Черна статистика: 11 бежанци на ден умират в опит да достигнат Европа

На този ден преди година светът бе потресен от снимката на сирийското дете Айлан Кюрди, който се удави докато семейството му, както стотици хиляди други бежанци, отчаяно се опитвало да достигне безопасните брегове на Европа.

d0b8d0b7d185d0b2d18ad180d0bbd0b5d0bdd0be20d0b4d0b5d182d0b52

По данни на Върховния комисариат за бежанците към ООН (ВКБООН), от смъртта на Айлан насам още 4 176 души са загинали или изчезнали в Средиземно море – средно по 11 мъже, жени и деца загиват всеки ден през последните 12 месеца.

През първите осем месеца на 2016 г., 281 740 души са предприели опасното морско пътуване до Европа. Броят на бежанците и мигрантите, пристигащи в Гърция, е намалял драстично – от над 67 хил. през януари до 3 437 през август – след споразумението между ЕС и Турция и закриването на т.нар. Балкански маршрут.

Вижте още: Пореден бой между бежанци – има наръган

Междувременно, броят на пристигащите в Италия е почти непроменен от миналата година – 115 хил. бежанци и мигранти са пристигнали в Италия от началото на годината до края на август, в сравнение със 116 хил. за същия период на 2015 г.

Вижте още: Гранична полиция: Избягвайте мигрантите, станаха агресивни!

Основната промяна, обаче, е в броя на жертвите. До този момент, от началото на 2016 г. на всеки 42 човека, опитващи се да достигнат от Северна Африка до Италия, 1 е починал. За сравнение, през изминалата година това е бил 1 на всеки 52 човека. Това прави 2016 г. най-смъртоносната за Средиземноморието година по отношение на мигрантите.

Шансовете човек, пътуващ от Либия до Италия, да намери гибелта си в морето са 10 пъти по-големи от тези на опитващите се да преминат от Турция към Гърция, показват данните на организацията.

Според нейните експерти тези данни подчертават спешната нужда от увеличаване на начините за прием на бежанци, като преселване, частно спонсорство, събиране на семейството, схеми за студентски стипендии и др., така че да не се налага бежанците да прибягват до опасни пътувания и услугите на трафиканти.

Вижте още: Само в България:Трафикант печели обществена поръчка за превоз на мигранти

В резултат на смъртта на Айлан Кюрди, безпрецедентен брой хора изразиха своето съчувствие и солидарност с бежанците в цяла Европа, като много от тях станаха доброволци или пък започнаха да даряват храна, вода и дрехи на търсещите убежище, дори да предлагат да отварят вратите на собствените си домове, посочват от организацията.

Вижте още: Денят в снимки: „Малкия Бейрут“ в София след залез

Бежанците и мигрантите нерядко стават жертва на расистки и ксенофобски атаки, предразсъдъци и дискриминация. Основното предизвикателство, с което Европа се опитва да се бори в момента, е предоставянето на нужната подкрепа и услуги, чрез които на бежанците да им бъде даде шанс да се интегрират успешно и да могат да допринесат за обществото, в което са попаднали, допълват от комисариата.

Вижте още: Мигрантите НЕ преминават през България. Те остават!

От там призовават правителствата и националните си партньори да се ангажират с разработването и прилагането на комплексни национални планове за интеграция.

Източник: Дневник

One thought on “Черна статистика: 11 бежанци на ден умират в опит да достигнат Европа”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s