Ракетата свалила полет MH17 – нелегално вкарана от Русия

91404624_hi035566658

Може би много от вас вече не си спомнят трагичния инцидент с полет MH17. 

На 17 юли 2014 година, този самолет беше свален и 298 човека загинаха на борда.

От тогава текат постоянно разследвания на случилото се.

Днес холандски следователи обявиха нова информация по случая. 

На пресконференция в Холандия екипът обяви, че има солидно доказателство, че самолетът е бил свален от ракета Бук, внесена от Русия в Източна Украйна, съобщава BBC.

Вилберт Паулсен, ръководител на Криминалния отдел на полицията в Холандия каза, че прихванатите комуникации показват, че проруските сепаратисти са поискали разполагането на ракетната установка земя-въздух и са съобщили да пристигането й в контролираните от сепаратистите зони в Източна Украйна.

91407709_0c057fdf-295e-4428-8836-9450e9253e90

От тези и други доказателства, събрани от Международния екип разследващи /JIT/, каза Паулсен пред пресата, че „може да се заключи, че MH17 е бил свален от ракета 9М38, изстреляна от Бук, пренесен от територията на Руската федерация и че след изстрелването е била върната в Руската федерация”.

Самолетът изпълняваше полет от Амстердам за Куала Лумпур, когато падна в района на Донецк, Източна Украйна. Загинаха всички 298 души на борда, 196 от тях бяха холандци.

Роби Йолер, чиято 20-годишна племенница загина при катастрофата, каза пред БиБиСи, че прокурори са заявили пред роднини на загиналите, че те ще разследват около 100 души във връзка с инцидента.

„Те ни казаха как „Бук” е бил транспортиран и как са достигнали до това с доказателства от телефони подслушвания, снимки, филмови материали, видеа”, изтъкна той.

По думите му прокурорите са разкрили още, че ракетата е изстреляна от територия, контролирана от проруски сепаратисти.

Във водения от Холандия Съвместен разследващ екип влизат прокурори от Холандия, Австралия, Белгия, Малайзия и Украйна.

Миналата година разследване на Холандския съвет за безопасност установи, че руска ракета от „Бук” е ударила самолета, но не беше съобщено откъде е изстреляна.

Международните следователи представиха точна Google локация, която показва, че ракетната система е била разположена в контролирана от сепаратистите територия, близо до село Снежное.

Ракетата е била изстреляна от поле на 6 километра южно от селото. По това време територията е била под контрола на сепаратистите. Самолетът е катастрофирал на около 25 километра от мястото, откъдето е изстреляна ракетата около 16:20 часа на 17 юли 2014 година. Сателитна информация, предоставена от САЩ и Европейската космическа агенция, потвърждава локацията на ракетния комплекс.

Международният екип от разследващи работи по версията, че системата е от 53-та бригада, базирана в руския град Курск. Тя е преминала през руско-украинската граница през юли 2014 година и е забелязана да се изтегля от Донецк, насочвайки се на изток.

Разследващите вярват, че след пристигането си в селото на 17 юли следобед, системата е разтоварена и разположена на поле южно от града. Вярва се, че проруските сепаратисти са сбъркали и са помислили MH17 за украински военно-транспортен самолет. Системата е върната на руска територия на следващия ден.

Междувременно Кремъл, цитиран от Ройтерс, обяви, че радарна информация показва, че самолетът определено не е свален от ракета, изстреляна от територия, контролирана от проруски сепаратисти.

Говорителят Дмитрий Песков подчерта, че ако е имало ракета, тя е изстреляна от друго място.

Прокурорите не могат да повдигнат обвинения, защото няма международно споразумение кой съд да поеме случая.

Разследванията няма да спрат дотук

Генералният прокурор на Холандия заяви категорично, че Международната група, разследваща катастрофата ще продължи да работи до началото на 2018.

На 28 септември бяха представени временните резултати от разследването, включващи разкрития по отношение на оръжието и мястото на изстрелване.

„Разследването на отговорните за изстрелването ще отнеме повече време”, съобщава JIT.

Преди последните съобщения от Холандия Русия твърдеше, че разследващите не разполагат с всички радарни данни за катастрофата и настояваше, че е дала цялата информация, с която разполага.

JIT обаче твърди, че е получила „достатъчно” радарни данни, както и свидетелски показания и данни от разследването.

„Това показва, че в момента на катастрофата никакви други самолети не са били в района, които евентуално да са свалили полет MH17”

Извършителите

„След като установихме какво е станало, разследването се насочва към извършителите.. Досега JIT установи около 100 души, които може би са свързани със свалянето на MH17 или транспортирането на БУК.

JIT ги разследва чрез различни източници като подслушване на телефонни разговори и свидетелски показания.

Разследва се и командната верига. Кой е дал заповед да се внесе БУК в Украйна и кой е наредил да бъде свален MH17. Дали екипът сам е решил или е получил заповед от началниците си?

JIT продължава да търси допълнителна информация и доказателства, включително от вътрешни хора. Украинският закон предвижда по-ниски присъди и в някои случаи – амнистия за криминална отговорност за тези, които сътрудничат на разследването”, пише в съобщението на сайта на Прокуратурата на Холандия

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s