В крайна сметка: Имаме ли проблем с бежанците?

655-402-sirijski-bezhanci

Нов ден, слънчев петък, но отново основна тема в медиите са бежанците. 

От няколко седмици се усеща едно напрежение срещи нелегалните мигранти, които създават нови проблеми, въпреки че част от управяляващите искат да неглижират ситуацията.

От няколко дни жителите на квартала „Овча купел“ са на ръба на търпението си и вече не мислят да се съобразяват със съсздалата се ситуация с бежанците. 

След като се стигна и до саморазправа, жителите на квартала взеха нещата в свои ръце.

Само в  „Овча купел“: Бежанци до училища и детска градина?

Тази вечер жители на столичния квартал „Овча купел” организират протест пред бежанския лагер.

Той е до 2 училища, детска градина и университет, а мигрантите са от различни държави и си имат конфликти помежду си.

Това казаха пред Би Ти Ви протестиращи хора.

Те настояват за закриване на центъра за настаняване на мигранти и задържане на всички нелегални в лагерите от затворен тип. В районна има осигурено денонощно полицейско присъствие и видеонаблюдение.

Днес там ще има протест, искащ да се затвори центъра. Самите бежанци пък се оплакват, че хората ги нападат. Имало и цяла банда, която ги тормозела. Заради събитието на място ще бъдат изпратени допълнителни служители на МВР, предава Нова телевизия.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова призова да не се нагнетява допълнително напрежение.

Румяна Бъчварова: Външни хора създават напрежението в квартал „Овча купел“

Напрежението в столичния квартал „Овча купел“ се създава от външни хора, заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, цитирана от БНР.

Тя увери, че полицията е взела мерки за опазване на реда по време на протеста срещу бежанския център, насрочен за тази вечер.

„Моята информация е, че не става въпрос за напрежение вътре в центъра, а за напрежение, което се създава от групи, които не са жители дори на квартала, които са по-радикално настроени спрямо бежанците, които не са съгласни с тяхното приемане“, каза Бъчварова.

Сърбия – доволни как България охранява границата

При двете срещи с вътрешния министър и премиера на Сърбия опасения за начина, по който България охранява границата, не бяха изразени. Това заяви на днешния парламентарен контрол министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

В средата на юли сръбският премиерАлександър Вучич заяви, че Сърбия създава общи патрули на армията и полицията, за да предотврати влизането на нелегални мигранти, които идвали предимно от България. А сръбският министър на труда и социалната политика Александър Вулин открито обвини България, че не пази границите си.

„Имаме споразумение за реадмисия със Сърбия и броя на молбите за реадмисия, т.е. за преминалите от българска към сръбска страна, е 116 души“, обясни тя. Преди време Бъчварова отново коментира обвиненията от Сърбия, че България не пази добре границата си, които определи като резултат от „политически сюжет“. Тогава министърът отбеляза, че между двете държави има споразумение за реадмисия и ако било вярно, че България пропуска много мигранти към Сърбия, щяло да има молби за връщането им тук, а такива нямало.

Оценката, че България добре пази границите си не е наша, а на европейските ни партньори, заяви Бъчварова и допълни, че запълнимостта от над 90 % на центровете за настаняване на мигранти е показателна за ефективността на действията на МВР „по предотвратяване на вторичното движение“.

По думите й показател за резултатите от охраната на границата са предотвратените опити за преминаването й. „Мога да кажа, че те са 22 783 опита за преминаване на българската граница, като предотвратени са 20 456“, поясни Бъчварова.

Министърът допълни още: „Никога не сме казвали, че границата е на 100% непропусклива, но ако имате възможност да отидете в районите, особено около Малко Търново, ще се убедите, че няма физическа възможност дори да бъде наблюдавано продължението на тази граница.“

Усилията на МВР били насочени в дълбочина – на територията на страната, в по-голям периметър от границата и в населените места, особено в София, допълни вътрешният министър.

Очакваме общият брой на офицерите от ФРОНТЕКС, които да дойдат скоро на наша територия, да бъде 200, информира министър Бъчварова. „В момента самата служба се реорганизира, сменят се мандатите. Беше ни обещано, че ще ни бъде отговорено възможно най-скоро и офицерите ще дойдат с необходимата техника, включително и обучени кучета, които да ни помогнат“, обясни тя.

Вчера са били изпратени до ЕК „три апликационни форми на общата стойност от 160 млн. евро с уверението, че основната част от тях много скоро ще пристигнат в България“, посочи вътрешният министър.

Поискана е от наша страна техническа помощ, помощ за изграждане на видеонаблюдение и за оперативни разходи и имаме уверението, че това е чуто, поясни Бъчварова.

Такова искане сме били изпратили преди няколко месеца за малко по-ниска сума, на него не било отговорено, сега имаме основание да го направим пак и имаме положително становище, коментира тя.

Министърът каза още, че усилията на България в последно време дават резултат. Позицията на България се чува, наред с това страната ни влезе във фокуса на вниманието на европейките лидери и Европейската комисия и „скоро ще имаме възможност да представим конкретни резултати“.

One thought on “В крайна сметка: Имаме ли проблем с бежанците?”

  1. Положението вместо да се влошава, ще става безнадежно!…Докато не изнасият жена ти,…дъщеря ти,…малкото ти златно момиченце,…тогава ще си дадете сметка, че не хора са това, а ходеща зараза,..Погледнете ги,..те не работят, не искат и да работят,..те не учат, не искат и да се научат, не се интегрират, НЕ ИСКАТ ДА Е ИНТЕГРИРАТ..само смрад и мизерия,нямат и елементарна хигенна култура(във лагерите където са, след тях е потоп от болкук)…На път са да докарат Държавата ни до ниво, каквато е тяхната Държава: разрушена…от където минат съсипват,..мърсят и използват,…това е ЧУМА,..НЕ Е НАРОД!!!! Имаме проблем с тях,..хайде циганите се въртят,..ту са христяни, ту са мюсюлмани,..ту са будисти,..а тази паплач ,…с разбирания от Каменната епоха идва с ЦЕЛ: да изнасилват, да мизерстват,..да правят проблем! Та те убиват жените си с камъни,..За Бога,…кой в 21 век прави това?! Който ми каже, че са миряни, ще го пратя да живее при тях,..Били сме роби повече от 500г,…трябва ли да гледаме Време разделно,..за да си дадем сметка, че Историята ни се повтаря?!!!!

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s