Навързани като свински черва: Кой лъже за царските имоти в София?

phptvedps1

Сделката за продажбата на царските имоти определно може да се нарече скандална. 

За нея съобщиха от групата на БСП в парламента и определено може да се каже, че духовете официално са разбунени.

Вече два дни всички коментират тази продажба, като основните обвинения към управляващите е, че това е една нагла кражба.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви, че сделката за „царските конюшни“ не касае продажба, а е била за прекратяване на съсобственост на земя, върху която има сгради, които са собственост на няколко ведомства и държавни институции. Сделката не касаела продажбата на сградите.

На специална конференция, на която присъстваха и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, и министърът на земеделието Десислава Танева, Павлова отново подчерта, че това е било еднолично решение на областния управител на София. В неговата компетентност е управлението и стопанисването на земята, върху която се намират сгради на МВР, Министерството на културата и на земеделието.

Самият областен управител Росен Малинов обаче заяви пред OFFnews, че фирмата, която трябвало да направи оценка колко струват царските имоти преди скандалната им продажба, „се разболяла“.

По думите му първоначално фирмата, която трябвало да направи независима оценка на имота, се е отказала по лични причини. След това за целта била посочена втора фирма „Н.Д. Експерт“, пише в договорите по продажбата на апетитния имот, продаден за смешната сума от 650 хиляди лева на Янко Иванов, който е бивш шеф на КТБ.

Преди 5 години имотът е бил оценен на 5,6 милиона евро, а днес председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че при техния областен управител Данаил Кирилов е имало интерес към имота, който е стигал 20 милиона евро.

Действащият независим оценител обаче, който има сертификат от Камарата на оценителите, е дал за него пазарна оценка 658 870 лв.

Вижте още: Нова схема: Бивш шеф на КТБ взе царските конюшни на безценница

„Всеки областен управител има право да възложи нова оценка, ако предложената сума му се вижда ниска“, коментира Малинов.

Росен Малинов каза, че също е бил атака от страна на купувача, който е поискал от него сделката да бъде финализирана.

На въпросната пресконференция Лиляна Павлова обясни, че част от земята е придобита от частната фирма, чрез договор за замяна, след решение на Министерския съвет от 2005 г. Така фирмата е станала неин съсобственик заедно с държавата.

След журналистически въпрос Павлова допълни, че собственикът не земята не може да има претенции върху сградите, докато този на сградите може да има претенции върху земята.

Десислава Танева се извини, че не е следила диалогът по темата, но подчерта, че Министерството на земеделието не е искало „да се процедира процедурата“. На 25 февруари областният управител е уведомил министерството за производство по ликвидиране на съсобствеността между държавата и частно лице върху земята. Последвало е повторно писмо от областния управител, в отговор на което ведомството е потвърдило становището си.

Напрежение на 9-ти септември. Бъчварова честити празника. 

БСП влезе в спор с вътрешния министър Румяна Бъчварова по сделката с царските конюшни. Вътрешният министър каза, че не била питана за сделката, БСП извади документа, с който е питана.

БСП са неподготвени и пак клеветят – каза рано тази сутрин министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по повод изнесените продажбата на царските конюшни. Тогава тя каза, че МВР не е получавало искане за съгласуване или за становище при тази сделка.

„От 2006 година ме информираха, че при всяко едно правителство са искали от областните управители, както и при нас, от дирекцията, която се занимава със собствеността, да се уреди документно собствеността на една сграда, която ние сме обявили с отпаднала необходимост”, подчерта министър Бъчварова.

БСП обаче извадиха в парламента питането на областния именно към нейното министерство за сделката с конюшните и поискаха оставката на вицепремиера.

„Вицепремиерът Бъчварова е съучастник в тази сделка“, посочи лидерът на партията Корнелия Нинова.“Вчера спестихме част от информацията, за да ги чакаме как ще влязат с двата крака в капана. Днес министърът излъга, че нито е питана, нито знае, нито е отговаряла на писмо за тази сделка“, каза още тя.

БСП показа документа – питане до нея, както и с нейния отговор, в който тя дава зелена светлина за тази продажба.

Министърът на вътрешните работи обаче не остана длъжна и по-късно като започваше конференцията тя каза:

„Да ви честитя 9-ти септември и да благодарим на другарката Нинова, че ни напомни какво е БСП – преднамереност, некомпетентност и лъжи“. По думите й БСП е размахвал казуса като знаме, за да си реши вътрешно-партийните проблеми. Тя определи действията им като „много грозно и недостойно политическо поведение“.

Но интересните подробности не свършват дотук 

Оказва се, че областният управител Веселин Пенев, излъчен от Реформаторския блок, който е разписал договорите за продажба на земята на царя за тази скандална сума, е получил уклончиви отговори от всички институции, с които е трябвало да съгласува продажбата.

По закон той е трябвало да иска мнение за сделката от експертни комисии в Областната управа и няколко министерства, чиито сгради са в рамките на царските конюшни и от които получава следните отговори:

Министерство на регионалното развитие: „Обръщам внимание, че е налице висящо съдебно производство“, подписано от зам.-министър Николай Нанков.

„Удачно е решението за разпореждане да се предхожда от приключване на съдебното производство с влязло сила решение и преценка на най-оптималния способ за ликвидиране на съсобствеността“ – подписано от главния секретар.

Министерство на земеделието и храните: МЗХ не желае да бъдат предприети разпоредителни действия с неговия имот. МЗХ ще изрази становище по процедурата след приключване на съдебното производство.

Правният съвет: Да не се продава, докато не приключи съдебното производство.

Становища от министерствата се искат, тъй като техни сгради попадат в рамките на имота. Всяко от тях пише мнение по въпроса за продажбата и както се вижда всички от тях са с „особено мнение“.

Статутът на царските конюшни е групов паметник на клутурата. По закон такива сгради могат да бъдат продавани – каза днес и министърът на културата Вежди Рашидов.

„Собствеността обаче е на друго министерство – питайте, който го е продал”, каза Рашидов.

Снимка: Altersofia

Реклами

One thought on “Навързани като свински черва: Кой лъже за царските имоти в София?”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s