Нов скандал: Българин взимал допинг с разрешение

980x551_1473938202

Българинът Тервел Длагнев, който се състезава за САЩ в свободния стил борба в категорията до 125 килограма, е сред спортистите, взимали допинг с разрешението на Световната антидопингова агенция.

30-годишният спортист се е състезавал за САЩ на Олимпийските игри и е бил на крачка от медала. На полуфиналната среща за бронзовия медал обаче той е загубил и така на практика е останал без отличие.

Длагнев е сред 25-те атлети от осем държави, чийто имена бяха публикувани днес от руските хакери „Fancy Bears“.

Преди два дни хакерите пробиха системата на Световната антидопингова агенция и извадиха конфиденциална информация от здравния картон на някои американски спортисти, сред които сестрите Винъс и Серина Уилямс и Симон Байлс.

„Няма съмнение, че тази криминална атака е отговор на доклада на независимата комисия, която разкри, че употребата на допинг в Русия е държавна политика. На всички спортисти, които са засегнати от изнесената лична информация, искаме да изразим нашите съжаления, че тези престъпници се опитват да очернят репутацията ви по такъв начин“, коментира генералният директор на Световната антидопингова агенция Оливър Нигли, цитиран от БГНЕС.

Кои са световно известните спортисти използвали допинг също?

Ново напрежение заради допинг и хакерски атаки в света на спорта. Употребявали ли са американски спортисти забранени препарати, включително на Олимпийските игри?

Съмнението идва, след като хакери публикуваха поверителни документи на Световната антидопингова агенция. Тя обвини в атаката руска хакерска група.

Според данните тенисистките сестри Уилямс, както и гимнастичката Симон Бейлс са взимали стимуланти, като се оплаквали от различни болести.

Пуснатите файлове представляват т.н. изключения за терапевтична употреба, които се издават от всяка от спортните федерации и национални антидопингови организации, за да позволят на спортистите да приемат определени лекарства при заболяване.

Такъв документ е бил издаден в съответствие с всички правила на гимнастичката Симон Байл. След публикацията самата тя обясни в социалната мрежа, че взима медикаменти заради заболяване.

„Страдам от Синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност и взимам лекарства от дете. Моля имайте предвид, че вярвам в чистия спорт, винаги съм следвала правилата и ще продължа да го правя”, написа Байл.

Винъс Уилямс, употребила поне четири забранени субстанции в периода 2010-2015 г., но заради заболяване, също не скрива разочарованието си.

„Разочарована съм, че моите лични медицински данни са били компрометирани от хакери и са публикувани без позволението ми”, каза Уилямс.

Международният олимпийски комитет осъди изтичането на информация като опит да се опетни репутацията на чисти спортисти.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s