Без България в проекта за „Южен поток“

d0aed0b6d0b5d0bd-d0bfd0bed182d0bed0ba

„Газпром“ и турските му партньори обсъждат строителството на морски газопровод за Турция. Други варианти, включително строителството на газопровод за България, не се разглеждат. Това съобщи председателят на Управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от БГНЕС и РИА Новости.

„Не, става дума единствено за морски газопровод от Русия за Турция“, отговори той на въпрос, дали може да бъде продължена работата по проекта в предишната конфигурация – с тръба за България.

В началото на декември 2014 г. руският президент Владимир Путин обяви, че Русия се отказва от проекта „Южен поток“, защото няма гаранции за неговото изграждане от страна на България и Европейския съюз.

Вместо това Москва предложи на Анкара да се изгради подводен газопровод „Турски поток“ с капацитет от 63 милиарда куб.м. газ.

Предвиждаше се този проект да стане алтернатива на „Южен поток“ и транзита през Украйна. „Газпром“ официално обяви, че иска да се откаже от транспортирането на „синьо гориво“ през Украйна през 2019 г., когато изтича договора за транзит с Киев.

Ние отвръщаме с газов хъб „Балкан“?

„Южен поток” отдавна е закрит, има европейски газов хъб „Балкан”, това са две различни неща.

Това заяви Бойко Борисов пред журналисти във Варна.

„Президентът Путин, в разговора си с мен, много добре и ясно формулира, както и аз, целите. Ако Европа има нужда да идва руски газ в газов хъб „Балкан”, утре трябва да го заяви. И тогава ще пратя министър, който да договаря условията, ако имат интерес. Те си държат тръбите във Варна и Бургас и чакат европейско решение по въпроса. След като говорим за обща европейска енергийна интеграция и сигурност с интерконекторна взаимосвързаност, трябва когато отидем в Москва, да кажем, че това е решението на Европа, не на България, на целия енергиен съюз, добре дошли сте“, посочи премиерът

„Тогава вече можем да започваме разговори. Европа е казала „не” на „Южен поток” по начина, по който беше предложен и никой не говори вече за „Южен поток”. Ние говорим за европейски газов хъб „Балкан” с интерконектори и възможност транзитните ни магистрали-газопроводи, да бъдат ползвани от всеки, който иска да си прекара газ. Това е целта на утрешния ден – най-голяма за Европа конференция”, заяви още премиерът Бойко Борисов.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s