kodove-dkc

Приемането на на пръстовия автентификатор като средство за достъп до медицинска помощ се оказа един голям препъни камък.

От Управителният съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) категорично не приемат предприетата в медиите кампания за популяризиране това средство като предпазващо неправомерното разходване на парите на пациентите и водещо до „повишаване на качеството на медицинската помощ“ се оказа препъни камък в нашата медицинска.

С тази кампания редица публични лица, без да си дадат сметка за негативните последици върху системата, умишлено правят неверни внушения, че медицинските специалисти злоупотребяват по един или друг начин с интересите на пациентите си, получават незаслужено възнаграждение и ощетяват фонда на Националната здравноосигурителна каса, се допълва в съобщението.

Подобно, уронващо престижа и доброто име на лекарите поведение, демонстрирано от органи и институции, е недопустимо и дълбоко вредно, се казва още в текста. Нещо повече – то провокира незаслужена агресия от страна на пациентите към колегите ни и е мотив за разочарование при упражняване на медицинската професия, смятат от съсловната организация.

Оказва се обаче, че въвеждането на това нововъдение може да доведе до увеличаването на таксите при джипито. 

За това предупреди заместник-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Галинка Павлова пред БНР.

Обвързването на потребителската такса с минималната работна заплата ще доведе до по-голям финансов ресурс за тези, които трябва да оказват медицинска помощ. От него ще се възползват не са само общопрактикуващите лекари, а и специалистите в извънболничната помощ, ще се засегнат и плащанията към болницата за дните, в които пациентите са хоспитализирани.

По думите й хората ще се замислят, ако таксата стане 4,20 лева, дали да отидат при личния си лекар.

„Има доста голяма група пациенти, които не плащат потребителска такса. Това са хората с решение ТЕЛК, децата, а пенсионерите – доплащат. Този, който ги освобождава, той да заплаща и да компенсира това неплащане към лечебните заведения.В момента от Лекарския съюз изготвят предложения за промени в Закона за здравното осигуряване“, заяви още д-р Павлова и допълни: „Държавата не превежда цялата сума за здравните осигуровки за лицата, освободени от такава – безработните, децата, студентите и т.н.“

Според д-р Павлова трябва да има основен и допълнителен здравен пакет, но те да бъдат с различно финансиране.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s