Параолимпийците ни заминаха за Рио – нови надежди за медали

00621915

Олмпиадата в Рио приключи, но всички фенове на спорта знаят, че предстои не по-малко важната Параолимпиада.

Тя ще се проведе от 7 до 18 септември.

Нашите параолимпийци вече потеглиха за Рио.

Делегацията е от седем спортисти, петима, от които са лекоатлети. За първи път ще имаме представител в тениса на маса и спортната стрелба.

Родната чест в Бразилия ще защитават лекоатлетите Даниела Тодорова (копие и диск), Иванка Колева (гюле и диск), Радослав Златанов (100 метра), Ружди Ружди (диск и гюле) и Християн Стоянов (1500 м), състезателят по тенис на маса Денислав Коджабашев и Милена Тодорова (спортна стрелба). Спортистите ни поеха към Рио в добро настроение и с надежди да се завърнат с отличия в България в края на септември.

Дебютиращата на параолимпиада Милена Тодорова се появи на летището с атрактивен маникюр с българския трибагреник.

„Усещането е невероятно. За първи път изпълнявам една своя мечта. В Лондон не успях да отида, но сега в Рио успях. Тренирах доста усилено, подготовката мина много добре, изчистих някои грешки в техниката, мисля, че съм доста добре подготвена, но ще видим, когато минат Игрите. Познавам конкуренцията много добре. Лошото е, че сме смесена група – мъже и жени стреляме заедно. Около 30 човека сме, познавам ги много добре. Мисля, че не са кой знае колко голям проблем. Надявам се да съм спокойна, да имам късмет и да се съсредоточа върху това, което трябва да направя“, каза Тодорова на летище „София“ днес.

Подготовката ни мина добре, минахме през контузии и много тежести, но всичко е добре. Може да се каже, че заминавам за Рио с положителни емоции. Не искам предварително да говоря за медали, искам да си направя моето хвърляне, да покажа резултатите си“, заяви Ружди Ружди.

Преди дни бяха обявени премиите, които ще получат параолимпийците ни при спечелването на медал.

Те обаче са огорчени, че в пъти по- малки от тези за другите спортисти на олимпиада.

И разликата наистина е огромна:

За спечелен златен медал на параолимпиада премията е 50 хил. лева, а на олимпиадата беше 250 хиляди.

Въпреки обидата  параолимпийците ни заявиха, че ще дадат най- доброто от себе си и ще се представят достойно.

„Чакахме този период 4 години. За нас параолимпиадата е едно голямо състезание, на което отиваме позитивно настроени и се надяваме нещата да станат по най- добрия начин“, споделя Даниела Тодорова.

„Надявам се да съм сред първите 8“, заяви Радослав Златанов.

„Ще гоним медалите и ще дадем всичко от себе си. Подготвени сме“, посочи треньорът им.

Един от параоимпийците, които ще ни представят в Рио е габровският спортист Християн Стоянов. Той е един от петимата лекоатлети,

Състезателят на треньора Веселин Георгиев от местния спортен клуб „Орловец 93“ ще стартира в бягането на 1500 м. Това ще е първото участие на Християн на олимпиада.

Тази година 18-годишният състезател стана европейски вицешампион за мъже на игрите в Гросето, Италия. Тогава той записа и личен резултат в дисциплината – 4.03.63 минути, който му отрежда третото място в световната ранглиста за сезона при състезателите с неговия тип увреждания на горните крайници (Т46).

В Рио Християн ще бъде подкрепян от своя треньор Веселин Георгиев, който също е част от българската група за игрите.

„Надявам се, че всичко ще бъде както трябва. Когато застана на старта се изолирам, не мисля за абсолютно нищо. Просто след като пистолетът гръмне, тръгвам. Единствената ми цел е да бъда в групата, с която бягам и на финала да бъда пред всички“ вълнува се Християн пред камерата на бТВ.

По рождение дясната ръка на 18-годишния атлет е недоразвита. Спортът го вдъхновява да постига победи в живота и на пистата. Той мечтае за кариера в журналистиката след като приключи със спорта, но за момента целите му са ясни: „Да бъда звезда в параолимпийския спорт, а дори и при здравите атлети“, споделя още Християн пред екипа на БТВ, който посети българските олимпийци в последните дни на подготовката им в база „Белмекен“.

Ние стискаме палци на нашите състезатели, като сме сигурни, че ще ни накарат да бъдем горди!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s