obama-duterte-carousel1

„Кучи син“.

Така Родриго Дутерте нарече Обама и затова тяхната планувана среща беше отложена.

Президентът на САЩ обаче и филипинският му колега Родриго Дутерте в крайна сметка са се срещнали за кратко неофициално днес и са си разменили любезности, съобщиха БТА и ДПА, позовавайки се на филипински представител. 

Двамата лидери трябваше да разговарят във вторник в рамките на форума на АСЕАН, но Обама отмени срещата, тъй като преди това Дутерте го предупреди да не повдига въпроса за  извънсъдебните убийства на наркотрафиканти и използва по негов адрес обидни думи.

Днес двамата президенти все пак се здрависали и са провели кратък разговор преди гала вечерята в края на форума.

Обама и останалите лидери се явиха на вечерята в цветни ризи с дълги ръкави, които по традиция се носят на годишните срещи на върха на организацията.

Скандалът между двамата лидери избухна, след като Дутерте нарече Обама „кучи син“.

Едно кратко и невинно  -„Сори“.

Това смуталяви филипинският президент Родриго Дутерте, след като нарече Барак Обама по този начин. Заради обидата американският президент отмени срещата в столицата на Лаос с Дутерте и кацна в Сеул на гости на президентката Пак Гън-хе.

Сътрудници от екипа на Обама съобщиха, че срещата му с филипинеца е била отменена, заради тирадата от обиди по адрес на стопанина на Белия дом. Малко преди да излети за Лаос, Дутерте предупреди, че няма да позволи Обама да му изнася лекции във връзка с войната срещу престъпността във Филипините, в която за два месеца без присъда бяха убит 2400 наркобосове и дилъри.

„Трябва да се отнасяш с уважение. Не просто да отправяш въпроси и да хвърляш твърдения. Кучи сине, на този форум ще те прокълна“, заяви Дутерте в отговор на въпрос на репортери какво е неговото послание към Обама.

Известният с пиперливия си език филипински президент използва поредния цветист израз, за да опише какво би станало ако на срещата с Обама бъде повдигнат въпроса за човешките права:

„Ще се валяме като прасета в кал ако ме попиташ за това“.

Отношението на филипинския президент към САЩ явно е трайно отрицателно, защото той определи посланика на Вашингтон в Манила като „гей и син на курва“.

Вижте още: „Обама, сори, че те нарекох кучи син“

Е, явно Обама е решил да преглътне обидата и да се видят, за да поговорят с филипинския президент.

Това е политиката – преглъщаш всичко в името на добрите взаимоотношения.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s