980x551_1475479837

Кандидатурата на Цецка Цачева определено разбуни духовете в политическия ни живот.

От вчера всички коментират само това, като конкурентите на ГЕРБ определено си позволяват да заявяват категорично, че са по-спокойни, защото изборът на управляващата партия е лош.

Други пък обясняват, че Цецка Цачева ще бъде най-послушният президент, ако бъде избрана през ноември.

Вижте още: Майка ви се казва – Цецка Цачева… Да си знаете!

До този момент Бойко Борисов запазваше мълчание. Нито коментираше изказванията на другите политици, нито другите кандидати за победа.

И тъкмо да ни стане странно и премиерът наруши мълчанието.

 Бойко Борисов заяви, че ако ГЕРБ загубят на президентските избори, на първи тур,  правителството му ще подаде оставка. „Ако загубим на първи тур, още вечерта подавам оставка. На втори тур се търси подкрепа и хората не излизат да гласуват“, заяви Борисов, цитиран от БГНЕС.

„Генерал Румен Радев ми е козирувал, нашият опонент е Илияна Йотова – тя е БСП. Кандидатурата на Орешарски е пряка атака срещу нас. Пламен Орешарски е най-омразният за ГЕРБ човек с щетите, които нанесе с неготово управление“, каза още премиерът и лидер на ГЕРБ.

„Съжалявам, че нямат кандидат, защото да издигнеш непартиен член, не от твоята партия, да го вземеш от първия гарнизон, който срещнеш, самото защото е честен и почтен. Това означава, че в БСП няма честен и почтен. В ГЕРБ си имаме много почтени хора и си избираме от тях”, заяви министър-председателят.

„За всяко състезание избираме най-подготвените. В сферата на президентството  Цецка Цачева и вицеадмиралът Пламен Манушев са най-подходящите, убеден съм. Другите ни са по-рейтингови, но не са толкова подготвени за този пост”, поясни той.

Премиерът коментира и горещата тема от последните дни с оттеглената правителствена подкрепа за Ирина Бокова за поста генерален секретар на ООН и за издигнатата кандидатура на еврокомисаря Кристалина Георгиева.

„Накрая руснаците и американците трябва да седнат и да се разберат кой е“, каза Борисов.

Цецка Цачева разкритикува Плевнелиев – не общувал добре с народа

Кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева разкритикува поведението на действащия президент Росен Плевнелиев (ГЕРБ). Попитана за оценката й за държавния глава в интервю за БНТ тя заяви, че той е бил президент в много труден момент, с две служебни правителства и извънредни парламентарни избори. „От моя гледна точка може би формите на диалог с българските граждани в някои моменти трябваше да стоят по малко по-различен начин“, каза Цачева.

„В крайна сметка – смекчи тона председателката на Народното събрание, – крайната оценка за мандата му ще бъде положителна.“

Тя посочи, че работата на президента е да обединява, обеща да направи всичко възможно да прехвърли мост между институциите и гражданите и заяви, че амбицията й е да спечели гласовете на хора, които досега са гласували срещу ГЕРБ.

Не отговори обаче на въпроса между София и кои други столици възнамерява да прехвърли мост, а го отклони с думите, че сме страна член на ЕС с всички произтичащи от това ангажименти и задължения и че трябвало да имаме добри отношения с всички столици.

По повод факта, че кандидатът за вицепрезидентът на ГЕРБ е вицеадмирал – Пламен Манушев и въпрос, свързан с функцията на държавния глава на главнокомандващ българската армия, Цачева обяви, че е номинирана за президент, а „не за военни маневри“ и че да, президентът бил главнокомандващ, но много по-важни били фигурите от висшия пилотаж в общуването му с гражданите и институциите.

Най-късно на 13 ноември българските граждани ще посочат кой къде се е приземил, допълни тя.

Тръгвам на състезание, ще уважавам всички останали, ще бъда такава, каквато съм. Ще взема доброто и от останалите, но ако срещу нас се сипят хули, откровени клевети и лъжи, бъдете сигурен, че няма само да се усмихвам, обърна се Цачева към водещия интервюто.

Реакциите срещу кандидатурата й тя определи като очаквани. „Бих се притеснявала, ако нямаше такива, защото това би означавало, че ГЕРБ са предложили една безлична кандидатура, без биография.“

От нищо не се срамувам от членството си в БКП – такива бяха времената. Не съм била висш номенклатурен кадър, отсече Цачева.

Тя коментира и политическия хит „Цъфнал ГЕРБ“, изпят от нея и приятели и записан на клип. „Вие никога ли не сте пял тогава, когато ви е хубаво и сте в компания?“, попита Цачева водещия и констатира, че хората, които се забавляват с това „явно са много тъжни и комплексирани“.

Тя се обяви за строга, но справедлива в отношението си към всички партии. Вие знаете, че като председател на Народното събрание никога не съм толерирала нарушаването на правилника, без значение от коя партия – гледайте архивните записи от пленарната зала, посъветва Цачева.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s