Аферата с турските ваксини продължава

d0bcd0bed181d0bad0bed0b2-d0b2d0b0d0bad181d0b8d0bdd0b8

В началото на годината избухна огромен скандал с ваксините дарени от Турция. 

В  предаването „Открито с Валя Ахчиева“ на БНТ, разкрития по темата буквално взривиха държавата. 

Разследване на Валя Ахчиева показа, че българска ваксина „Тетадиф“ срещу тетанус и дифтерит, се изнася като неразлят продукт на възможно най-ниска цена от страната до южната ни съседка. Там се разсипва в дози, след което се връща в България за анализ на качеството и пак заминава за Турция. Накрая ваксината се продава като турска на много по-висока цена.

В цялата врътка участват същите фирми, които бяха замесени с вноса на турския „Пентаксим“ и износа на БЦЖ-българската „Бул Био“ и „Мефар“. Този път в схемата е включена и друго турско дружество-Тюрк Илач. Продуктът тръгва от „Бул Био“ до Мефар. Там суровината се разсипва, след което ваксините отиват в Турк илач.

След това стоката се връща в България, за да се направи анализ на качеството, тъй като разкарването и разсипването на друго място крие рискове за качеството на продукта. Щом се издаде нужния сертификат, ваксините потеглят обратно за Тюрк Илач. Те от своя страна ги пласират на пазара като турски на далеч по-висока цена.

Схемата лъсва в момента, в който ИАЛ иска от „Бул Био“ да се запознае с договора.

Стигна се до това, въпросното предаването изобщо да не се излъчи по националната телевизия, а министър Москов даваше много обяснения.

Сега нови разкрития по темата излизат наяве, а на Петър Москов ще му се наложи да обяснява отново.

 Новите разкрития по темата

„Бул Био“, чийто принципал е здравният министър Петър Москов, изнасяла в бидони ваксини ТетаДиф (ваксината е срещу тетанус и дифтерия) в Турция. В края на юни ръководството на дружеството решило да смени бидоните с „голи ампули“ (без надписи за съдържание и производител) за частната „Тюрк илач“.

На скрито място в планина Люлин се намира складовата база на държавната фирма „Бул Био“, която е под патронажа на Министерството на здравеопазването. Фирмата изнасяла в бидони ваксини ТетаДиф (ваксината е срещу тетанус и дифтерия) в Турция. В края на юни ръководството на дружеството решило да смени бидоните с „голи ампули“ (без надписи за съдържание и производител) за частната „Тюрк илач“.

Служители на „Бул Био“ подали сигнал до предаването, че се подготвя пратка за Турция, за която са произведени 1 000 000 „голи ампули“ ТетаДиф. Разказали, че за първи път разливат ваксината в ампули и че суспензията се „бърка“ в складовата база на предприятието, която се намира над кв. „Суходол“.

Там обаче няма законна лаборатория – Изпълнителната агенция по лекарствата е издала разрешение единствено за централната лаборатория на „Бул био“.

От „Открито“ подали сигнал и прокуратурата, която провела успешна акция на 1 и 4 юли, при която били иззети над един милион ампули без надписи, които са приложени като веществено доказателство. Установено е, че липсват договори за въпросното производство. Експерти обясниха, че след експорта „голите ампули“ се превръщат в турски ваксини, а цената им става десетки пъти по-висока.

След акцията министър Москов разпорежда вътрешен одит на „Бул Био“, а проверката потвърждава грубите нарушения.

„Питам се, не е ли доказателство сигналът на министър Петър Москов до главния прокурор за това че самият той, като принципал не е контролирал това държавно дружество, както изисква законът. За ваксините ТетаДиф го питахме и ние още през зимата“, припомня журналистката Валя Ахчиева.

През февруари на въпрос дали знае, че има подписан действащ договор за ваксини, който е подписан не с управителя, а с трима обикновени служители, министър Москов признава, че знае всичко за „Бул Био“, защото е собственик и принципал на фирмата.

One thought on “Аферата с турските ваксини продължава”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s