photo_verybig_106157

След много обсъждания в медиите, накрая се оказа, че нито една друга кандиатура не е обсъждана и Ивина Бокова остава кандидат на България за генерален секретар на ООН.

Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Спекулативната кандидатура на Кристалина Георгиева

Само преди няколко дни в медиите излезе информация, че вече е решено, че Кристалина Георгиева ще се бори за тази позиция. За възможността Георгиева да бъде номинирана за генерален секретар на ООН се говори още от миналата година.

Миналия май Георгиева бе натоварена със задачата да намери нови източници на финансиране за ООН. Мнозина възприеха това като сигнал, че тя ще поеме поста на генерален секретар на организацията, след като в края на годината изтече втория и последен мандат на Бан Ки Мун.

През януари отгорящия за бюджета и човешките ресурси еврокомисар предложи дръзката идея за данък върху лукса и развлеченията с цел финансиране на ООН.

На продължилите няколко месеца слухове коя ще е българската кандидатура за поста на Бан Ки Мун се сложи край на 9 февруари късно вечерта, когато в лаконично съобщение на сайта на Министерство на външните работи бе посочено, че потвърждава решение на кабинета „Орешарски“от средата на юни 2014г. за издигане на директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова за състезанието

Но това не спря спекулациите.

През юни Европейската комисия заяви, че „Кристалина Георгиева е много заета с прекрасната работа, която върши в областта на бюджета и човешките ресурси“.

Самата Георгиева не отговоряше ясно на питанията дали обмисля бъдеще в ООН. В средата на юни в интервю за Би Би Си тя заяви: „Очевидно, внимателно следя състезанието. Мнозина ме призовават да се включа в него. Да видим какво ще стане“.

Е, днес премиерът сложи край на всички кокентари по случая.

Ирина Бокова – официалната кандидатура на България

Ирина Бокова официално остава българската номинация за генерален секретар на ООН“,съобщи премиерът Бойко Борисов преди заседанието на Министерския съвет.

Той показа пред журналистите писма, с които държавата ни е поискала европейска подкрепа за кандидатурата на Бокова и обяви, че на 26 септември, когато е следващото гласуване за генерален секретар, ако Ирина Бокова не стане първа или втора, България ще оттегли подкрепата си за нея.

На последното гласуване тя зае пето място.

Засега екипите и на Кристалина Георгиева, и на Ирина Бокова отказват официален коментар коя ще бъде българската номинация за шеф на ООН.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s