92-01-02

Да пребиеш 4-дневно бебе.

Защо? Какво може да те провокира? С каква психика трябва да е този човек? 

Това вса все въпроси, на които търсим отговор вече повече от година.

Толкова време измина откакто Емилия Ковачева преби малката Никол, която на 4 дни определено се сблъска с жестокостта на живота.

На 25-ти април, 2015 година, цялата страна беше потресена от кадрите, на които виждаме как едно пеленаче е удряно в главата без никаква милост.

Днес отново Емилия Ковачева се върна в медийното пространство, като се разбра, че Никол не е единственото бебе бито от акушерката.

Но нека се върнем една година назад …

На 25-ти април избухна огромен скандал в медийното пространство, като в мрежата се появи видео на което се вижда как се упражнява насилие над новородено от страна на акушерка в болница в София.

Първоначално Столичната дирекция на вътрешните работи съобщи, че работи по изясняването на криминален инцидент, като проверява подаден сигнал от 22 април за пострадало бебе.

Софийската градска прокуратура обаче регаира бързо и  повдигна обвинения на акушерка от болницата за опит за умишлено убийство на 4-дневно дете, родено здраво в болница „Софиямед“.

От държавното обвинение съобщават, че по време на нощно дежурство в 2.00 ч. на 18 април Емилия Ковачева, която е била и дневна смяна и е продължила дежурството, е „е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето“. „Опитвала се е да задуши детето, като е притискала с ръце врата му. В резултат на тези действия е причинила тежка мозъчно – черепна травма на детето, представляващо постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота“, се казваше тогава в  държавното обвинение.

Сутринта дежурният лекар акушер-гинеколог е установил, че състоянието на детето е влошено, а по-късно през деня то е настанено за лечение в болница „Токуда“. Три дни по-късно – на 21 април от „Токуда“ подават сигнал в полицията за състоянието на детето и незабавно започна разследване.

„На Ковачева е повдигнато обвинение за извършен на 18.04.2015г. опит за убийство на малолетното дете, намиращо се, поради възрастта си, в безпомощно състояние. Деянието е осъществено по особено мъчителен начин и с особена жестокост“, посочват от държавното обвинение.

Акушерката веднага беше отстранена от работа и задържана.

В един миг обществето се обърна срещу нея и за няколко дни това беше най-мразеният човек в държавата.

Въпреки че защитникът на Ковачева се опита да обърне в нещата в нейна полза, като заяви, че смените са били дълги и че тя е взимала допълнителни, и това е било просто нервен срвив, нито обшество, нито съд прие това за оправдание за побоя над детето. 

Нещата ескалираха, когато отрицателнуте настроения спрямо акушерката се пренесоха и вурху семейството й. Децата на Емилия Ковачева се оплакаха в ефир, че хората ги тормозят заради случката.

Посягала ли е акушерката и на други деца? 

По време на заседанието в Софийски градски съд за побоя на 4-дневната Никол днес, се разбра, че Емилия Ковачева е посягала и на други деца.

Още преди месеци стана известно, че когато разследващите преглеждали камерите от болницата, те се натъкнали и на други случаи, в които Ковачева е упражнявала насилие над пеленачетата.

Тогава бе съобщено, че се подозира за още 3-4 деца, но прокуратурата е събрала доказателства само за още 1 дете. Разследването продължава, т.к. трудно се събирали данни. Второто обвинение на Емилия Ковачева е повдигнато на 8-ми септември тази година. То е за причиняване на лека телесна повреда на момиченце, като отново ставало въпрос за нанасяне на удари.

Случката е станала на 18-ти март между 01:30 и 05:00 часа по време на нощно дежурство. Ковачева е на свобода по това обвинение срещу 1500 лева гаранция. Очаква се до края на месеца да бъде внесен обвинителният акт по това обвинение. 

Пореден отвод в съда 

Днес адвокатът Владислав Янев иска магистратите да се оттеглят от делото на всяко заседание.

Основният му мотив е, че прокурорът Николай Христов, чрез изявленията си в медиите, е настройвал общественото мнение срещу акушерката.

Това е поредният отвод по делото, а ние се чудим защо защитата иска нещата толкова да се проточат?

Тази тема наистина не трябва да има продължение. Тя трябва да получи своя край. Да има възмездие, да има наказани.

Трябва да се сложи точка. Вече повече от година продължава тази агония, която не е полезна за никого.

У нас сме свикнали една тема постоянно да има продължение и така с годините просто да се размие и да няма решение. Тук се надяваме нещата да са различни.

Време е да има финал. Продълженията на тази история вече станаха много. 

*Извиняваме се, че заглавната ни снимка показва много малка част от действията на Емилия Ковачева. Но явно трябва да си припомним деянието, за да започне съда да действа по-бързо. Иначе колкото повече време минава, толкова по-лесно забравяме. 

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s