2016-25-9-15-12-01

Говори ли ви нещо името Милчо Борисов Бонев?

А Бай Миле?

Определено, когато чуете прякора на родения на 10 октомври 1961 г. Милчо, веднага свързвате име и физиономия.

Бай Миле е един от най-известните наркотрафиканти у нас, а и не само.

Няма човек, който да не знае Бай Миле и, въпреки че са минали 12 години от смъртта му, все още неговото име се споменава и свързва в сегашния подземен свят.

За него се носят легенди. Сигурни сме, че много от тях са истина.

Ние от „Гасът намладите хора“ вече ви разказхме как се роди Бай Миле и как започна да гради своето богатство. 

Сега обаче ще обърнем внимание на фирмите и влиянието на Бай Миле у нас. 

Фирмите на Бай Миле

Важно е да се подчертае, че Бонев е бивш полицай, а прякора Бай Миле получава още като служител на МВР.

В началото тръгва с ВИС. Държал е охранителни фирми в Самоков. Работил е с Костадин Димитров-Самоковеца.

И нещата не спират дотук. Бай Миле определено е знаел как да върти бизнес и не се е задоволявал с малко.

Имал е бизнес и с известния от близкото минало бизнесмен Пламен Тимев-Ганди.

Хора от подземния свят твърдят, че двамата са имали дискотеки в София и по Черноморието.

Той участва в бургаските фирми „Холидей БГ“, „Холидей БГД“ ООД, във варненските „ШАГ“ ООД, „Пеликан груп-96“ ООД (заедно с известния като наместник на СИК във Варна Йордан Марков, който беше взривен в асансьор на блок през ноември 1997 г.), „Пеликан груп“ ООД и „Агромил“. В столицата е регистрирал като собственик фирмите „ММ-999-Милчо Бонев“, „Бонилтравел“ООД, „И Джи Ем“ ЕООД и „Живот 1“ ООД. Според регистрацията, повечето от тях се занимават с туристическа дейност и застраховки.

Други фирми, в които Милчо Бонев е участвал са: „И Джи Ем“, „Агромил“, „Бонил Травел“, „Европриз“ и „Живот 1“. Бизнесменът държи хотели в курорта Боровец. Той е и един от шефовете на ФК „Славия“.

Наследството на Бай Миле

След смърттна на Бай Миле жена му остана наследник на богатството.

Силвия Панагонова заедно със сестра си Ива вече са собственици на две вилни селища в курорта Боровец.

Силвия Панагонова е избрана за изпълнителен директор на акционерното дружество „Вилни селища – Боровец“. Сестра й Ива е председател на директорския борд, в който влиза още Данаил Косев. Решението на съда е отпреди година.

„Вилни селища – Боровец“ е собственик на двата комплекса – „Ягода“ и „Малина“, известни като финландското и полското селище. Дружеството е било собственост на държавата и е приватизирано.

Според публикации в пресата Панагонова е собственик и на чайната, която се намира на пистата „Червено знаме“ срещу хотел „Рила“, откъдето ръководела бизнеса. В медиите беше написано, че вдовицата на Бай Миле и Младен Михалев-Маджо, друг от основателите на бившата групировка СИК, били в конфликт заради подялбата на имоти. Справка в информационната система „Апис“ показва, че Панагонова държи акции в още няколко дружества, сред които „Интер сив къмпани“, „Транстурист“ ООД (Поморие), „Фикс 21“ ООД (за търговия на дребно), „Сити шик“.

Децата на Бай Миле също се занимават с бизнеса на баща си. 

Дъщерята на Бай Миле, Йоана Бинева, се премести в Монако и остави брат  си да се занимава със семейния бизнес.

Синът на убития преди десет години бос на СИК Милчо Бонев- Бай Миле пое бизнесът на баща си, пише „България днес”.22-годишният Милчо Бонев-младши завърши гимназия „Проф. Асен Златаров” миналата година и смята да продължи образованието си в престижен лондонски колеж.

В момента той управлява наследството на фамилията, възлизащо на 15 милиона евро. В това влизат дялове от туристически фирми на майка му, финансовите компании на баща му, акции в застрахователна компания.

Бай Миле – бащата на Делян Пеевски

Колкото повече се ровим и сравняваме, толкова повече откриваме прилики между Бай Миле и Делян Пеевски.

Определено мислим, че Пеевски много силно подражава на Бай Миле. Както син подражава на баща си. Разбира се, тук не говорим за билогичен баща.

А по-скоро наблюдаваме как Делян Пеевски ходи по стъпките на Бай Миле.

Бай Миле направи империя благодарение на корумпираните политици и липсата на адекватни мерки, при Пеевски е същото.

Пеевски също като нБай Миле притежава много фирми. Управляващите не го закачат и определено както Милчо Бонев е бил влиятелен докато е бил жив, в момента Пеевски не може да се оплаче от власт и сила.

Както Бай Миле е твърдял, че е просто един бивш полицай, който е успял да израсне с времето, така и Пеевски твърди едно простичко нещо: „Аз съм един успял мъж на 33 години. Това престъпление ли е?“.

И друга много важна прилика – докато Бай Миле беше жив, въпросите към него бяха много, отговорите малко, а собственостите – все повече.

Да ви напомня на някого?

Какво притежава Делян Пеевски в момента?

Част от „яснотите” около Пеевски в последната година са свързани с решението му да огласи „бизнесите” си, или поне тези, които е преценил, че иска да бъдат оповестени като негови.

Няколко компании, в които Пеевски освети участието си са – Richi International Ltd, където е собственик на 100 % от капитала. Това се отнася и за компанииите Intrust Ltd, Redwood Capital Ltd и Uno de senso Group Ltd. Но никъде няма официална информация относно дейността на тези фирми.

Иначе „бедният“ до преди няколко години депутат в момента притежава медии и компании, които го превръщат в един от най-сериозните и влиятелни бизнесмени в България.

Медиите, които Пеевски притежава официално са – „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“, „Борба“ и „Меридиан Мач“. Те влизат към дружеството „Балканска медийна компания“, от което Пеевски има половината от акциите, придобити от майка му Ирена Кръстева.

Пеевски обяви официално и покупката на телевизионния „Канал 3“, след като получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Към дружеството влизат и разпространителните фирми – НАР (Национална агенция разпространение), агенция „Стрела“, „Сенатор“, „Оларт“, „Герини прес“, „Прес“, „Прес 2000“, „Интермедия“, „Булгарпрес“ и др.

Пеевски контролира и 50% от „Балканска медийна компания“, която е едноличен собственик на „Нова българска медийна група“ – издател на „неговите медии“.
Говори се, че „Балканска медийна компания“ притежава десетки имоти в цялата страна, за които все още няма публична информация.

Цигареният бизнес на Пеевски

Пеевски получи през лятото (отново от майка си Ирена Кръстева) скромните 90 % от компанията „НСН Инвестмънт“, а останалите 10 % остави са притежание на Кръстева.
За компанията „НСН Инвестмънт“ се разбра, че от края на август 2015 г. притежава 5% от „Булгартабак Холдинг“.

Делът на 35-годишния депутат в тютюневия холдинг се оценява на 24 млн. лева. На 15 декември м.г. пък, от публикуван договор в Търговския регистър става ясно, че Делян Пеевски вече официално е съсобственик и в производителя на опаковки и цигарени гилзи „Юрий Гагарин“. Той купува чрез компанията „НСН инвестмънт“ 100% от собствеността на втория по големина акционер в пловдивската фабриката „Комсо табако“. Като с това майка и син ще контролират 18% от „Юрий Гагарин”, оценяван на около 8 млн. лева.

„НСН Инвестмънт“ е и 100% собственик на „Десентиа България“, която се оказа и кредитор на „Юрий Гагарин“.

На 17 август компанията „НСН инвестмънт“ купува 100% от дяловете в дружеството „Табако инвестмънт“. Собственик на компанията е Петър Манджуков през дубайско дружество. Пеевски притежава дистрибутора на вестници и цигари „Експрес логистика и дистрибуция“, както и две млекопреработвателни предприятия в Пазарджик и Казанлък.

През септември 2015 г. депутатът от ДПС декларира собственост на 49% от компанията Al Entisar General Enterprises Co L.L.C., регистрирана в Обединените арабски емирства.

Пак той държи и половината от капитала дружествата „Био уотър“ и „Био уотър инвестмънт“ .

Смъртта на Бай Миле

В ранния следобед на 30 юли 2004 година стана един отнай-кървавите разстрели в подземния свят на България.

Милчо Бонев е разстрелян с още петима души в градината на столично заведение.

Четирима от загиналите са гардове на Бай Миле, а с петия Бонев имал бизнес среща.

Кървавото меле става в ресторант-градина „Славия“, на метри от едноименния стадион в кв. Овча купел.

Двама са убити пред входа на заведението, останалите – вътре в градината.

Всичко е станало буквално за секунди, маскираните нападатели са спрели пред ресторанта с две коли и веднага със слизането си са започнали да стрелят, като убили веднага двама от гардовете, стоящи до Мерцедес-а на Бонев.

Нападателите били въоръжени с автомати „Калашников“.След това влезли в заведението с викове „Легни на пода, полиция!“. Мъжете вътре се подчинили и били разстреляни, без да окажат съпротива.

Гражданите от околните сгради първоначално помислили, че това са снимки на филм, тъй като районът често бил използван за кинопродукции. И до днес не са савсем ясни мотивите за кървавата баня.

Според една от най-разпространените и любопитни версии убийството епоръчано от хората на Сретен Йосич, тъй като Бай Миле бил взел сериозна сума от тях, обещавайки да уреди бягството на Йосич от българския арест. Планът бе осуетен, но Бонев не върнал парите.

Според други версии – използвани редовно – ставало дума запреразпределение на наркопазара, стари вражди между бившите СИК и ВИС и т.н.

Бай Миле ще остане в историята на българския подземен свят. Делян Пеевски определено следва неговата съдба към момента. 

В момента каквото и схема в държавата да излезе наяве, който и вестник да отворим, където и да се разровим, отвсякъде изкача името на Делян Пеевски.

До каква степен Делян Пеевски ще последва съдбата на Милчо Бонев, само времето ще покаже.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s