php8btiw2_559x

До 2018 година в Русия ще бъде направена мащабна реформа на силовите ведомства, като е предвидено създаване на министерство на държавната сигурност.

В него ще се влеят Федералната служба за охрана (ФСО) и Службата за външно разузнаване (СВР), Следственият комитет на Руската федерация ще се върна под шапката на главната прокуратура, а министерството на извънредните ситуации ще бъде разформировано и неговите структури ще се влеят в МВР и Министерството на отбраната.

При това новото министерство може да получи възможност да поеме под собствено наблюдение дела с висок обществен интерес или да осъществява контрол върху разследвания, започнали по материали на министерството и службите в него.

За всичко това съобщава Комерсант.

Обяснението на властите е, че с реформата се цели по-ефективно управление на силовите и правоохранителните органи и изкореняване на корупцията в тях.

Според изданието реформата на практика означава Федералната служба за сигурност (ФСБ) да получи функции, привични за Комитета по държавна сигурност (КГБ) на СССР. Това ще стане със създаването на новото министерство МГБ, в което ще влязат външното разузнаване и службата за охрана. Сегашната служба за охрана ще запази функциите на охрана на президента и високопоставени длъжностни лица. 

Специалните правомощия, които ще получи новото министерство, предполага сътрудниците му не просто да подпомагат работата на правоохранителните органи, но и да осъществяват надзор над по-важните дела. Към днешна дата Следственият комитет на Руската федерация, който осъществяваше надзора, на практика е ликвидиран, подчертава изданието.

В същото време МГБ самостоятелно ще обезпечава сигурността на служителите си в останалите правоохранителни и силови структури. 

По-рано тази година с укази на президента Владимир Путин бяха ликвидирани федералните агенции по миграцията и по контрола върху наркотиците, чиито функции минаха към вътрешното министерство.

На база на вътрешните войски и ред подразделения от МВР бе създадена национална гвардия на Русия, припомня всекидневникът.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s