boian_saraev

Днес е празник за всички нас. Съединението би трябвало да е символ за българксият народ, че заедно можем да постигнем много големи дела.

В момента обаче не изглеждаме толкова обединени. Дали заради управляващи. Дали заради самите нас.

На същото мнение са отец Боян Саръев и проф. Николай Овчаров.

В студиото на bTV те изразиха своите размишления за българите и това дали сме обединени.

„За съжаление българският народ вече не е нито толкова православен, нито толкова благочестив, тъй като се развращава от своите водачи, които се интересуват от собственото си и от партийното си благополучие“, коментира отец Боян Саръев и допълни:

Трудно ни се живее заедно, нашият народ е много разединен. Не бих казал, че вярата ни е силна днес, тъй като българинът беше държан вън от църквата и от собствената си земя, каза още той. Българският народ и без друго е достатъчно разединен, но има сили в България, които използват многообразието на различни етноси и класовата стратификация, за да поддържат разслоението, а на нас е известна още от времето на Кубрат приказката за снопа от пръчки.

Връщайки се в годината на Съединението, проф. Овчаров коментира, че нашите политици тогава умело са използвали противоречията между Великите сили, което можем и сега да правим, макар че сега сме в друг политически контекст – този на Обединена Европа.

Опасността е голяма за целия свят, не само за България, не само за Европа. Не  можем да живеем само в страх, а целта на тероризма е именно да се живее в страх, коментира той най-голямата заплаха за съвременното общество.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s