Предложение на #КОЙ ли е Орешарски?

d0bfd0bbd0b0d0bcd0b5d0bd20d0bed180d0b5d188d0b0d180d181d0bad0b8201

Кандидатурата на Орешарски определено разбуни духовете. Когато т беше обявена официално всички бяха шокирани. Буквално. Коментарите по темата не стихват и всички коментират защо той е решил да направи тази крачка.

В ефира на Нова тв кандидатът за президент Татяна Дончева, лидер на „Движение 21” заяви:

„Добре дошъл е всеки опонент, за нас противник са проблемите на България, цел е да намерим и предложим решения. Другите кандидати са просто наши конкуренти в едно олимпийско състезание по надбягване и нека победи по-добрия”. 

Дончева направи кратки коментари на опонентите си.

„Орешарски не е кандидат на Бойко Борисов. Щабът на ГЕРБ има много кандидати, които ще удължат листата, за да ронят протестен вот, който ГЕРБ не може да получи. Пламен Орешарски не мисля, че е сред тях. Пламен Орешарски очевидно е кандидат на #КОЙ. Но не само. Защото не смятам, че #КОЙ, е нещо сам по себе си. Той е лице на един голям кръг играчи, които имат много сериозни възможности за влияние върху българския политически и икономически живот”, заяви Дончева.

Според нея важен въпрос е защо „кръгът зад Пеевски” излъчва Орешарски за кандидат? Освен това тази номинация била провокация.

„Но приемете, че за кръга #КОЙ това не е провокация, а естествена номинация”, заяви Дончева. Тя запита защо ДПС не изважда нормален кандидат с тяхната си регистрация.

Две можели да бъдат причините за кандидатирането на Орешарски – иска да се реабилитира или не може да откаже.

Що се отнася до нейната собствена кандидатура и тази на вицето ѝ Минчо Спасов, Дончева заяви, че имат известни възгледи и общо минало.

„За мен Минчо Спасов е съмишленик”, заяви тя. „Той е проверен човек, в реални действия, затова го поканих за вице. Нашата двойка не прилича на другите – ние сме съмишленици, бойни другари, проверени в тежки моменти”.

Орешарски: Бих се радвал и ГЕРБ да ме подкрепят

„Бих се радвал и ГЕРБ да ме подкрепи, те все още нямат кандидат. ДПС също са възможни партньори. Но едно е когато те те издигнат, друго е, когато си независим кандидат. Щом си независим, важно е да получиш подкрепата на всеки български гражданин“.

Това заяви самият Орешарски в ефира на Би Ти Ви и заявява категорично „Никой не стои зад мен. Смятате че аз не мога да вземам самостоятелно решение ли?“.

„От три години в различни контексти ми задават въпроса „Кой?“. Политическите лидери бяха тогава в основата на „кой“, сега съм независим. Вече направих грешка, човек трябва да се учи от грешките си“, подчерта бившият премиер и уточни: „Всеки премиер е зависим от парламентарното мнозинство. Президентската институция е направена за независими кандидати“.

Орешарски добави, че допреди няколко месеца е нямал намерение да се кандидатира, но е променил решението си. „Защото в целия си професионален живот съм работим в изпълнителната власт – човек е част от някаква структура. И винаги съм се отнасял с респект към президентската институция, стига човек действително да бъде независим и да може да обединява, не да разединява“, каза Орешарски.

Той разказа, че снощи до късно е чел коментари, породени от кандидатурата за президент му вчера. „Порази ме дълбочината на анализите, но всички са с един недостатък: някои мислят, че играя за сегашния премиер, за Станишев, за ДПС – все взаимно отричащи се фигури. Не би могло това да е едновременно“, заяви Орешарси и добави, че като независим кандидат ще разчита на подкрепата на „всички български граждани“.

Той каза, че е подкрепен и от съпругата си, която винаги е подкрепяла неговите инициативи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s