И бежанците у нас протестират …

 

5605a9aeb608b1eb44cafb461ce624bd

Тези дни имаше много протести против бежанците.

И в София, и в Самоков хората излязоха на площадите, за да покажат, че не искат бежанци на територията не само на тези градове, а и на страната.

Вижте още: Самоков протестира – не желае мигранти

Но след днешния репортаж на bTV от бежанския център във „Враждебна“ изниква един интересен въпрос:

Самите бежанци искат ли изобщо да са в България?

Мигрантите от Сирия, настанени в бежанския център във „Враждебна” по програмата за релокация на мигранти в ЕС, обявиха, че започват гладна стачка от 9 часа днес.

Те настояват да бъдат върнати обратно в Гърция, след като по думите им там са били излъгани, че в България ги чакат къща за всяко семейство, по 500 евро издръжка на всеки, социални осигуровки, образование и преводачески услуги.

Групата от мигранти във „Враждебна” твърдят, че нямат никакъв отговор на техните искания от българските власти. Още когато поставиха въпроса, техните искания бяха преведени, а още на следващия ден обясних, че започва бърза процедура за получаване на статут. България има закон, който регламентира времето, в което се изпълнява тази процедура.

Още във вторник разпределихме хората на две групи, проведе се първото интервю, с което се стартира процедурата за закрила, обясни обаче директорът на центъра във „Враждебна” Иван Пенков. В четвъртък разговаряхме с тях по отношение на излизане от центъра и прибиране, допълни той.

Пенков посочи още, че е проведена и среща с представители на международна организация за миграция, Върховния комисариат за бежанците, на които е дадено обяснение на мигрантите какво се прави към момента и какво предстои да се направи. Мигрантите изтъкват, че българската страна не е виновна за случилото се, но искат тяхната малка група да получи статут.

Искаме българската държава да ни помогне тази лъжа да се оправи. В края на краищата ние сме хора, заяви един от мигрантите пред bTV. Мигрантите настояват да бъдат върнати в Гърция, където да потърсят правата си.

Там искат да се срещнат с ръководството на агенцията по бежанците, както и да разкажат за проблема си пред международни медии.

One thought on “И бежанците у нас протестират …”

 1. Анализ на “Булг-стратфор”

  Приятели,

  – Чакайте, чаа-а-ааакайте…! В България няма бежанци, защото в никоя съседна държава не се води война…!!!
  (…като изключим гражданската война в Турция, срещу 20 милиона кюрди…)

  Първо Боко-бухалката и социоложката-министърка да отговорят:
  1. Защо мълчаха, когато главният соросоид-президент Офшорналиев (Със смешния прякор “Плевнелиев”), обяви, че “…България подкрепя агресията на САЩ и кооразбойници, срещу законното правителство в Сирия…)…? Кога е взето решението в М.С. или Парламента, да участваме в агресията срещу Сирия…???
  1. Защо една натовска държава (Турция), организира и затрупва други две натовски държави (Гърция и България) с нелегални емигранти…, а натовския ни министър-Председател и натовските ни министри на отбраната и вътрешните работи мълчат, вместо по силата на Чл.5 от договора ни за членство не поискат помощ от сощото това НАТО, срещу турската агресия (макар, че резултата ще е като в Кипър – турците влязаха и никой не може да ги изгони…)…?
  2. Защо вместо да пазят нашата граница, наши военни поделения участват в Афганистан, Сирия, Турция и Ирак в ОРГАНИЗИРАНЕТО на мигрантски нашествия в България, от същите тези страни…??
  3. Защо “Евро-съюзните” ни Министър-преддседател и Министрите на отбраната и вътрешните работи не искат от Е.С., по силата на Чл.44 от Договора за Е.С., помощ в защита външните граници на същия този Е.С….???
  – Добре де…, и чий фуй дирят нашите в Афганистан, като цялата афганистанска измет е вече в центъра на София…???

  Колкото повече, герберите и деформаторите да се правят на щтрауси и си зариват главите по-дълбоко в пясъка – толкова повече им стърчат, червените меки части, за… “който и както ги пожелае”…!!!
  .

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s