ВСС не посмя да пита Цацаров за „Яневагейт“

photo_verybig_1026600

Съдийската колегия при Висшия съдебен съвет (ВСС) не пожела да изслуша главния прокурор Сотир Цацаров за това докъде е стигнало разследването на записите от разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Вносител на предложението беше Калин Калпакчиев, според когото производството по случая е спряно. Мнозинството в колегията обаче надделя и предложението му за изслушване на „главния“ беше отхвърлено с 8 на 5 гласа.

Вижте още: Реформата в прокуратурата и прочистването на гнили ябълки, изчезнаха от официалния дневен ред

Въпросът за разследването беше повдигнат, след като беше приета справка за наказателните дела срещу съдии. В нея фигурират имената на 11 магистрати, срещу които делата се придвижват сравнително бързо, докато по случая „Янева-Ченалова“ има голямо забавяне още на фазата на досъдебното производство. 

Калпакчиев предложи колегията да следи делата, по които магистрати не са привлечени като обвиняеми и поиска справка от прокуратурата по конкретния случай.

„Наказателните производства трябва да приключват по най-бързия начин не само, защото се засяга авторитетът на съдията, но защото се засяга престижът на правосъдието. Не сме остров на спокойствието, трябва да имаме адекватна реакция, защото всичко се срутва, авторитетът на ВСС е под морското равнище. Нека разширим справката и с т.нар. дела срещу неизвестен извършител в скоби магистрат“, настоя Калпакчиев, цитиран от „Правен свят“.

Вижте още: Биволъ: Държавата се управлява с пипане на мускула на Борисов

Соня Найденова защити Калпакчиев, но това не беше достатъчно да се убедят повече членове в правотата на записите, които разкриват задкулисие и намеса в съдебната система от икономически и политически лица.

Оказва се оабче, че Цацаров трябва да дава обяснения не само за „Яневагейт“.

Общо 1000 души са били подслушвани в рамките на разработката “Червей“.

За това е съобщил пред съда бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев, който е свидетел по делото срещу бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева.

Как тази информация илиза на бял свят? 

Бившият министър е узнал тази информация не от кого да е, а от бившия шеф на ДАНС Владимир Писанчев, който на свой ред е разпореждал прилагането на специалните разузнавателни средства (СРС) по “Червей“.

Разбирате ли колко много хора са подслушвани без да знаят и какво нарушение на закона е това? 

Цялата тази информация за масово подлушване и селедене излизат от мотивите към присъдата на Владимира Янева. Тя бе осъдена на една година условно заради издаването на незаконни съдебни разрешения за прилагането на СРС по “Червей“.

Историята става още по-гнусна, когато осъзнаем, че всъщност подслушваните са повече от 1000

Накой може би ще попита защо? Отговорът е прост:

Обикновено всеки подслушван провежда неограничен брой контакти с други хора, които също биват проследявани в рамките оперативната разработка. Накрая се оказа, че голяма част от тези хора са подслушвани незаконно със санкцията на бившата шефка на Софийския градски съд.

Цялата история ТУК.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s