Телефон все ни свързва …

putin-borisov

Президентът на Руската федерация Владимир Путин е обсъдил по телефона редица въпроси с българския премиер Бойко Борисов, като сред тях е било енергийното сътрудничество между двете страни, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на Кремъл.

Важно е да се подчартае, че наш Бойко  е инициирал разговора.

По-късно от правителствената пресслужба дадоха допълнителна информация за обсъжданите теми.

Бойко Борисов е настоял за преразглеждане на лихвите по задълженията на НЕК към „Атомстройекспорт” с оглед конкретните стъпки, които правителството вече е направило.

Обсъдена е била и подготовката на тристранна среща „България – ЕК – Русия” за газовия хъб „Балкан”. Експерти от „Булгартрансгаз” преди това ще запознаят руската страна с разработения бизнес модел на проекта.

Двамата са коментирали и ръста на руските туристи през този туристически сезон. Владимир Путин е оценил високо организацията на сигурността по Черноморието.

От официалното съобщение на руската страна става ясно, че са обсъждани също теми, свързани с търговско-икономическите отношения, както и „някои въпроси от международния дневен ред”.

Разговорът идва ден, след като Ирина Бокова се класира шеста при поредното гласуване в Съвета за сигурност за нов генерален секретар на ООН. Бойко Борисов по-рано заяви, че ако тя не е първа или втора, страната ни може да търси друга кандидатура.

От Москва вече заявиха, че подобно решение на България е нейно право и след евентуална рокада ще преценят дали да подкрепят нашия участник в надпреварата.

Преди малко по-малко от два месеца, в началото на август, Борисов отново се свърза с Путин. Тогава също беше официално оповестено, че основна тема в разговора им е била енергетиката.

В началото на миналия месец Борисов и Путин се споразумяха за засилване на връзките между двете страни в рамките на междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Съпредседателите на тази група се срещнаха във Варна на 16 септември на форум, посветен на енергетиката.

В сферата на енергетиката един от най-големите проекти в отношенията между Русия и България е този за нереализирания газопровод „Южен поток“. Европейският парламент препоръча на България да се откаже от този проект. В края на 2015 г. той беше замразен, отбелязва ТАСС.

Сътрудничество между Русия и България съществува и в сферата на атомната енергетика, по-специално по модернизацията на АЕЦ „Козлодуй“, посочва ТАСС.

През юни България бе осъдена от Арбитражния съд при международната търговска палата в Женева да плати 550 млн. евро обезщетение на Русия заради спрения проект АЕЦ „Белене“.

Миналата седмица парламентът одобри на първо четене правителството да отпусне на НЕК заем в размер на 1.2 млрд. лв., с който тя да плати на руската „Атомстройекспорт“ за поръчаното и изработено оборудване за АЕЦ „Белене“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s