Първият български електромобил – „ЕЛМО“

Първият български електромобил е бил в състояние да измине 240 километра с едно зареждане. Това постижение е регистрирано през 1970 година. Автомобилът се е движел с цинково-въздушна батерия. Акумулаторът, засрамил редица други страни в разработването на електромобили, е създаден в БАН, в Централната лаборатория по електрохимични източници на ток.

elmo

Цинково-въздушната батерия се оказва една от най-успешните от гледна точка на електрическите автомобили в световен мащаб. Други акумулаторни разработки в други страни са или твърде тежки, сили с малка енергозапасяемост.

Първият ни електромобил е бил електрически „Москвич“. Оттам и името му – „ЕЛМО“. „ЕЛМО“ всявал смут по улиците, защото хората виждали обикновен на вид „Москвич“, който се движи равномерно, но не чували шум на двигател. Нормалната за него скорост била 60 км/ч.

За първата поява на „ЕЛМО“ по околовръстното шосе на София, разсеяния му шофьор, забравил документите си, и срещата му с КАТ разказва публикация от тогавашното списание „Наука и техника за младежта“.

Повече може да прочете тук: www.sandacite.bg.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s