ПатрЕоти, къде сте? Искат да купят България

d09fd18cd0bed182d18020d0a2d0bed0bbd181d182d0bed0b9

От вчера голяма част от обществото е скандализирано от изказването на руския депутат Пьотр Толстой, който заяви, че ще купи България.

Започнаха да валят коментари и всеки се изказваше по темата. 

Но едно нещо ни направи впечатление, което няма как да не отбележим.

ПатрЕотите ни мълчат. Ама така мълчат, че чак е смешно.

За всякакви глупости се изказват. Бият се в гърдите, че правят всичко за България, като например да ограничат гласуването на българите в чужбина.

Но видите ли, когато някакъв руски депутат си позволява да се изкаже нагло те мълчат.

Защо бе другари?

Какво стана? 

Къде ви отиде любовта към страната? Къде изчезна патрЕотизмът ви?

Или когато става въпрос за Русия положението е друго?

Май така ще излезе.

На същото мнение са и бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков и директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

Българската държава не реагира правилно на изказването на руския депутат Пьотр Толстой. Не трябва да се взимат толкова сериозно под внимание думите на отделни личности, казаха те.

Двамата коментираха пред БНТ изказването на новоизбрания народен представител от „Единна Русия“, който пред кореспондента на националната телевизия в Москва в деня на парламентарните избори заяви, че ако се налага, страната му ще купи България, както е направила с половината черноморско крайбрежие до момента.

Според Кючуков арогантното и неособено умно изказване на Толстой не трябва да определя отношенията между България и Русия. За сравнение той даде редица наши политици, които ежедневно коментират руския президент Владимир Путин и турския му колега Раджип Ердоган. Дипломатът риторично попита дали това трябва да води до постоянно влошаване на отношенията ни с тези страни.

„Обикновения българин няма какво да реагира. Това трябва да направят нашите политици. И тук изниква въпросът – къде са българските патриоти? Те винаги гледат да вземат думата, за да попържат някой чужд лидер, а сега изобщо не се включиха в този скандал“, каза Весела Чернева.

Кючуков констатира, че българо-руските отношения от много време са в сянката на геополитиката. От гледна точка на българската динамика обаче като че ли често те се определят от страха от собствената сянка.

Чернева предположи, че от думите на Толстой ясно проличава руското отношение към България. Според нея България е отвъд руската хватка на 100% зависимост. „Изграждането на газоразпределителния хъб в България няма как да се случи без руски газ, така че ние от незаобиколим фактор станахме заобиколен в последно време“, възрази й Кючуков.

Чернева добави, че с изказването си Толстой е показал руската амбиция да раздели света на зони за влияние и България попада под тази на страната му.

Кой е Толстой, който иска да купи цяла България?

Позната фамилия. Пьотр Толстой е далечен родственик на руския писател Лев Николаевич Толстой. В България стана известен в неделя вечерта, когато в репортаж на БНТ от изборите за държавна Дума в Русия той обясни пред камерата намеренията си като бъдещ депутат в политиката към България:

„Разбира се, просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме“.

Преди това вече е казал и своето виждане за Европейския съюз:

„Нужна е дълбока реформа на Евопейския съюз – смяна на ръководството му и отказ от политиката на присъединяване на страни, които влизат в зоната на национален интерес на Русия“.

Излъчените думи на Толстой по БНТ направиха впечатление и възмутиха мнозина. Позицията му обаче не трябва да бъде изненада и всеки, който е решил да потърси неговото мнение, трябва да знае точно какво ще чуе.

Пьотр Толстой има забрана да влиза в Украйна заради агресивната си защита в ефир на анексирането на Крим. Отношението му към Киев съвпада с това на най-крайните анонимни сайтове в интернет, които отричат съществуването на държавата Украйна, които твърдят, че всички украинци са фашисти, че Майданът е бил организиран от Джордж Сорос, че всички мъже в тази страна са алкохолици, а всички жени – проститутки.

Заради изказваните позиции в ефир, Толстой е включен в списъка със санкции на Украинския национален съвет по въпросите на телевизията и радиото заедно с още 48 руснаци – сред тях и Дмитрий Кисельов, който пък обещаваше в ефир САЩ да се превърнат в пепел.

Пьотр Толстой е роден на 20 юни 1969 година в Москва. Завършва журналистика. По време на войната в Чечня е кореспондент на „Франс прес“. От 1996 година е на екран – започва като водещ в ТВ6 на Борис Березовски, когото по-късно Владимир Путин прогонва от Русия.

През 2012 година Владимир Путин го препоръчва за член на Обществената палата на Руската федерация. От началото на тази година Пьотр Толстой влиза във Висшия съвет на управляващата партия „Единна Русия“. Явява се на предварителните избори, а вчера печели и депутатско място от Югоизточния район на Москва.

Пьотр Толстой е известна фигура и думите му пред БНТ не могат да бъдат изненада. Той е като познат магазин, в който винаги знаеш какво ще намериш.

Реклами

6 thoughts on “ПатрЕоти, къде сте? Искат да купят България”

 1. ХА-ХА-ХА…

  Безроднико,

  Значи какво излиза… Когато в България се купуват имоти…:
  – От европейци, това е европейско “свободно движение на капитали”…
  – От турци, това е “задълбочаване на балканско-азиатското сътрудничество”…
  – От евреи и американци, това е “световна интеграция”…
  – А когато се купуват от руснаци, това е “скандал и агресия”…

  МНОГО ИНТЕРЕСНО…!!!
  .

  Харесвам

  1. Когато се купуват имоти, без значение от каква народност, това е инвестиция, но когато сепродава цяла държава, това е предателство.

   Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s