Ало, прокуратурата, чуваме ли се?

1397693370_119-20-01-cacarov

Хайде народе, всички дружно трябва да се изненадаме.

Трябва да се изненадаме, че прокуратурата отново няма да си свърши работата. Трябва да повярваме, че тези хора дори за малко постъпват честно и да си затворим очите. За пореден път.

Днес отново сме свидетели на бездействието на българския съд. Защо? 

Прокуратурата няма да проверява твърденията на бившия мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев в интервю пред проекта „КТБ – какво се случи“ и „Капитал“ преди няколко дни.

Това заяви пред „Дневник“ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя уточни, че след като Софийската градска прокуратура се е запознала с изнесените от Василев данни е преценила, че няма основание да се самосезира и да започва проверка за истинността на информацията.

Ние ли се сбъркахме или от прокуратурата тотално откачиха?

Според тези хора твърденията на Василев като 

В България има два клана – на Пеевски и на премиера. Повечето банкери са помогнали за „пуча“ на КТБ, сделката за „Виваком“ е апотеоз на срама, а след 2009 г. в България има мафия на власт.

са нещо нормално и той просто казва нормални и най-вече маловажни неща за нашето общество.

Част от коментарите в социалните мрежи след интервюто бяха, че банкерът за първи път говори с конкретика. В интревюто той посочва конкретни фирми, имена и сделки. Такива директни изказвание е задължително да бъдат проверени дали са истина или някой си позволява да говори неща без да се притеснява за последствията.

В петък президентът Росен Плевнелиев също призова прокуратурата да провери дали Цветан Василев казва истината:

„Демократичната държава не се базира на силни лидери, а на силни институции. Ако България е демократична държава, сега е моментът и не българският държавен глава или българските политици да се упражняват по тази тема, или някои други удобно да мълчат, или някои други удобно да се захвърлят с този или онзи парцал. Прокуратурата да се захване, крайно време е, много време мина“, подчерта Плевнелиев.

Малко по-рано и бившият министър на провосъдието Христо Иванов коментира във „Фейсбук“, че е задължение на държавното обвинение да провери твърденията на банкера. „Не е необходимо да вярваме на Василев с цялата му окаляност. Най-сетне стигаме до нивото на проверими твърдения, направени от непосредствен участник и наблюдател с името му (а не изтекли през трети лица)„, коментира Иванов.

Дори Бъчварова изкоментира, че цялото интервю според нея е политическа атака и моментът за интервюто не е подбран случайно и то трябва да повлияе на резултатите от президентските избори. „Защо трябва да вярваме на този човек, след като той излъга толкова много българи?“, попита риторично Бъчварова.

Но и тя мълчи по темата с това, че неговите твърдения нма да се проверяват.

Защо?

Защо това така разбунило духовете интервю на Василев ще остане непроверено.

Някой го е страх, че ще излязат много истини или просто се бърза и това да е проедният случай убит от медийната къса памет.

Не знаем точно причината, но едно е ясно – Отново виждаме нагледно как българската прокуратура е подвластна, страхлива и не си върши работата. Виждаме как само у нас някой може да говори каквото си иска и неговите думи няма да се проверят от никого.

И после ще вървим и ще обикаляме света, за да обясняваме, че сме нормална държава. Не не сме.

Лошото е, че тази новина не ни и изненадва. Лошото е, че никой не е очаквал нещо различно от прокуратурарта.

Ало, прокуратурата, имаме ли връзка? Или се разпада всеки път, когато ви е удобно?

One thought on “Ало, прокуратурата, чуваме ли се?”

  1. Разбира се, че всичко което Василев казва е много точно подбрано както беше и във всичките му предишни интервюта. Той продължава да се прави на невинен и да прехвърля вината от себе си, но от това интервю става ясно, че той е бил неизменна част от далаверите през годините и много добре е съзнавал какво върши. Така че ако наистина бяхме нормална държава той и неговите съучастници отдавна щяха да са зад решетките.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s