Официално: Във военното разузнаване са унищожавани досиета след 10 ноември 1989 година

„Военна информация” (СВИ) официално призна, че във военното разузнаване са унищожавани досиета след 10 ноември 1989 година. Въпреки постановление №61 от 5 април 1991 г. на Министерски съвет, с което е абсолютно забранено унищожаването на каквато и да е архивна информация с поверителен характер в България.

zx620y348_937040

Това е станало ясно в отговор на директора на СВИ бригаден генерал Светослав Даскалов на заявление за достъп до обществена информация, подадено от сайта desebg.com.

„В периода от 10 ноември 1989 г. до 16 юли 1991 г. в РУ-ГЩ са унищожавани документи въз основа на актове за унищожаване на секретни материали, намиращи се в сборове документи (дела), които по надлежния ред са предадени на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА”,се посочва в отговора на СВИ, подписан от директора ѝ бригаден генерал Светослав Даскалов, изпратен до редакцията на desebg.com

Прочистването е извършвано по време на двете правителства на Луканов (1990 г., БКП/БСП), кабинета Попов (1991 г., БСП, СДС и БЗНС), служебният кабинет на Ренета Инджова (1994) и кабинета Костов (1999), когато управлява коалицията Обединени демократични сили (СДС и Народен съюз), пише още журналиста Христо Христов.

От наличната информация по този въпро до този момент се знаеше за тайно унищожаване на досиета на бившата Държавна сигурност през 1990 г. Това е станало след заповед на тогавашния министър на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев (БКП), разкрит по-късно като агент на ДС, който също е бил вербуван като Агент на ДС под псевдоним – „Славейчето“.

atanas_semerdziev-new

Този акт през 2002 година за малко да му струва свободата, но прокуратурата не си свърши докрай работата, за да сте стигне до окончателни присъди и остави делото на „трупчета”, докато двамата си доживеят спокойно старините и починат.

Служба „Военна информация”, която от 1999 г. е правоприемник на РУ-ГЩ, упорито отказваше през последните няколко години да изпълни закона за досиетата и да предаде архивите на военното разузнаване от тоталитарния период на Комисията по досиетата, което привлече общественото внимание и това на политици и журналисти, съобщава още сайта desebg.com.

В официалния отговор на СВИ се пропуска отговор на въпроса- какво е количеството на унищожените документи до юли 1991 г.

За сега знаем, че  най-малко 16 000 досиета в РУ-ГЩ са унищожени след 10 ноември 1989 г. или почти половината от всичките. Това става ясно от отговор на министъра на отбраната Николай Ненчев от юли 2016 г

Актовете за унищожаване, посочени от СВИ, като основание за унищожаването, не съдържат право основание, което поставя под сериозно съмнение законността на прочистването.

За пример при съставянето на актове за унищожаване на досиета от архива на ДС през 1990 г. съответните комисии, извършили прочистването са посочили като основание за това заповедта на министъра на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев.

При РУ-ГЩ такова нещо няма. Отделно от това не става ясно дали след 10 ноември 1989 г. във военното разузнаване са прочиствали само снети в архива агентурни досиетата или и досиета на действащи такива.

b_650_0_16777215_0___images_stories_sistematads_ru-gst_2016_5-otgovor-svi-dosieta_ru-gs-2

b_650_0_16777215_0___images_stories_sistematads_ru-gst_2016_5-otgovor-svi-dosieta_ru-gs-3

Унищожаване на досиета във военното разузнаване след юли 1991 година продължава..

От официалния отговор на директора на Служба „Военна информация” бригаден генерал Светослав Даскалов става ясно, че това се е случвало до влизането на закона за досиетата през 2006 година.

От отговора на СВИ не става ясно колко и какви досиета са унищожавани във военното разузнаване в нарушение на министерското постановление.

От СВИ посочват, че това постановление е отменено с друго постановление на Министерския съвет от декември 1994 г. (тогава управлява служебния кабинет на Ренета Инджова, назначен от президента Желю Желев б.а.). В служебния кабинет министър на отбраната е Бойко Ноев, а директор на РУ-ГЩ току що е станал ген. Ангел Кацаров (2 декември 1994 г.).

„За отделените през този период документи за унищожаване само са съставяни актове, в които са описвани предвидените за съхранение материали. Те са съхранявани в Службата по специален ред – описани, прегледани и запечатани в чували. Въпросните секретни материали са унищожени на 15 април 1999 г.”, се посочва още в отговора на ген. Даскалов.

Това е по време на управлението на Обединените демократични сили (СДС и Народен съюз) и кабинета на Иван Костов. Тогава министър на отбраната, който пряко отговаря за военното разузнаване, е Георги Ананиев.

Директорът на СВИ отговаря и на въпроса на журналиста, които са длъжностните лица във военното разузнаване, разпоредили прочистването:

„Унищожаването на секретни материали е извършено в съответствие с писмени указания на първия зам.-началник на РУ-ГЩ от 24 януари 1995 г.”

Това съвпада с първия ден от управлението на самостоятелното правителство на БСП с премиера Жан Виденов, лидер на бившите комунисти. Министър на отбраната в кабинета Виденов е Димитър Павлов, разкрит по-късно от Комисията по досиетата като агент на ДС.

Снимка: Капитал
Източник на информация: Desebg.com

3 thoughts on “Официално: Във военното разузнаване са унищожавани досиета след 10 ноември 1989 година”

 1. „Това е по време на управлението на Обединените демократични сили (СДС и Народен съюз) и кабинета на Иван Костов. Тогава министър на отбраната, който пряко отговаря за военното разузнаване, е Георги Ананиев.“

  Харесвам

 2. “Това е по време на управлението на Обединените демократични сили (СДС и Народен съюз) и кабинета на Иван Костов. Тогава министър на отбраната, който пряко отговаря за военното разузнаване, е Георги Ананиев.“
  Това е по времето на Служебният кабинет на Стефан Софийански назначен от Президента Петър Стоянов.

  http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0034&n=7&g=

  Харесвам

 3. Γенерал Светослав Даскалов няма да откаже нищо на никой високопоставен властник. Такъв и такъв ще си остане. „Забрави“ да публикува „професионалната“ си биография на сайта, но сметка на това изпълни политическата поръчка, заради която предишният директор подаде оставка. Резултатът – обогатяване с имот и разрешение N383/29.12.2016 за строеж на 53,10 кв.м. гараж в р-н Витоша, „Киноцентъра“.

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s