glas

Оказва се, че предстоящите президентски избори и референдумът ще ни излязат солено. 

Над 47 млн. лв. ще са необходими за провеждане и организиране на гласуването. 

Това става ясно от план-сметката, одобрена от правителството.

Средствата ще дойдат от централния бюджет на страната за тази година. Най-големи ще са разходите за заплати на членовете на районните и секционните избирателни комисии – около 20 млн. лева за двата тура на вота.

Отделно ЦИК ще получи за организирането на изборите над 9,5 милиона. Приблизително толкова ще отидат и за печатане на бюлетини и логистика. 

Припомняме, че референдумът ще бъде със следните въпроси:

– Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

– Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

– Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

За похарчените средства трябва да се представи отчет в Министерството на финансите, в срок до 16 декември 2016 г.Средствата се осигуряват от централния бюджет за 2016 година.

Междувременно днес се разбраха окончателно няколко имена, които ще се състезават наесен. 

Сагата Трайчо Реайков и РБ

Изпълнителният съвет на Реформаторския блок реши окончателно че Трайчо Трайков е кандидатът на блока за президент. Има официално „бял дим“, каза след заседанието депутатът от блока Иван Иванов.

„Искам да дам шанс на всички които се чувстват демократи, патриоти и евроатлантици да имат кандидат за президент в мое лица“, каза Трайчо Трайков.

Той добави, че след днешното заседание на Изпълнителния съвет е изключително обнадежден, че всички партии ще работят за кандидатурата. Трайков каза, че е номинацията на тези, които искат да живеят в демократична страна, не в диктаторска и автократична, които искат България да принадлежи на свободния свят и единствените сили да са българофили. По думите му избирателите, които застанат зад това „няма да са наши, ние ще сме техни“.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски, който ден пред заседанието на Изпълнителния съвет продължаваше дадържи на кандидатурата на Гроздан Караджов, заяви че г-н Трайков е събрал необходимото мнозинство от 3/4 от гласовете на членовете на Изпълнителния съвет и СДС ще работи за общата кандат-президентска двойка. Как са гласували на членовете на съвета обаче остана в тайна.

Велизар Енчев се кандидатира за президент от „Българска пролет“

Независимият депутат Велизар Енчев ще се кандидатира за президент на предстоящите на 6 ноември избори.

Кандидат за вицепрезидент на Енчев ще е юристът Биляна Грънчарова. Двамата ще са кандидати на партия „Българска пролет“.

Пред Нова телевизия отцепилият се от Патриотичния фронт и нечленуващ в друга парламентарна група депутат коментира, че решението си е взел още тогава – през декември 2014 г.

Като свои плюсове той открои опита в дипломацията, разузнаването, в службите и армията – комбинация, каквато останалите кандидати не притежават.

Енчев беше огласен от Комисията по досиетата като щатен служител на Първо главно управление на Държавна сигурност от 1985 г. Като журналист и кореспондент на БНТ в Белград е съвместявал работата си с офицерска длъжност в Националната разузнавателна служба. Той беше посланик в Хърватия между 1997 и 2002 г.

Татяна Дончева и Минчо Спасов влизат заедно в битката

Лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева официално вече е кандидат за президент. За вицепрезидент е издигнат бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов, който също е юрист.

Формално технически двамата ще са кандидати на коалиция „Движение 21“ – НДСВ, поясни Дончева на пресконференция днес. Зад кандидатурата, която се самоопредели като „двойка на каузата“, застават и общественици.

Дончева и Спасов предлагат промени в Конституцията, с които държавният глава да получи правомощията да назначава и уволнява главния прокурор. Те отказаха да дадат оценка на работата на сегашния Сотир Цацаров, но според Дончева има проблем със съдебната система и „отвързването на възела трябва да започне от прокуратурата“.

Двамата се обявяват и за това образованието и културата да станат национален приоритет, както и за социален минимум, който като доход да получава всеки човек. Искат и екологичен вектор – нито да има презастрояване, нито да се спъва икономическото развитие на определени региони.

„Както е казал Панайот Пипков: „Народността не пада там, гдето знанието живей“, не е казал „Народността не пада там, гдето армията живей“, заяви Дончева. А Спасов се пошегува, че любимата книга на премиера Бойко Борисов „Винету“ трябва да стане задължителен за изучаване. Той предложи да се изучава историята от Херман Хесе за принц Сидхарта (за индийския духовен учител Буда – б.а), който първо бил принц, после аскет, а накрая станал обикновен човек като него и Дончева.

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s