Стрелбата срещу Митьо Очите – за 30 секунди с 13 куршума

20160609_e4da3b7fbbce2345d7772b0674a318d5_32479

В началото на лятото една престрелка беше основна тема както в медиите, така и в обществото.

Митьо Очите отново влезе в общественото полезрение след като беше прострелян тежко на 8 юни в ресторант „4 you“ в Слънчев бряг.

Ясно е, че престрелката е била за уреждане на сметки. Според някои управляващи за парко място, ама ние си знаем, че е в този случай битовизмът е далеч.

На 8-ми юни станахме свидетели на една престрелка, която нагледно ни показва, че мутренските години в България не са отминали. Те просто са се видооизменили.

Играчите са си все същите. Или поне тези, които са останали живи.

Но какво точно се случи тогава?

4 месеца по-късно – докъде стигна разследването 

4 месеца по-късно разследването не е приключило.

Петима в ареста, четирима – с по-леки мерки и един обявен за издирване чрез Интерпол – това е „разстановката“ днес на обвинените като организирана престъпна група 10 мъже. 

В неизвестност е лидерът на бандата според прокуратурата – Божидар Кузманов-Божо Кравата (34 г.). Обявен е за международно издирване. За него е издадена и червена бюлетина на Интерпол, уверяват от полицията, въпреки че снимката на Кравата не се появи в сайта на международната организация.

Той най-вероятно е в страна извън ЕС, за да избегне изпълнението на европейска заповед за арест.

Вижте още: Изписаха Митьо Очите – започва ли битката за наркопазара?

С такава процедура от Испания ни бе върнат Данаил Анжело Петков – единият от собствениците на клуб „Оксижен“ в черноморския комплекс. Петков напусна страната, преди да бъде задържан както другите авери на Божо – привикани уж на следствен експеримент на местопрестъплението точно 20 дни след стрелбата.

Експресно започна събиране на улики, че кръгът около Кузманов е действал като организирана престъпна група за рекет, принуда и разпространение на наркотици.

Към разследването за групата бяха присъединени първоначало образуваното в Бургаската окръжна прокуратура наказателно производство за убийството на 46-годишния съсобственик на охранителната фирма „Аркус сигурност Бургас“ Александър Алексиев и опитът за убийство на Димитър Желязков-Очите. Обвиняемите за тези престъпления – Тодор Славов за убийството, Георги Иванчев и Радослав Димитров за прострелването на Очите, се сдобиха и с по още едно обвинение – като членове на организираната банда. На тримата бе наложена постоянна мярка, задържане под стража.”

На 1 юни в списъка на арестантите влязоха още Иван Терзийски, Силви Николаев, Димитър Николов. На четвъртия задържан в Слънчев бряг – Николай Иванов, ортак на Данаил Петков в „Оксижен“, спецсъдът определи по-лека мярка – парична гаранция от 10 хил. лв.

Вижте още: Дълбоките корени на организираната престъпност

Освен боса Божо за издирване бе обявен и помориецът Марчо Марков, известен с участието си в „Сървайвър“. Студентът от НСА се укрива близо 2 месеца, но на 5 септември прибра багажа си в спортен сак и се предаде в ОДМВР-Бургас.

Прокуратурата поиска за него постоянно задържане под стража, защото според свидетели е бил въоръжен с мачете. Първата съдебна инстанция обаче наложи на „сървайвъра“ възможно най-леката мярка – подписка, а на втората падна дори и тя.

Далеч по-сериозен удар срещу обвинителната теза е освобождаването под парична гаранция на Радослав Димитров. На 11 август Апелативният спецсъд замени постояния арест с 5000 лв. гаранция. Часове след това семейството на 26-годишния плевенчанин внесе сумата и той се оказа на свобода.

Основание за промяната е липсата на убедителни доказателства, че Димитров е стрелял срещу Очите. Той е посочен от Калоян Колев, влязъл в заведението заедно с Димитър Желязков. Колев е от много близкото обкръжение на Очите, въпреки че апелативен прокурор от Бургас го преброи като „неутрален“.

Вижте още: Бъчварова ли е луда или ние сме тъпи?

Тежкото обвинение срещу Радослав Димитров – за опит за убийство на Желязков, не е паднало, въпреки че по него не са открити барутни частици. Но той не е бил задържан веднага. Според запознати показанията на спорния Колев имали достатъчна тежест и заедно с други доказателства формирали логична картина на случилото се.

На 15 септември у дома се прибра и Иван Терзийски, обвинен за принуда и за увреждане на имущество по време на спора за паркинг до бившето „Казино“ в Слънчев бряг, разразил се преди две лета между екссъдружниците Силвия Панагонова, вдовицата на сикандижйския бос бай Миле и Пламен Петков от Поморие. Терзийски е под домашен арест, защото докато бе зад решетките, е станал татко за втори път.

Какво точно се случи на 8-ми юни в Слънчев бряг? Две версии – коя е вярната?

Едва 30 секунди е продължил кървавият сблъсък във „4You“.

Това е времето от влизането на Очите до разбягването на „домакини“ и „гости“. За тези 30 секунди се формират тезите на двете страни.

4 месеца след кръвопролитието прокуратурата не отстъпва от становището, че няма извършено престъпление от страна на Димитър Желязков и хората му. Според обвинението те влизат, докато според адвокатите на обвиняемите – нахлуват. Около 10 са с лидера, една група остава пред ресторанта, а друга блокира задния вход. И двете страни твърдят, че имат достатъчно надеждни свидетелски показания.

Още в началото на разследването стана ясно, че Желязков носел бронежилетка и пура в ръка. Пурата не е легенда – тя е намерена на местопроизшествието, направен е и ДНК анализ, доказано е със сигурност, че е на Очите.

Само че това не е единствената теза … 

Различна е визията и за последователността на действията.

Според защитата Тодор Славов е стрелял, след като Желязков ударил Кузманов, а гардът му Александър Алексиев насочил оръжие към Божо. Контратезата е, че стрелбата е започнала без реална заплаха и посегателство. Макар да са влезли с евентуално намерение за хулиганство, Очите и компания нямали време да го реализират, убедено е обвинението.

Няма съмнение, че по време на делото адвокатите на Славов и Иванчев ще пледират за неизбежна отбрана. При разпитите Славов твърди, че е стрелял, тъй като Александър е насочил пистолета си срещу Божидар Кузманов.

Вижте още: Митьо Очите отива в чужбина – целта изпълнена

Алексиев е с чисто съдебно минало, притежавал е законно пистолет, но той не е намерен в ресторанта. Нараняванията по пръстите на ръката му сочели, че оръжието е издърпано оттам, след като е паднал прострелян. Според запознати тениската на гарда е била разкъсана в областта на кръста. Това било в полза на версията, че пистолетът му все още е бил затъкнат в колана, когато е издърпан.

При разпитите Георги Иванчев твърдял, че е взел пистолета на Сашо и го е изхвърлил в нива край Несебър, след като той и Божо са избягали от местопрестъплението. Нивата е ожъната и проверена метър по метър, но “глок”-ът на Александър не е открит.

В „4You“ са открити две огнестрелни оръжия – освен „Щаер“-ът на Тодор Славов, законно притежаван, на едно от сепаретата е оставен “Макаров” със заличени номера. Никой от участниците в конфликта не го разпознава като свой. От него е изолирана ДНК на двама – на Георги Иванчев и на Никола Маринов -Кольо Магарето, третият ранен в конфликта.

Още в началото стана ясно, че биологичните следи от Магарето са в откритата част на пълнителя. Според прокуратурата епителната тъкан е останала, след като Никола е бил удрян по главата с дръжката на пистолета. Следите на Иванчев го уличават като стрелец по Очите. Куршуми от този пистолет са открити в тялото на боса.

Случайна или преднамерена грешка е появата на снимката на Радослав Янков – синът на Туцо от „Киларите“, сред обявените за издирване хора на Божо, с кого е близък той и кой стои зад взрива на мерцедеса, използван от жената на Кузманов.

Митьо Очите: Никъде няма да бягам! Искам справедливост!

Митьо Очите сам реши да внесе яснота около информацията, която пристигна при Флагман.бг от хора, близки до Божидар Кузманов – Кравата, който е в неизвестност, след  като групата му откри огън по Очите и още седмина, с които той влезе в ресторант 4 You.

„Да, има доказателства – видеозапис, от който ясно се вижда, че аз влизам в заведението точно със 7 приятели – имахме запазена маса за вечеря и това се знаеше от Божидар Кузманов. Записите от това, което се случи вътре, бяха скрити от неговите хора, но има друг видеозапис, от който се вижда, че ние не влизаме въоръжени. Престрелка нямаше! Ние не сме отговаряли на огъня, който откриха по нас. Аз нямах оръжие! По хората на Божидар Кузманов не е открит дори един проектил. Мен ме нацепиха с 13 куршума. Вие писахте за 5, останалите са по бронежилетката ми, имам и 2 рани по крака от два рикошета. А куршумът в гърдите ми все още си е там и не знам дали някога ще бъде изваден. Сега тежа само 73 кг и съм в инвалидна количка у дома си в Несебър.

„Истината е, че най-рано след 8 месеца могат да ми направят пластика на дебелото черво и подобна операция успешно може да мине само в Германия и Белгия. Такива са препоръките на специалистите от Американската болница „Джон Хопкинс“ в Истанбул, където ходих за цялостна ревизия на тялото ми. Това, което направиха в Истанбул, е да прикрепят нефростома, която да щади левия ми пикочен мехур, тъй като поставеният в България „дабъл джей“ – изкуствената тръбичка, свързваща легенчето на бъбрека с пикочния мехур, просто пропуска. И за да излезе наяве цялата истина за моето състояние – все още не е ясно дали левият ми уретер е бил пробит от куршум или по време на спешната коремна операция в УМБАЛ-Бургас, когато трябваше да се спасява живота ми“, каза Димитър Желязков – Очите.

Желязков държи да припомни, че в най-критичия период в тялото му са прелети 25 л чужда кръв, докато нормалният човешки организъм може да понесе максимум до 6 л при кръвопреливане.

„Сега се чувствам твърде слаб, но няма да престана да се боря, за да се възстановя напълно. До един месец отново ще имам преглед в истанбулската болница „Джон Хопкинс“, за да видят дали е възстановен напълно левият му уретер и да ме консултират дали да продължа при тях или в Белигия или Германия.

Всичко, което се случи на 8 юни, беше точно 26 секунди – в МВР и прокуратурата имат достатъчно доказателства, от които се вижда, че аз нямам за какво да бъда разпитван, обвиняван и съден. Представете си какво щеше да стане, ако аз и моите приятели бяхме на мястото на групата около Божидар Кузманов – сигурно никога нямаше да излезем от затвора. А вие сами виждате, че те един по един излязоха от ареста.

И накрая нека да ви кажа, аз платих достатъчно висока цена за всичко, което съм правил преди да вляза в затвора – изтърпях 6 години 4 месеца зад решетките и след като излязох, не съм се занимавал с неща, заради които да бъда преследван от закона“, завърши Димитър Желязков.

Източник на информация: 168 часа

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s