adoption_adopt_san_francisco-1024x682

От години неправителствените организации настояват процедурата по осиновяване да се ускори и да стане по-прозрачна. Промени в Семейния кодекс, подготвени от социалното и от правосъдното ведомство, дават шанс за това.

Все още повече от 2400 деца чакат своите нови родители. В същото време с около 1000 по-малко са кандидат-осиновителите. Годишно у нас се осиновяват около 700 деца.

Глямата крачка напред е отпадането на тайната при осиновяване.

Ако някой иска да получи информация за своите биологични родители, това може да стане само, ако е поискано съгласието им.

Предвижда се и въвеждането на пределна възраст за осиновяване – не повече от 50 години разлика между осиновител и дете. Разсиновяване ще е възможно само в особени случаи.

Затягат се правилата при припознаване на дете на родители без брак, за да бъде пресечена евентуална търговия с бебета. Предстои обществено обсъждане на тези предложения.

Във връзка с тази тема, ние препечатваме текста на Георги Богданов, без редакторска намеса и с пълното негово съгласие. 

***********

Всяко дете идва на този свят със своя собствена история, която е и историята на своите предци. Осиновените деца имат доста по-богата история, защото те идват с историята на биологичните си родители и тази на своите осиновители.

Всяко човешко същество трябва да знае своята история и да отрасне с нея, за да бъде пълноценен човек, а не да не живее в заблуда и лъжа. Ако има лъжа, от това страдат всички – най-много осиновителите и детето, но също така страдат и биологичните родители и роднини.

Над 2 милиона българи са засегнати от процеса на осиновяването. Това са осиновени, осиновители, биологични родители, биологични братя и сестри, роднини. И аз съм част от тези 2 милиона българи, и членовете на моето семейство също така. Вероятно и вие сте част от тези два милиона?!

Предложенията за изменения на Семейния кодекс са стъпка напред към регулиране на една неправда, която години наред стоеше пред осиновения човек. Неправдата е да не знае кой е и да му е забранено да търси, защото това е наказуемо.

Днес осиновените търсят своя произход нелегално. Много често се подкрепят от осиновителите, а в други случаи осиновителите не знаят за търсенето на своите деца. Биологични родители търсят изоставените си деца – и всичко това е във Фейсбук и чрез медиите. Съдът на практика не работи в полза нито на едните, нито на другите. Има щастливи развръзки, в които срещата е мечтана и желана.

И моята лична развръзка е от щастливите. Но зная за много нещастни развръзки, в които се преживява повторно изоставянето, има обвинения и дори се стига до саморазправа и много по-голяма тъга и нещастие.

Държавата трябва да създаде условия на тези 2 милиона българи да бъдат по-щастливи и да не живеят в лъжа, измама и многогодишно нерегламентирано търсене. Всичко останало е въпрос на лична история, която е много индивидуална и специфична.

Предложенията за изменение на Семейния кодекс в областта на тайната на осиновяването са стъпка напред. Има какво още да се желае и сега е моментът, в които ние, тези 2 милиона българи, да кажем какво искаме и от какво имаме нужда – докато този проект на изменение на Кодекс е в Народното събрание да се промени.

Има много неща, които могат да се променят, засягащи биологичните братя и сестри, ролята на Съвет за достъп до информация за произхода, темата за разсиновяването и пр.

Подкрепете осиновените деца да не живеят в лъжа и измислен свят, защото рано или късно те разбират, че са лъгани! Осиновените веднъж са преживели изоставянето – а с тайната на осиновяването ги нараняваме втори път. Нека спрем тази обществена лъжа!

Автор: Георги Богданов

Снимка: jonesdevoy.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s