Съдът реши: Главният архитект на Пловдив отстранен от поста си

prodsc08937_1_1

Пловдивският окръжен съд постанови днес отстраняване от длъжност главния архитект на община Пловдив Румен Русев, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в града.

В хода на образуваното досъдебно производство във връзка със събарянето на сграда от тютюневите складове в града през април, той е обвинен за близо 60 нарушения на нормативната база, която регламентира проектирането, изработването на работни и подробни устройствени планове, издаването на т.нар. скици-виза и тяхната презаверка, издаването на разрешение за строеж и неговото съгласуване и заверяване.

Съдът е намерил, че повдигнатото обвинение на Радев е за престъпление, извършено в качеството му на главен архитект на община Пловдив, като е налице връзка между заеманата от него длъжност и осъществяване на престъплението, което е извършено при изпълнение на преките му служебни задължения.

Магистратите смятат също, че ако главният архитект остане на поста си, може да окаже пряко и косвено въздействие върху свидетели, намиращи се със същия в служебна зависимост, както и да създаде пречки при установяване и събиране на необходимите писмени доказателства, които според нормативната уредба се съхраняват от общинската администрация.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.

Още двама общинари на мушката на прокуратурата

Още двама служители на община Пловдив са на мушката на окръжната прокуратура в Пловдив заради бутнатия тайно на 6 март т.г. тютюнев склад на „Ориент табако” на ул. „Одрин” № 8. Това стана ясно на делото в окръжния съд днес.

„Имената на двамата общинари, които разследва окръжната прокуратура заради бутнатия склад на ул. „Одрин” 8, се намират в искането на държавното обвинение за отстраняването на архитект Русев от поста му. Това искане е публично. Какво цели прокуратурата? Да предупреди двамата общински служители, че и те ще бъдат обвинени ли?”, зададе въпрос в хода на делото защитникът на арх. Русев – адвокат Красимир Елдъров. Нито той обаче, нито наблюдаващия прокурор – Дилян Пинчев, пожелаха да огласят имената на заподозрените общинари.

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s