Парламентът реши: Без ДДС за дарените храни

d0bfd0b5d182d18ad180-d181d0bbd0b0d0b2d0bed0b2-d0bcd0b0d180d182d0b8d0bd-d0b4d0b8d0bcd0b8d182d180d0bed0b2

Хранителните продукти, които са дарени до 30 дни преди изтичането на срока на годност, да не бъдат облагани с данък върху добавената стойност (ДДС). Премахването на налога обаче да важи, само ако стойността на даренията на година не надхвърлят 0.5% от общия годишен оборот на данъчно задълженото лице, което ги прави.

Такива промени в закона за ДДС прие единодушно на първо четене парламентът днес по предложение на депутатите от Реформаторския блок (РБ) Петър Славов и Мартин Димитров.

Целта на поправките е да мотивират големите хранителни вериги да даряват храна, вместо да я изхвърлят. По данни на Българската хранителна банка всяка година се унищожават над 670 хил. тона храна. В същото време 21,2% от българите или 1,54 млн. души живеят в бедност.

Мотивът на вносителите е, че той оскъпява дарителството и затова търговците и производителите предпочитат да унищожават храната с изтичащ срок на годност. В резултат годишно в България се изхвърлят 670 милиона килограма храна.

Депутатите записаха, че ще може да се дарява храна с не по-малко от месец срок на годност. А за да се избегнат данъчни злоупотреби, търговците ще имат право да даряват продукти на стойност не повече от 0,5 от годишния им оборот.

Въпреки това критики не липсваха, а текстовете вероятно ше претърпят сериозни корекции между първо и второ четене.

Аз съм убедена, че ще има злоупотреби. Въпросът е колко големи злоупотреби. С кухи фирми по ДДС години наред гоним михаля. Да не стане и сега с този закон да гоним михаля“, коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

„Това отваря дискусия за следващи преференции, които не могат да бъдат направени. ДДС върху лекарствата, върху хляба, върху книгите…“, коментира Петър Чобанов от ДПС.

„Българският опитът в последните години показва точно това, че от най-добрите намерения се получават най-големите пробиви. Ще се опитаме да поставим препятствия срещу лошите намерения на някои. За да не се провали тази идея и да не напълним някои недобросъвестни бизнесмени и търговци, трябва да има комплексен подход“, каза още Менда Стоянова.

От парламентарната трибуна Петър Славов призова парламентарните групи да се обединят около поправките, за да покажат едно „модерно измерение на дясната социална политика“.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s