За да остане жив, Борисов ще се кандидатира за президент

 

753203

Николай Ганчев Колев е български дисидент, поет и  журналист; създател на първия независим синдикат в България, председател на Независимото дружество за защита правата на човека – от юни 1990 г. до юли 1992 г.

Лежал е няколко пъти в Старозагорския и Софийския затвори за политическа дейност преди 10 ноември 1989 година. Автор е на вицове и епиграми за Тодор Живков. Известен е с многобройните си гладни стачки, нестандартните си виждания и своенравния, но винаги справедлив, характер. Той е автор на 4 книги и много публикации. Баща е на 5 дъщери.

bosiya

Завършва Руската езикова гимназия в Стара Загора, учи руска филология в СУ ”Св. Климент Охридски”, след което работи почти всичко – от хамалин до поет.

Потърсихме го за коментар относно интервюто на Цветан Василев, което предизвика множество гненвни реакции и потвърди разследванията на Биволъ през годините. Направихме и актуален коментар на политическите събития и действията на правителството спрямо казусът с АЕЦ „Белене“.

В предварителния разговор Босия заяви: „Аз поемам цялата отговорност за всички думи и фрази в това интервю, включително, че наричам главният прокурор и премиерът – криминално проявени лица“.

Трябва ли да се гордеем с днешния ден и защо?

Всеки българин трябва да познава историята си. Днес е една изключително важна дата от новата българска история. Това е практически възстановяване на българската държавност, на нещо което не знам защо обикновено го свързват с трети март, а това не отговаря на истината.

Нещо повече, да не навлизаме в дебрите на историята какви са истинските мотиви и подбуди на Русия да нападне Турция през България, но така или иначе нека да се посветим на празника и да отдадем длъжното, както на българските политици, така и на българските дипломати, включително да не забравяме ролята на княз Фердинант. На тази дата преди 108 години е станал цар. Тъй като е моментът е бил изключителен удачен и в международен план, и по отношение с преговорите му с великите сили особено с Австро-Унгария, но да не навлизам във подробности.

Както обичам да казвам, самочувствието на българина, че живее в независима и суверенна държава идва точно на тази дата. Нормално и естествено би било, ние да го честваме като най-важния национален празник.

Вие споменахте българска държавност, според вас след 108 години съществували държавност към днешна дата?

Държавността не е вълшебна пръчица. Всяка една прекрасна идея, когато попадне в ръцете на идиот се превръща в абсурд. Ние в момента сме свидетели точно на това. Едно прекрасно нещо, за което са се преборили нашите прадеди, независимостта, е попаднала в ръцете на тъпаци, които доведоха до абсурдно ниски нива демокрацията в България.

За съжаление е така.

В същото време проработи и една тактика – младите хора да бъдат изгонени от държавата, а истината, е че именно младите могат да обърнат посоката на България, но тях вече ги няма. Нещо повече, на тях вече не им се дава възможност да вземат отношение, относно българската държавност, демокрацията и бизнес климат ако щете, тъй като според новия избирателен кодекс, се ограничава силно възможността българите в чужбина да гласуват.

Ако излезем от тази призма на днешния празник, как ще коментирате последните решения около АЕЦ „Белене“ и съответно плащането на реакторите?

Това, което искам да кажа е, че в момента ми мирише на една много голяма далавера, която е съвместна между Русия и България. Истината е, че искат да се приберат едни пари, а ние да ги платим.

Става дума за реакторите, тези митични реактори, които никой не ги е виждал, и не се знае как са били оценени на тези цифри, за които се говори. Аз съм твърдо обеден, че швейцарският арбитражен съд е е взел решение, а всъщност там Русия и България са достигнали до общо решения, а съдът просто го е обявил. Вижте няма документи и договори така, че съдът единствено може да реши нещата, ако са стигнали до единодушие двете страни.

Аз ще копая в тази посока, тъй като съм абсолютно обеден, че това е станало с едно взаимно съгласие, за да може да се делят едни много големи пари. Такава е ситуацията според мен относно АЕЦ Белене, който абсолютно не е необходим на България, тъй като в момента страната ни произвежда два пъти повече електричество отколкото ни е необходимо. Лошото тук, е че тези мегавати, които произвеждаме, не може да ги продадем.  И така се стига до един абсурд, една шепа политически отрепки взимат решение да се правят ядрени централи, без да имаме никаква необходимост от тях. Всъщност парите, които ще бъдат дадени, ще ги плащаме всички ние, без да ползваме нищо от тях.

Как ще коментирате предстоящите президентски избори? ГЕРБ все още не са обявили своя кандидат, докато наблюдаваме едни фигури като Радо Шишарката и Митьо Пищова.

Нали си спомняте, на първите президентски избори кои участваха, включително и Йово Денев, така, че продължава да се развива тенденцията – израждане на всички ценности, които българинът е имал през вековете.

Какво мислите за интервюто на Цветан Василев? И защо според вас прокуратурата отказа да се самосезира или да разследва това, което потвърди Цветан Василев, тъй като много от нещата, бяха ясни и преди това?

Според мен интервюто на Цветан Василев е насочено в правилната посока. Аз съм писал доста по тази тема, а прокуратурата не се сезира, защото това означава Цацаров да се самоарестува. Така или иначе аз съм го обявил за криминално проявено лице, още в момента, когато той отказа да разследва продажбата на шофьорски книжки и на изпити. Именно заради това, България се превърна в шампион по избиването и осакатяването на граждани.

Ако прикриваш престъпници автоматично се превръщаш в такъв и ти. И другото, заради което го наричам и главен престъпник, тъй като от него зависи състоянието на правосъдието, направих го с надеждата, преди година той да ми заведе дело, за да мога да докажа, че той действително е извършил една поредица от престъпления и продължава да ги върши.

Цацаров е абсолютна пионка, той е зависим човек. Затова беше и назначен на тази длъжност – Главен прокурор. Вижте нищо случайно не се случва в тази държава. В България се назначават хора, които да са зависими било то от миналото си, било от престъпната си дейност, било то то някой свои слабости.

За мен нещата са пределно ясни…

Нека не забравяме и друго – жената на Сотир Цацаров, която е нотариус в Пловдив, ако не беше станал Главен прокурор, тя трябваше да бъде разследвана и съдена. И както виждате той се отблагодарява..

Ако може да се върна на втория въпрос относно изборите и ГЕРБ, и по-скоро това, че те нямат кандидат.

Аз писах още миналата година, декември месец, че има един човек, който няма друг изход да остане жив. Става дума за Бойко Борисов – ако той не е министър-председател или президент, ще се повтори случая с Луканов от преди години.

Тоест смятате, че Бойко Борисов, ще се кандидатира за президент?

Да, той няма друг изход. Животът му зависи от това да бъде на власт. Пак повтарям Борисов трябва да е министър-председател или президент. Като премиер той няма шанс да остане. Това правителство е обречено.

Смятате ли, че Маргарита Попова има вариант да се кандидатира за президентските избори?

За какво и е на Маргарита Попова да се кандидатира за президент? Нали ви казвам, че тук става въпрос за живота на един престъпник. Криминално проявеното лице Борисов, така че затова той бави топката, защото колкото по малък срок има да се потърсят неговите издънки, толкова по голям шанс има той за победа. Само че аз смятам, че този номер с реакторите, че ще излезе една много голяма далавера и така или иначе ще се получи възможност да възприемем румънския вариант, без него ние сме загубени. Ние губим ценностната си система. А няма народ, който да е загубил ценностната си система и да останал читав държавник на тази територия.

В момента, в който се загуби ценностната система всичко се проваля.

Какво според вас трябва да се промени, за да можем да се почувстваме един ден горди от днешния празник?

Най-трудното нещо, което трябва да променим е начинът на мислене. Трябва да се възстановят ценностите. Има четири неща, които са в основата на всеки един нормален и цивилизован човек това са – чест, достойнство, солидарност и милосърдие. Без тези четири неща нищо не може да се направи

 

Интервю на Веселин Диманов

 

Реклами

4 thoughts on “За да остане жив, Борисов ще се кандидатира за президент”

  1. „О, неразумний и юроде“, Обеден ли си, че трябва да пускаш на читателите си текст с толкова много правописни и пунктуални грешки?

    Харесвам

  2. Чета редовно статиите Ви. Моля, обръщайте внимание на правописа, защото два пъти „обеден“ в текста не е грешка по невнимание. Оставам Ваш!

    Харесвам

  3. Силно впечетлена съм.Пионки и палячовци са всички управляващи.За жалост и аз ибягах от нашата мила страна .

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s