petko_kovachev-541x360

Преди около три месеца Русия осъди България заради спрения проект за АЕЦ „Белене“.

Съдът постанови „Атомстройекспорт“ да бъде компенсиран за щети в размер 620 милиона евро.

Искът на руската компания беше за компенсация от 1.2 млрд. евро заради поръчаното от България оборудване, от което на практика се отказа с решението си от март 2012 г. да спре проекта.

След множество пререкания, днес парламентът даде картбланш за отпускането на държавна помощ за НЕК, която да изплати неустойките. Така България формално ще изпълни задължението си по осъдителната присъда на международния арбитраж без правителството да има ясен план как НЕК ще издължи парите, заети от данъкоплатците, и какво ще прави с придобитото от руската компания ядрено оборудване.

За да коментира темата се свързахме с Петко Ковачев, който е в кампанията за спиране на АЕЦ „Белене“ от 1990 година. 

Завършил е Икономика. Природозащитник и ръководител на проекти в НПО сектора, както и консултант.

******

Вие сте учавствал в националната коалиция АЕЦ Беле-НЕ! – какво знаем и какво не за проекта? Къде сбъркахме ?

Мисля, че за проекта АЕЦ „Белене“ се знае много, но едва ли има човек, който знае всичко – от 1980 г. досега. Основното обаче е ясно – този проект никога не е бил икономически и финансово преценяван, така че да носи ползи на страната. Това е един политически проект, който според спомените на акад. Марин Деведжиев е решен на някаква сбирка, организирана от БКП за хидровъзела „Никопол – Турну Мъгуреле“. Вечерта прекъсват с идеята за хидровъзела, а на другата сутрин изненадващо на масата се появява идеята за АЕЦ „Белене“. В Москва бързо разбират каква голяма полза ще имат от самоубийствения ход на българските комунисти и бързо дават разрешението. Защото без СССР АЕЦ в соцлагера нямаше как да се мисли, камо ли да започне строителство.

Друг непопулярен факт е, че този проект е спиран три пъти: през 1990–92 г., през 1997 г. и сега, през 2013 г. От времето на първата кампания срещу централата – през 1989–90 г. е и моето включване в тази сага. Спомням си, че през 1997г. бях поканен на Висш експертен съвет, който да разгледа руското предложение, в тогавашното Министерство на енергетиката като представител на „Екогласност“. Това беше по време на служебното правителство на Софиянски. Документите, който получихме бяха уникални с наглостта на руската страна, която искаше да инвестира. Себестойността на 1 квтч. от централата излизаше по-голяма от цената за потребителите. За да намалят загубите, руснаците искаха България да освободи доставките за централата, а впоследствие и производството на електроенергията от данъци, такси и акцизи.

Неизвестни остават и всички „комисионни“ и други нелегални плащания, раздадени по веригата от Русия у нас, от обявяването на рестарта от Симеон Сакскобургготски през 2002 г. досега. Преди години чух за 250 милиона евро като глобална сума, заделена за тези цели. Неизяснена докрай е ролята на екс-президента Първанов (агент на ДС „Гоце“), за която има откъслечна информация в руски източници, че е по-зловеща от всичко, писано в медиите. Има и други конкретни въпроси, които са важни както за осветяване на истината за самия проект, така и за това, как в България се вземат решенията на най-високо ниво. Последното е нужно, за да може да се удари енергийната – а и всяка друга – мафия в страната и да се потърси сметка от конкретните виновници. Защото този проект не може да се крие зад „колективни решения“, а има твърде много персонални вини. Всъщност повечето отговори са налице или се предполагат, нужно е да се извадят документите и другите доказателства.

Така че може да се обобщи, че проектът е сбъркан изначално. Виждал съм как се правят фалшиви анализи и стратегии за енергетиката, за да се „обоснове“ не само „Белене“, но и другите големи енергийни проекти. В този смисъл втората АЕЦ е следствие от цялостното сбъркано управление на българската енергетика и на държавата. Това е проект от и покрай който мнозина се изхранват полу- и изцяло незаконно. Но това никога не е бил обоснован, прогнозируем и с ясно финансиране. Затова може да се каже, че това е перманентен източник на корупция.

Има ли комуникация между правителството и Европейската комисия по този въпрос?

Комуникация – поне официална имаше. Например нотификацията по чл. 41 – 44 от договора ЕВРАТОМ. Но за комуникация, свързана с конкретни фази на проекта или с конкретни проблеми не знам. Познавайки средата обаче смятам, че по-скоро е имало съвсем ограничена информация между София и Брюксел. Основната комуникация е вървяла по линията Москва – София.

Бил съм на среща с членове от управата на РВЕ. Те, официални партньори по проекта в един период, нямаха достатъчно информация, какво остава за Еврокомисията, на която българските власти винаги са гледали като на враг. Враг, който е длъжен да ИМ дава пари и да НЕ ИМ се меси в политиките.

Борисов и АЕЦ „Белене“ – как ще коментирате факта, че премиера постоянно променя мнението си по този проект?

Що се отнася до Борисов, то той си сменя мнението по всяка тема по три пъти на ден. Въпросът е кой му е говорил преди поредното появяване пред медиите. Мисля, че това казва всичко.

Според вас има ли външна намеса от страна на Русия при вземането на решение да се отпусне заем на НЕК, за да се разплатим на руската компания?

Ролята на Русия е огромна. При това тя не е партньорска, а по-скоро вражеска, завоевателна. Ако се проследи създаването на БЕХ в контекста на АЕЦ „Белене“ ще се установи, че БЕХ беше създаден, за да концентрира най-големите активи на българската енергетика, които да бъдат заложени срещу заем от Русия за изграждането на централата. И след като станеше ясно, че изплащането е невъзможно, Русия щеше да предяви иск за собственост към структурите на БЕХ – АЕЦ „Козлодуй“, „Булгаргаз“ и т.н. Капиталът на АЕЦ „Козлодуй“ например е изкуствено занижен на малко над 261 милиона лева! Това е една трета от цената на полупроизведените реактори за „Белене“.

Що се отнася до сегашното плащане, то е важно да се знае, че депутатите гласуваха заема без да имат достъп до арбитражното решение. Тоест те не могат да са сигурни, че сумите, описани в мотивите към законопроекта са истинските суми. Като знаем колко истина има в изказванията на Борисов, който е подписал мотивите, това е огромен риск, който може да нанесе непоносими щети оттук-нататък.

Чувал съм теорията, че трябва да платим главницата веднага, за да спрем нарастването на лихвите, които текат ежедневно и са в размер на ок. 160 хил. евро/ден Но при положение, че не знаем дали тази главница е истинската и дали изобщо има произведени реактори, гласуването граничи с предателство. И след като Русия не съдейства за изясняване на тези въпроси, то няма как да не бъде замесена.

Интервюто взе Веселин Диманов

Advertisements

3 thoughts on “АЕЦ „Белене“ е самоубийствен ход на комунистите, подкрепен от Русия

  1. А защо никой никога не поиска отговорност от лицата, съдействали за закриването на първите 4 блока на „Козлодуй“? без това нямаше изобщо да се възобновява въпросът за отваряне на „Белене“. А дали в момента имаме нужда от повече електроенергия не е най-същественото, по-важно е да се гледа в песпектива, за да не обречем бъдещите поколения да купуват ток от близката чужбина

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s