Срещата на реформаторите: Кой ще изберат?

d182d180d0b0d0b9d187d0be-d182d180d0b0d0b9d0bad0bed0b2-d0b8-d0b3d180d0bed0b7d0b4d0b0d0bd-d0bad0b0d180d0b0d0b4d0b6d0bed0b2

Циркът наречен „Президентски избори“ продължава с пълна сила. 

Днес главни действащи лица са хората от Реформаторския блок, които не могат да се разберат кой да бъде техният кандидат за президент.

Първо беше обявено, че Трайчо Трайков ще е човекът, който ще се бори за вота на българите.

От СДС обаче не бяха съгласни.

Пред „24 часа“ Бождар Лукарски обяви, че сините няма да подкрепят Трайчо Трайков за общ кандидат на РБ.

Той дори предложи да бъде издигнат проф. Велислав Минеков, за да е кандидатура на явен опозиционер на ГЕРБ, но ДБГ го оттегли. Малко по-късно заместници на Лукарски обясниха, че реакцията му е била емоционална заради напрежение между сините и ДБГ. И Караджов, и Трайков бяха номинирани от името на Гражданския съвет в дясната коалиция. СДС не излъчи свой кандидат.

Преди седмица лидерите на партиите в РБ уж постигнаха обединение около номинацията на Трайков. Решението си СДС взе ден преди заседанието на Изпълнителния съвет на РБ, който се очакваше да утвърди Трайчо Трайков като кандидат за държавен глава.

СДС иска отлагане на заседанието за вторник.

Продължаваме да считаме, че Караджов е автентичният десен кандидат, свързан винаги с десницата, който не е участвал в правителствата на други партии като Трайков, обясни Христов.

Той напомни, че е имало вътрешно допитване, в което Караджов води убедително пред Трайков. Затова от СДС ще поискат двамата кандидати да бъдат изслушани от Изпълнителния съвет на РБ другия вторник, тъй като Караджов е в чужбина в момента.

Решенията в РБ се вземат с гласовете на 3/4 от членовете на Изпълнителния съвет, който е от 21 души. СДС има 3 гласа, а Гражданският съвет, част от който застана зад Караджов, е с най-голяма квота – 6. Всички останали партии в блока застанаха зад Трайков.

ДБГ заяви категорично, че няма да подкрепи Караджов, тъй като той не се ползва с доверие в партията.

До момента имена не са гласувани, нека изчакаме легитимно решение, обясни Христов. Ако останалите партии подкрепят Трайков, ще приемем това решение и няма да разцепим РБ, категоричен бе обаче Христов.

На този фон преди заседанието изглежда, че е по-вероятно днес да стане ясен кандидатът за президент и той да е Трайчо Трайков. Но в дясната коалиция всичко е предпоследно…

Сбирката на Изпълнителния съвет на коалицията е в 12 ч, в него участват 21 души – шестима представители на Гражданския съвет и пропорпоционално разпределени членове от петте партии в коалицията, а решенията се взимат с 3/4 мнозинство – тоест поне 16 гласа. Самият Караджов е член на органа, но според запознати той нямало да присъства.

Ако се окаже, че само СДС са склонни на отлагане, те имат 3 гласа в съвета, тоест недостатъчно за блокиране на решение. Остава въпросът какви ще са позициите на различните членове на гражданския съвет, чиито две кандидатури останаха на масата за преговори.

Реклами

One thought on “Срещата на реформаторите: Кой ще изберат?”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s