Кой е виновен за провала за ООН?

andreij-raijchev-boijko-borisov-i-kristalina-georgieva-sa-veroqtnite-kandidati-na-gerb-za-prezident-380019

След много обсъждания, рокади, коментари и изобщо голяма шумотевица около българската кандидатура за шеф на ООН, най-накрая вече има победител и той не е никоя от българските кандидатури. 

Португалският кандидат Антониу Гутериш най-вероятно ще бъде следващият генерален секретар на ООН, съобщи агенция „Ройтерс“. Представителят на Русия в ООН Виталий Чуркин го обяви за „ясен фаворит“ на церемония преди минути.

Кристалина Георгиева е получила 5 гласа „за“, включително от 2 държави постоянни членки, 8 „против“, сред които 2 постоянни членки и 2 „въздържал се“, един от които също е бил от постоянна членка на Съвета. На практика Георгиева е била изправена пред две заплахи за вето, но не се знае от кои държави.

Според официалната информация Ирина Бокова е получила по 7 гласа „за“ и „против“ и 1 „въздържал се“. По думите на репортерката на агенция „Франс прес“ Каръл Ландри, две държави постоянни членки са били готови да ѝ наложат вето.

„Ройтерс“ обаче пък разпространяват таблица според която Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО, е на второ място в надпреварата за поста генерален секретар на ООН.

В таблицата Бокова се нарежда непосредствено след фаворита Антониу Гутериш, който днес трябва да бъде избран за наследник на Бан Ки Мун начело на световната организация.

Независимо на кое място са обаче едно е ясно – българките не спечелиха.

Това доведе до нови коментари и искане на оставка на правителството.

А ние питаме: Кой е виновен за провала за ООН?

Първанов поиска оставките на Борисов, Кристалина Георгиева и Митов

Ако има достойнство министър-председателят трябва да поеме политическата отговорност и да си подаде оставката, заяви лидерът на АБВ Георги Първанов, след като вчера стана ясно, че името на следващия генерален секретар на ООН най-вероятно е Антонио Гутериш. Ирина Бокова, за която Първанов лобирше, е четвърта, а еврокомисарят Кристалина Георгиева, която стана българска официална кандидатура, е осма.

Според Първанов оставката на Борисов е „мъжкият и достойният отговор в такава ситуация“. „Мисля, че достойното е г-жа Кристалина Георгиева да бъде оттеглена от ЕК незабавно“, заяви още Георги Първанов и добави, че се е уморил да иска оставката на външния министър Даниел Митов по отношение на външната политика.

Не мога да поискам оставката на г-жа Меркел, но си мисля, че ако тя е съпричастна към това, което стана в България, трябва да последва някакво извинение, каза още Първанов. Той е убеден, че ако правителството не беше оттеглило подкрепата си за Ирина Бокова и не беше издигнало Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, Бокова е щяла да бъде избрана. Тя била „първата жена от Източна Европа“ в класирането.

АБВ няма да се присъедини към БСП за искания от тях вот на недоверие към правителството за външна политика. Според Първанов вотът трябвало да е след изборите за президент, за да може да се чуят техните послания и да е за цялостна политика.

И БСП, и ДПС поискаха оставката на Бойко Борисов

БСП поиска оставките на премиера Бойко Борисов и еврокомисаря Кристалина Георгиева заради провала й в надпреварата за генерален секретар на ООН. ДПС пък настоява за колективна оставка на правителството.

Днес председателят на БСП Корнелия Нинова, членове на Изпълнителното бюро на партията и депутати от левицата показаха в парламента официалното класиране в гласуването за нов шеф на ООН, според което ръководителят на ЮНЕСКО и първи кандидат на страната ни за поста Ирина Бокова е втора след Гутериш, а Кристалина Георгиева, чиято кандидатура бе издигната от Министерския съвет миналата седмица – чак девета.

„С издигането на Кристалина Георгиева Бойко Борисов продаде българския национален интерес“, заяви Нинова и поиска оставката му с мотив, че оглавеното от него правителство не е суверенно. На въпрос на кого е продал националния ни интерес тя отвърна: „Питайте него в защита на чии интереси работи. Него ли го излъгаха или той излъга българския народ? Според мен той ни излъга“. Социалистите поискаха оставката на правителството, за да дойде следващото, което да защитава националните ни интереси.

Цветанов: Двама се карат, третият печели!

„В кампанията за генерален секретар на ООН имаше едно вътрешно противопоставяне в страната. Всеки се стремеше да изрази негативната си позиция относно номинациите. И когато  двама се карат и вътрешнополитическият проблем излиза извън пределите на страната, сами разбирате, че всичките носим до някъде вина за това, че не се консолидирахме. И нямаше тази единност по нашата номинация”, заяви в Народното събрание  Цветан Цветанов.

Той смята, че в тази кампания имало едно вътрешно противопоставяне в страната ни и всеки се стремил да изрази негативната си позиция относно номинацията на Ирина Бокова, в последствие и за Кристалина Георгиева.

„Да не се забравя, че взимането на това решение е геополитика между великите сили. България искаше да се възползва от това, което беше направено като анонс, че следващият генерален секретар на ООН ще бъде от Източна Европа”, допълни той.

„Смятам, че трябва да бъдем разумни и даотдадем заслуженото за качествата на Ирина Бокова и на Кристалина Георгиева. И едната, и другата към настоящия момент продължават да изпълняват функциите си на позициите, на които са в ЮНЕСКО и в ЕК и им желаем успех”, каза той.

Председателят на ГЕРБ е на мнение, че вземането на това решение е геополитика между великите сили и от тази гледна точка България е искала да се възползва от това, което е било направено като анонс преди години – че бъдещият секретар на ООН ще бъде от Източна Европа и ще бъде жена.

Според Цветанов вот на недоверие в днешните условия е изцяло популистко като действие и решение. 

И днес пак имаше проблем с кворума в парламента. От втория път и след половин час почивка, в 9:30 часа, управляващите успяха да съберат 122 регистрирани в залата депутати, за да започне заседанието. Първият път се регистрираха само 108. В нея не участваха народните представители на БСП, които бяха в залата и част от депутатите на ДПС.

Лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов призна, че кворумът е отговорност на управляващото мнозинство. Запитан дали до изборите управляващите ще работят на ръба по този начин, той отговори, че ще трябва да са дисциплинирани.

Стана ясно, че две седмици до президентския вот заседания в парламента няма да се провеждат. Но депутатите трябва да се събират в комисиите.

 

2 thoughts on “Кой е виновен за провала за ООН?”

 1. Струва ми се, че освен на мен но и на други ще бъде интересно от кога лидера на ГЕРБ е Цветан Цветанов?

  Харесвам

 2. Светът няма да изчезне, от многото жилци, а от многото злодейци.
  ЗАДАВА СЕ ЖЕСТОКИЯ СЪД ЗА ВСИЧКИ РОДИНО-ПРОДАЖНИ КОТЕРИЙЦИ, КРАДЦИ НА РОДОЛЮБИЕТО НИ И ФАШИНГТОН-ЧУЖДОПОКЛОННЦИ!!
  Тези КОТЕРИЙКИ СТАЛИНА и Бокова за да могат да станат международeн главa на мас-ООН-ите зa да ги променят радикално, знаят ли предназначението на всеки един Народ на Планетата какво е?
  Тези типични чуждопоклон КОТЕРИЙКИ (т.е. използвачки на служебно положение единствено за ЛИЧНИ ОБЛАГИ) СТАЛИНА и Бокова, публикували ли са плана за радикална промяна на мас-ООН-ското гнездо в правилна насока, който като БЪЛГАРКИ са ДЛЪЖНИ ДА НАПРАВЯТ?
  НЕ!!
  Факт е че всеки един народ на планетата има своето предназначение.
  Никой народ не е създаден без смисъл случайно!
  Така че надали някоя от западните държави и най-вече Америка с коран-опикалите НАТО-ризирани алианс-марионетки, едвали знаят своето истинско предназначение.
  За единството на СЛАВЯНИТЕ-Руси и тяхното баснословно БЕЗСТРАШИЕ и боен дух се знае много.
  Самата историята на човечеството доказва че няма война до сега която Русия да е загубила.
  Защо?
  Защото предназначението на Русия и Руския славянски народ е да пазят МИРЪТ на Планетата.
  Тогава ние БЪЛГАРИТЕ като Народ зародил живота на Планетата, като най стар и най много-числен конкуриращ даже и Китай но пръснати из Планетата, какво е нашето предназначение?
  Надали и някой точно може да отговори, камоли и самата Боковица!
  Срамно е като Българин това да не се знае!
  ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО НА НАС БЪЛГАРИТЕ(не само Балканци),
  A пръснати из Планетата e;
  ДА НАПРАВЛЯВАМЕ ЖИВОТА на Планетата В ПРАВИЛНАТА НАСОКА!
  Срамно е като Българки тези КОТЕРИЙКИ СТАЛИНА и Бокова това да не знаят и да не направят!
  Ето например;
  €вро-Конгломерата непризнава все още самоосвободилите се републики Крым, Нагорны Карабах, Северна и Южна Осетии, Донетск, и Луганск, а потдържат Нео-НАЦИСТСКИТЕ режими в Литва, Латвия, Естония, Украйна и Полша, бръщолевейки за демокрация!
  Прогресивната световна общественост начело с БЪЛГАРИТЕ, настояваме Европа да стане невоенна зона със строга забрана на дрънкане на оръжие и военни бази!!
  The real name of €C / €U-it’s not the union, but;
  Adventurous half-baked, €-conglomeracy of conceptual Schengen-Nazi constructivism.
  Peoples slapped nickname -„Fourth Reich“ of this Nazi pseudo-Union.
  It’s a Nazi-conglomerate shacked-cocktail of Kingslands, Quinslands, R€publics, mash of Monarchies, Th€o monarchies and even the most shameful facts is that admitting the biggest-colonialist as a member-ENGLAND, on the planet at the moment.
  Подробности ще намерите в Документалното филмче; (“Stealing a Nation”, A Special Documentary Report by John Pilger.) https://www.youtube.com/watch?v=0zhGvId4fcc
  СМЪРТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЧУЖДОПОКЛОННИ, €ВРО-КОНГЛОМЕРАТ-МАРИОНЕТКИ, НАТО-ризирали Народа коран-пикльо-пачаврено, без референдно
  „Ако ги няма Руснаците на Земята , Човечеството ще живee във вечен-НАЦИЗЪМ и ВОЙНА!“, каза Giulietto Chiesa !!
  Енчев

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s