Аз съм българче … но не знам български

uchebnici

Българското образование отдавна има поставена диагноза – пагубна разруха.

Разруха на ценности, знания, възпитание.

С всяка изминала година слушаме как децата се справят все по-зле на матурите – незаивисимо малка или голяма.

Двойките валят.

Неграмотността е огромна.

А знаете ли, че даже има училще, в което всички седмокласници имат двойки по математика на малката матура, а част от първокласниците не владеят български език?

Галя Щърбва ни запознава с него.

Това е  училището „Христо Ботев“ в Горна Малина.

Вижте още: Едно погубено селско ДАСКАЛО

Тук 30% от децата са от ромски произход.

Децата от 2 „А” клас в това училище определено имат късмет. С тях от първия им учебен ден се занимава журналистката по професия Златина Георгиева. 28-годишната жена се е посветила изцяло на тях. Пътува всеки ден от София до Горна Малина, за да бъде с децата. В класа на Златина има две деца от ромски произход.

Те са слънца в нашия клас, справят се много добре. Мария е отличничка. Хриси малко по-трудно общува. Тук има един проблем, че децата от ромски произход ходят по-рядко на предучилищна, a влизайки в училищe, вече са изостанали от учениците. Не могат да хванат молив. Миналата година имах едно дете, което не можеше дори да артикулира, защото вкъщи не е говорено с него на български и трябваше да се учим тепърва как да говорим”, обяснява Златина Георгиева – учител в ОУ „Христо Ботев” в Горна Малина.

„Децата често нямат финансова възможност да идват на училище, битовите условия не са леки и това им пречи. Често са оставени вкъщи да помагат за своите братя и сестри”, добавя Златина.

Вижте още: Дори да гладуват, им се празнува – Абе, пей сърце!

Финансовите причини се изразяват в това децата да няма дрехи и обувки. Да бъде спирано – не, но да не посещава всеки ден училище или да не може да остане целия ден, да не може да си осигури помагала, да няма какво да яде.

Миналата година всички ученици от ромски произход тук са се дипломирали. А успехът им с нищо не се различава от този на другите. За целта обаче училището полага големи усилия.

В часа на госпожа Георгиева има и едно 15-годишно момче. Райчо обаче не е тук, защото повтаря. В училището има практика по-големите деца от малцинствата да помагат на по-малките.

Семейството на Райчо е едно от малкото, в които се говори на български. Оказва се, че проблемът с бедността и липсата на мотивация за учене в ромските семейства е повече от сериозен в страната.

„Те не намират смисъл от посещаването на училище и след това реализацията на детето на пазара на труда е много труден. Друг проблем е недоброто владеене на български. Работим през обща подкрепа и допълнителни часове по български език да се повиши нивото им на владеене”, коментира Благовеста Борчева – началник отдел в МОН.

А колкото по на север отиде човек, толкова по-страшно става.

Галя Щърбева ни води в област Монтана. която е най-бедната в страната.

Какво се случва, когато в едно училище 99,9 процента от децата са от ромски произход?

Такава е ситуацията в ОУ „Св. Св.Кирил и Методий“ – село Габровница. Директорката разказва пред камерата на NOVA, че децата в първи клас почти не говорят български.

Последиците от такава семейна среда са стряскащи. Учителите тук купуват сами бележниците на учениците и ги попълват, защото в повечето случаи родителите не могат да напишат дори името си.

„Аз лично съм купувала много бележници. Моите са 25 деца, осем не са ми дали и аз виждам, че те нямат парички, утре ще отида да им взема бележници, попълвам и така. Те са неграмотни, не знаят и буквата на името да си напишат”, обяснява Виолета Илиева – преподавател по български език и литература.

Семейството, преподавателят и директорът са основите, на които се крепи решаването на проблема с интеграцията на ромските деца. Но освен прилагането на проекти и модели, понякога дори само личностната мотивация може да се окаже решаваща за бъдещето на тези деца.

Но едно е ясно:

Обществото загуби връзката с корените на образованието и с това какво всъщност значи то. Хората не осъзнават, че това е ключа към свободата на един индивид. На образования индивид.

А кой не ни иска образовани? Същите тези хора, които са оствили това училище да мухляса.

Ние си имаме за министър на образованието, човек, който дели младите хора на приоритетни и неприоритетни. Човек, който разделя бъдещето на България на две и изчислява кой му е важен и кой – не.

 Как искаме младите да са мотивирани да останат тук, когато просто никой не им дава причина?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s