Дьо Кабан си тръгна, но проблемите си остават (ВИДЕО)

14355848_1293155464052344_434613076_n

Днес френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан официално каза довиждане на България. Той ще бъде преместен в Африка, но заяви, че винаги ще помни нашата страна.

Дьо Кабан е един от най-уважаваните хора у нас и това не е случайно.

Той се прочу с откровено политическите си изказвания, неприсъщи за един дипломат, и опита си за намеса във вътрешнита работи на страната.

Той не се страхуваше да казва директно нещата и да посочва проблемите без да се интересува кой ще се засегне от това.

Днес след като каза заключителната си реч пред събралите се хора, Ксавие Лапер дьо Кабан бе изпратен с продължителни и бурни аплодисменти.

„Мандатът ми бе белязан от неочаквано събитие, както обикновено се получава с мандата на всеки посланик. Въпреки опитите ни да планираме, се изправяме пред непредвидими обстоятелства“.

Така започна заключителната реч на посланика на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан.

„В моя случай това бе опитът да се фалира предприятието „Белведере“, като за тази цел се използва съдебната система. Сега ще кажа на всички тези, които тогава казаха, че казаното от мен не е дипломатично: Скандалът не произтече от моите думи, а от това, че всичко казано, бе вярно“

Посланик Дьо Кабан призна, че по принцип не е допустимо дипломат да говори така, но припомни също, че не е допустимо страна от Европейския съюз да позволява подобни неща.

И определено през своя мандат посланникът не си мереше приказките.

Отстраняването на Ченалова заради негови думи

Един от случаите, които станаха популярни с негово участие е, че след неговото интервю излъчено по bTV, Висшият съдебен съвет се самосезира.

Председателят на Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията“ към ВСС Ясен Тодоров е образувал преписка във връзка с изказването на дипломата.

Тогава Дьо Кабан коментира разследване, излъчено от телевизията, по случай с френска компания за производство и търговия с вина и водка, която се оказва с подменен мениджмънт след съдебно решение миналият петък.

Ксавие Лапер дьо Кабан заяви в изказването си, че в българската съдебна система има „гнили ябълки“. И определено не е сгрешил.

Тогава той намеси имената на съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд и на синдика Панайот Велков. Дьо Кабан каза за решението на съдия Ченалова, че или става дума за непознаване на законите, или тя е корумпирана.

След това той отново намеси Ченалова в свое изказване, което беше свързано с „Яневагейт“.

Все пак Дьо Кабан припомня, че Румяна Ченалова беше отстранена от съдебната система, а изтеклите записи от нейните разговори с бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева са заинтересували всички, „с изключение на споменатите“.

А това, че никой не беше наказан френският посланик коментриа така: „Изключително нагло е – нито й бе предявено обвинение (на Ченалова – б.р.), нито на някой друг“.

„В България пресата е зависима от икономическата мощ на един човек“

Активната позиция на Ксавие Лапер дьо Кабан по отношение на проблемите в прокуратурата и влиянието на Делян Пеевски му запази място в жълтите медии, които отговаряха със залп от конспиративни, неподписани публикации по негов адрес.

Включително и в седмицата, в която се срещаме с него, вестник „Труд“ му отделя цяла страница. През смях отговаря: „Вижте, не чета писанията на Петьо Блъсков. Нямам време за губене.“

За него е важна друга оценка: „Случвало ми се e да ме спират хора по улиците или в ресторанта, за да ми кажат – много е добре това, което правите. Това са неща, които всички българи знаят.“

Според френския посланик има проблем с концентрация на медиите, „доколкото не знаем кой е реалният собственик. Когато собственикът е неясен, много трудно можем да знаем дали той по някакъв начин влияе на редакционната политика. Това е вредно. Визирам предимно печатните медии“.

„Разбрах защо се казва, че в България мафията има държава“

„Живеех в чужбина и в български вестник прочетох, че в България мафията си има държава. Казах си – тези журналисти преувеличават, но като дойдох тук, разбрах защо хората казват така. Не твърдя, че е вярно, но разбрах“. Това каза в събота пред БНТ френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан. Мандатът на дипломата у нас изтича след броени дни.

За три години в България той посочи, че е научил, че българите нямат доверие към правителството, парламента и съдебната система. Също по БНТ министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обаче уточни, че толкова дълго време мафията е имала държава, че сега, когато това не се случва, за хората е трудно да го повярват.

В отговор на въпрос, дьо Кабан потвърди, че българите са се страхували да говорят за проблемите в съдебната система и са избрали той да говори вместо тях.

„Мислиха, че ако говорят, нищо няма да се случи, а когато го каже човек от чужбина, нещо се случва и така стана със случа “Белведере“. Съжалявам, че така стана, не е моя работа това да го правя“, поясни Ксавие Лапер дьо Кабан.

Лошо ли е, че се бърка във вътрешните работи на страната?

Най-често критиките към него са, че се „меси“ във вътрешните работи на България. Всъщност замалко това можеше да му коства награждаването с орден „Стара Планина“ – подобно на неговия предшественик Филип Отие, който се възмути от назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Съгласно чл. 41 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения посланиците „имат задължение да не се месят във вътрешните дела на държавата, в която са“.

Френският посланик обаче не мисли така и се аргументира: „Изобщо не става дума само за вътрешни работи. Въпросът е, че сме членове на ЕС. Първо, ставаше дума за френска компания и това ме засягаше. Въпросът дали България е правова държава и правосъдието е независимо също ме засяга пряко не само като посланик, но и като европейски гражданин. Държавата е гарант за законността на нещата, които се случват, че решенията, които се взимат от съдиите, са съобразени със закона. Когато това не се случва, това е тежък проблем, защото в Европейския съюз трябва да си имаме взаимно доверие между съдебните системи. Когато това не се случва, е пагубно за целия съюз.“

Всъщност всеки дипломат ще ви каже, че когато един посланик нарушава споменатия член, то не е защото така е решил, а защото има одобрение от центъра, който го е пратил. Дьо Кабан припомня, че Филип Отие заедно с германския посланик са излезли с позиция срещу олигархията в България и в подкрепа на протестите от юли 2013. Преди това пак френски посланик – Етиен дьо Понсен, реагира публично за случая с убития в Париж български студент Мартин Борилски.

„Не става дума за моя позиция, а за постоянна политика на Франция – всеки път, когато френският интерес е застрашен, защото съдебната ви система не работи, ние реагираме. Могат да критикуват този, който е посланик в момента, но това няма да промени по никакъв начин френската политика“, категоричен е Дьо Кабан.

Финални думи

Най-големият проблем на България, според посланика на Франция, е липсата на изследване и осъждане на комунизма.

„Тази липса позволява на избягали банкери и на други, които скоро може също да избягат, да ограбят милиарди… Тази липса позволява на политиците да избират един 33-годишен олигарх за шеф на службите, само защото е верен на един бивш ръководител от Държавна сигурност“.

Всичко това кара младите хора да напускат България, заключи дипломатът. Той каза, че при срещите си с млади българи винаги казвал:

„Ако емигрирате, ще оставите страната си на Пеевски“.

Ксавие дьо Кабан се извини на всички ученици от училища с преподаване на френски език, които не е успял да посети лично.

Финалът:

„Аз вярвам в България. Вярвам в бъдещето на България, защото вярвам в младите поколения“.

 

 

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s