Македонска наглост: Поруганият български паметник бил незаконен

768x4321

Паметната плоча на българските воини на връх Каймакчалан в Македония е била поставена там незаконно. Това се казва в съобщение, публикувано на официалната интернет страница на македонското външно министерство, цитирано от БНР.

В съобщението не се посочва по какви причини плочата е била незаконна, нито се поднасят извинения за вандалския акт с унищожаването й. Дипломатическото ведомство в Скопие призовава „нашите приятели“ в Република България да зачитат международно приетите процедури за поставяне на такива паметници.

Македонският премиер Емил Димитриев е уверил премиера Бойко Борисов, че в Скопие се вземат необходимите мерки след вандалската проява срещу паметната плоча на българските воини на Каймакчалан.

Борисов нарече извършителя й Миленко Неделковски „будала“ и предупреди, че ако няма реакция на вандалската проява, това може да се отрази на подкрепата и помощта, които Скопие получава от София.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че Скопие трябва да се разграничи от поругаването на паметника на загиналите български войници на връх Каймакчалан. 

В противен случай България може да не подкрепи Македония за членство в Евросъюза.

Ако не вземат мерки с това да чупят с чукове български паметници, ще имат много неприятни срещи след това.И тогава, когато най-много очакват помощ – няма да получат. Това подпомага ли нашата дружба, подпомага ли интеграцията на Македония в ЕС? Утре ще трябва да гласуваме за тях”, подчерта премиерът.

Преди ден българското външно министерство осъди провокацията срещу български паметник в Македония. Става дума за знак в памет на загиналите българските войници на връх Каймакчалан по време на Първата световна война. По информация на агенция „Фокус“ той бил поставен през май по инициатива на група български военни и попадал в неутрална територия на границата между Гърция и Македония.

Във „Фейсбук“ македонският телевизионен водещ Миленко Неделковски се похвали с видео от снимки, на които изглежда, че руши монумента с чук. „Каймакчалан, днес, 22.09. 2016 между 13 и 14.30 ч. Мисията изпълнена. Незаконно поставената бетонна плоча от група български престъпници е напълно е унищожена и превърната в прах“, написал е той.

Пред БНТ и агенция „Фокус“ обаче участници в поклонението пред паметта на загиналите войници на 16 септември казаха, че паметникът липсвал още тогава. Той представлявал табелка и гилза, бетонирани в земята, и според тях Неделковски не би могъл да ги премахне сам.

Информацията предизвика отстри реакции от БСП и ВМРО, които призоваха българските и македонските власти да реагират. Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров пък обяви, че ще съди македонеца за унищожаване на културна ценност.

Отново днес Димитров съобщава пред „Фокус“, че НИМ е взел решение на директорски съвет да възстанови български военен паметник на Каймак-Чалан.

2 thoughts on “Македонска наглост: Поруганият български паметник бил незаконен”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s