Хилъри Клинтън: Доналд, знам, че живееш в своя собствена реалност

First Presidential debate

Очакваният първи пряк сблъсък между Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп не донесе особени изненади. Той премина под знака на старите обвинения един срещу друг. В същото време в дебата липсваха нови идеи, които да убедят американците за кого да гласуват.

Дебатът бе наблюдаван от около 100 милиона зрители, което е рекорд в президентските кампании в САЩ. Любопитството основно се изразяваше в очакването кандидатът на републиканците да изпусне нервите си, но това така и не стана. Хилъри спокойно очакваше опонента си да направи груба грушка, за да го захапе, но и това не се случи.

Двамата си разменяха остри реплики от стария арсенал в продължение на 90 минути в залата на университета Хофстра, щата Ню Йорк.

Тръмп повтори тезата си, че Хилъри няма да издържи на темпото, ако стане президент. Освен това, според него тя не можела да сключва сделки, изгодни за страната. Бившата дипломатка номер 1 на САЩ веднага отговори, че когато предприемачът обиколи 112 страни по света и води преговори, тогава да говори.

„Той се опитва да мине от външен вид на издръжливост, но това е човекът, който нарича жените прасета, мърли и кучета“, отбеляза още тя.

Тръмп демонстрира самоконтрол, не в негов стил, и се похвали – изцяло в негов стил.

„Смятах да кажа нещо много грубо, но размислих“, отбеляза кандидатът на републиканците.

Мадам Клинтън открито заяви, че цялата кампания на Тръмп е била основана на „голяма расистка лъжа“, а именно, че президентът Барак Обама не бил роден в САЩ. Тръмп пък й отговори, че е поставила сигурността на страната в огромен риск като е използвала частната си електронна поща за държавни дела.

Дебатът протече сравнително кротко, макар в определени моменти Тръмп да не спазваше правилата на дебата. Хилъри също не се сдържа, като отправи подчертани реплики като:

„Доналд, знам, че живееш в своя собствена реалност.“

Двамата се захапаха и на тема безработица, икономика и международна политика. Той обеща да разкрие нови 10 милиона работни места, а тя – 3,5 милиона. Тръмп обвини Хилъри, че е създала хаос в Близкия изток и заяви, че САЩ не могат да помагат на всички по света, без да получават за това отплата. Тя отбеляза, че е притеснителен факта, че Тръмп намеква за възможност да не подкрепи съюзници като Япония и Южна Корея.

„Не сме световен полицай“, отвърна републиканецът.

Хилъри заяде опонента си за похвалите му към руския президент Владимир Путин, но Тръмп отклони нападката с атака по повод последните дигитални драми при демократите и темата Русия бе забравена.

Именно темата за имейлите (използването на частен имейл сървър от нея по времето, когато е била държавен секретар) бе единствената, в която Тръмп подчертано надделя и успя да спъне за кратко Клинтън, която призна откровено, че е направила грешка. Измерванията на реакциите посочиха кратък скок на одобрението към него.

Кандидатката на демократите поставяше и капани на своя противник, като обяви, че той се е радвал и възползвал от кризата с жилищата в САЩ, която бе началото на световната икономическа криза.

„Това се нарича бизнес, ако искате да знаете“, отвърна Тръмп. Клинтън се усмихна.

Клинтън отбеляза още, че Тръмп не си плаща федералните данъци, защото само веднъж си е показал финансовото състояние – когато се е опитвал да вземе лиценз за казино, и тогава се е установило, че не плаща данъка върху доходите.

„Това ме прави умен“, отвърна ухилен Тръмп, демократката отново му се усмихна.

Накрая опонентите бяха попитани дали ще признаят вота на американските граждани. Хилъри отговори, че вярва в демокрацията и призова всички да гласуват за бъдещето, а Тръмп леко се усъмни дали няма да има машинации и манипулации, но подчерта, че ако Клинтън спечели, той ще я подкрепя като президент на САЩ.

Спешно допитване, направено по поръчка на Си Ен Ен показа, че победителят от първия дебат е Хилъри Клинтън.

Следващият дебат е на 9 октомври.

Хилъри или Тръмп спечели дебата?

Кой спечели първия кандидатпрезидентски дебат между Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп.
Си Ен Ен зададе този въпрос на видни свои коментатори и гости. Някои мнения по един и същ въпрос са коренно различни. Но в САЩ винаги е било така. Ето някои от коментарите.

Дейвид Гъргън
Коментатор на Си Ен Ен и бивш съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд, Роналд Рейгън и Бил Клинтън:

Хилъри разби Тръмп, но достатъчно ли е това?

В началото на дебата реших, че ако Хилъри е спечелила убедително, тя на практика си е осигурила избора. В края бе ясно, че тя печели убедително, но подозирам, че кампанията ще остане жестоко оспорвана. По всички традиционни стандарти на дебата г-жа Клинтън разби противника. Тя внимателно изложи аргументите и фактите си, а след това с усмивка ги вкара в битката.

Обратно – Тръмп бе неподготвен, не каза нищо ново и свежо и постоянно казваше гръмки фрази. Когато дебатът свърши, медиите го заринаха с критика.

Но дори така се съмнявам, че тя го е елиминирала. В едно отношение поддръжниците на Тръмп не го съдят по традиционните стандарти. Те толкова са се наслушали на свръхобещания и неизпълнение от страна на политическия елит, че жадуват за нещо различно. Те веднага видяха за пореден път пристрастие у медиите. Да, Тръмп бе гневен, но той дава глас и на техния гняв. Тези, които са за него, вероятно ще си останат за него въпреки интелектуалното му представяне.

Тръмп (почти) си свърши работата

Хилъри Клинтън имаше една задача. Тя трябваше да направи така, че Тръмп да изглежда глупак. За колебаещите се това би имало по-малко значение, отколкото дали той е грубиян или лъжец. Това, което би ги притеснило, е колко неподготвен е той. Всеки шанс на Хилъри да изтъкне това потенциално ѝ носи точки. За лош късмет на Клинтън, тя не използва много от тези шансове. Докато тя постоянно изтъкваше, че неговото „кавалерско поведение“ към ядрените оръжия е опасно, тя пропиля възможностите да покаже колко зле информиран и неподготвен е Тръмп. Вместо това тя предпочете да оспорва платформата му с неговите заслуги. Този подход не ѝ навреди, но и не наклони везните в нейна полза.

За сметка на това Тръмп почти свърши работата, която трябваше. За да привлече колебаещите се, той трябваше постоянно да бие камбаната за едно нещо  – че Хилъри е политик, който не си разбира от работата. Той постоянно я атакуваше за това. Той не се занимаваше с нейния характер и с лични въпроси. Тя го победи в спецификата и детайлите. Но нападките му бяха значително по-ефективни от нейните.

Еръл Луис
Водещ в нюйоркския новинарски канал NY1:

Къде Хилъри победи Тръмп

Хилъри Клинтън си написа домашното за Доналд Тръмп  през седмицата преди снощния дебат. И подготовката ѝ даде резултат, най-вече когато стана дума за бизнеса му. Бившият държавен секретар убоде Тръмп, като го заяде за различни инциденти и обърна срещу него претенциите му за слава. Тя говори за няколкото му фалита, за обвиненията, че е тормозил работници, спекулациите му с жилища при кризата и нежеланието му да огласи данъчните си декларации. Твърденията ѝ, че не е плащал данъци през някои години, имаха за цел да разсеят убедеността у „сините якички“ (тези, които извършват квалифицирана физическа работа – б.р.), че това нещо е ставало само напоследък.

Това бе мощна атака, на която Тръмп щетрябвада намери отговор през следващите дебати.

Мел Робинс
Коментаторка на Си Ен Ен:

Хилъри получи лош съвет

Като привърженичка на Клинтън ме боли да кажа, че Тръмп спечели. Клинтън бе твърде сдържана, прекалено интелигентна и, колкото и да ми е омразно да го кажа – бе твърде много президент. Да бъде президент няма да ѝ помогне да спечели изборите. Тя говореше на интелектуалците, а не на средните американци.

Нейните съветници й казаха да се въздържа от нападки срещу Тръмп. Тя получи грешния съвет и той може да й струва избирането.

Източник на информация: ClubZ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s