2016-09-07

Преди два месеца цяла България беше разтърсена от историята на 18-годишната Мария.

Момичето, което бе изнасилено от 62-годишния рецидивист Богдан Динев, а след това тя го уби. 

Момичето се предаде само в полицията и беше арестувана. Въпреки това, че е изнасилена. Независимо, че тя е жертвата.

Арестът беше последван от протести. Познати, близки и граждани настояваха тя да бъде пусната от ареста, където прекара 72 часа.

И тя беше пусната срещу 500 лева парична гаранция. Тя се прибира вкъщи и с  променено обвинение – причиняване на тежка телесна повреда и последвала смърт вместо умишлено убийство. 

Вижте още: Жертвите на насилие ТРЯБВА да се борят!

За първи път, дни след като е освободена от ареста, момичето направи болезнено откровена изповед пред екипа на „Ничия земя” с детайли от фаталната вечер и с брутални подробности за сексуалния акт и за ножа в ръцете й.

„Мария сподели с нас факти от самото убийство, които не е разказала все още на самите разследващи и психолозите”, разказа в „Здравей, България” журналистът Даниела Тренчева.

Мария се запознава с него в кафенето, което работи през лятото и в понеделник вечер двамата се срещат.

Срещата е в дома му в Стара Загора.

Историята обаче има неочакван край. На следващия ден Мария е арестувана за убийството на насилника си. Разказва за ужасяващите сцени на полицията.

Какво обаче не знаят нито родителите, нито разследващите в Стара Загора, където се преплитат пътищата на момичето и на изнасилвача?

„Той ми разказа, че има дъщеря на 18 г., с която няма добри взаимоотношения. Искаше по някакъв начин някоя да му помогне да ги сдобри. Помислих си, че може да му помогна и реших един ден да отида след работа при него с намерението да се запозная с момичето. Седнахме, говорихме, разказа ми за жена си. Когато влязох, заключи вратата и тогава през главата ми започнаха да минават всякакви мисли. Удари ми шамар през лицето и ми каза – сега си моя, ти ще си моята жена. Излъгах го, че съм девствена, разревах се, мислех, че ще се смили над мен. Каза, че за всичко си има първи път. Започна да ме дърпа, не можех да се боря, тъй като беше много силен. Сърцето ми щеше да изскочи“, разказа момичето.

По думите й тя е нанесла само една рана на насилника си. След случилото се стана ясно, че Боньо Фаса е изнасилвал и други жени.

Мария е подведена под отговорност за убийство при самоотбрана.

Първоначалната подкрепа към нея от страна на обществото обаче намалява постепенно.

Мария трябва да е 12 клас тази година, но класната й я е помолила да премине на самостоятелна форма на обучение и да не се връща в училище.

Част от приятелите й вече не говорят с нея, заличили са я от социалните мрежи. Тя обаче е категорична, че ще си стъпи на краката, ще продължи да учи и няма да влезе в затвора.

И ето отново сме свидетели как обществото бързо забравя, а още по-бързо лепи етикети. Отново виждаме как вместо това момиче да бъде подкрепяно в този труден момент за него, то е изолирано.

Ние ще продължаваме да следим случая с Мария, за да видим какво ще прецени българското правосъдие? Кой е престъпникът и кой жертвата? 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s