Опасно напрежение в Овча купел: Мигранти срещу жители

phpscqhna_559x

Напоследък у нас напрежението срешу бежанците е огромно. 

Обществото все повече се настройва против тях и иска колкото се може по-бързо този проблем да бъде решен.

За напрежението в обществото определено спомагат и последните прояви на самите  бежанци, които се бият помеду си и се стига, и до по-сериозни действия.

Първо жителите на Харманли скочиха на протест срещу бежанския лагер на територията на града. Сега е ред на жителите на „Овча купел“. 

Защо?

Жители на столичния квартал съобщиха за поредица от нападения от настанени в бежанския център в квартала чужденци.

Снощи това доведе до напрежение и намеса на полицията.

По сигнали на жители на квартала три поредни вечери е имало побой между младежи и имигранти.

Стефан Райчев написа във Фейсбук, че на ул. „Монтевидео“ през нощта на 13 срещу 14 септември е имало бой, предизвикан от чужденци. “

Този път счупена кола и вадене на ножове. Утре най-вероятно ще убият някой, но поне полицията дойде бързо за 40-60 мин. Бежанският лагер е на 2-3 км от нападението. Докато Бойко реже лентички, нас ни мачкат пред домовете ни“, написа Райчев, цитиран от Нова тв.

Друг жител на квартала твърди, че чужденци са ходили на групи, въоръжени с мачете. „Защо МВР мълчи за случая снощи в Овча купел с „Невинни бежанци “ с мачетета, които нападат хората? ЗАЩО НИТО ЕДНА ТЕЛЕВИЗИЯ НЕ РЕАГИРА?“, написа в профила си Кирил Димитров.

В района е имало засилено полицейско присъствие, но в бюлетина на СДВР не е отбелязано да е имало инциденти. 

Пред Нова тв жена разказа, че снощи – 14 септември, група млади мъже с бухалки се запътила към лагера. Чули се викове и изглеждали така, сякаш гонят някого. Не се виждало нищо, но се чували викове и крясъци, като чула някой да казва „Излезте, бе“. След около 2 минути същите мъже се разбягали по ул. „Монтевидео“.

Жената заяви, че в в квартала от последните дни има напрежение. „Надявам се да не е политически сценарий, надявам се да не се създава изкуствено това напрежение. Този протест не му е мястото на центъра тук“, коментира тя.

Появи се и информация за счупени стъкла на автомобили, но без да се съобщават подробности за нападателите.

Директорът на 6 РУ Петър Василев поясни, че снощи е имало сигнал за събиране на група хора около лагера. Пратени са автопатрули, които не открили хора пред лагера. Василев каза, че хората са „избягали в бързо темпо“. Оплакване от настанените в лагера чужденци за това, че са били нападнати, не е имало. Чували се само крясъци и сигнал за чупене на стъкла. Полицията обаче не е установила такова нещо.

Недоволни жители на квартала организират протест на 16 септември, на който ще поискат незабавно закриване на лагера за имигранти и отвеждането им в лагери от закрит тип. Жителите на „Овча купел“ искат и незабавно екстрадиране на „пришълците“. Протестът ще се проведе пред центъра за имигранти от 19.00 часа. 

Междувременно … 

Днес излезе съобщение, че Новата Европейска гранична и брегова охрана (ЕГБО) започва на работи на 6 октомври, след като бе окончателно одобрена от Европейския съвет.

Тя ще се състои от Европейска агенция за гранична и брегова охрана (настоящата агенция Фронтекс с разширени функции) и от националните органи, които отговарят за управлението на границите.

Дейността ѝ ще бъде съсредоточена главно върху създаването на оперативна стратегия за управление на границите и върху координирането на помощта, идваща от всички държави членки.

Сред правомощията на ЕГБО са:

  • организиране на съвместни операции и операции за бърза гранична намеса с цел укрепване на капацитета на държавите членки за контрол на външните граници, както и справяне с предизвикателствата по външните граници, произтичащи от незаконната имиграция или трансграничната престъпност;

  • подпомагане на Комисията при координирането на екипите за съдействие, когато дадена държава членка е подложена на несъразмерно голям миграционен натиск на конкретни точки по външната си граница;

  • осигуряване на практически отговор в ситуации, изискващи спешни действия по външните граници;

  • предоставяне на техническа и оперативна помощ в подкрепа на операции за търсене и спасяване на бедстващи в морето хора по време на операции за наблюдение на границите;

  • създаване на резерв за бързо разполагане с численост най-малко 1500 гранични служители;

  • назначаване на служители за връзка на Агенцията в държавите членки;

  • организиране, координиране и провеждане на операции по връщане и действия за намеса в областта на връщането;

  • насърчаване на оперативното сътрудничество между държавите членки и трети държави в областта на управлението на границите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s