980x551_1472810809

Четири американски самолета, които ще пазят небето над България, пристигнаха в авиобаза Граф Игнатиево, съобщиха от Министерството на отбраната.

Самолетите са от състава на 194-та ескадрила на Националната гвардия на САЩ. Между 9-ти и 16-ти септември те ще помогнат на българските МиГ-29 за усилване на охраната на въздушното пространство.

При изпълнение на съвместни задачи българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно, се казва още в съобщението на Ведомството.

Съвместните мисии по охрана на въздушното пространство на страната ни ще се извършват в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Решения за гарантиране на сигурността на съюзниците в Източна Европа бяха взети от държавните и правителствени ръководители на страните-членки на срещата на най-високо равнище на НАТО в Уелс през 2014 г. и във Варшава през 2016 г.

Едно от тези решения е усилването на мисията по охрана на въздушното пространство на страните-членки от Източния фланг със съюзнически сили на ротационен принцип.

Източник: NOVA

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s