.

Миналия септември президентът Путин заяви, че мисията на Русия е да се бори с международния тероризъм и по-специално с групировката „Ислямска държава“, напомня Алекс Кокчаров, анализатор от фирмата.

„Данните ни сочат, че не е така. Приоритет за Русия е да осигури военна помощ на правителството на Асад и твърде възможно – да превърне сирийската гражданска война от многостранен в двустранен конфликт между сирийското правителство и джихадистките групировки като ИД“, отбелязва той. „Това отслабва възможността да се предостави международна подкрепа на опозицията“, добавя експертът.

Ай Ейч Ес констатира същевременно, че територията под контрола на ИД се е свила тази година с 16 на сто.

През 2015 г. „халифатът“ на ИД намаля от 90 800 на 78 000 кв. км, което означава загуба от 14 на сто. През първите 9 месеца от 2016 г. тази територия се сви с още 16 процента, сочи проучването. Към 3 октомври ИД контролира според него близо 68 300 кв. км в Ирак и Сирия (приблизително колкото Белгия и Холандия, взети заедно), допълва АФП.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s