„За някои сватба, за други брадва!“

Така може да се опише сагата, кото се завъртя около сватбата на дъщерята на Христо Стоичков.

Всички знаете историята, но накратко да я припомним:

Дъщерята на Христо Стоичков, Христина, вдигна пищна сватба. Папараци от изданието „България днес“ отиват да снимат.

На Ицо това не му харесва и започва да ги обижда, като по-късно пребива шофьора на колата.

Вижте още: А сега обичаме ли Христо Стоичков?

Шофьорът Петър е в шок след побоя, който му нанесъл Стоичков. Той е с подуто лице, синини по цялото тяло и сцепена устна. Петър направил опит да избяга и да се спаси като дал газ на задна скорост. Тогава ударил колата на друг частен посетител.

Полиция идва на мястото.

Шофьорът и фотографът са разпитани.

След няколко дни се разбра, че прокуратурата разследва случая и в частност Христо Стоичков за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.

Вижте още: Прокуратурата погна Стоичков – Ще има ли правосъдие?

Семейство Стоичкови дълго мълчаха по темата. Мика защити баща си във Фейсбук, като оправда поведението му.

Разбра се, че Стоичков е заминал за Маями, а семейството обяви, че коментари пред пресата няма да правят. Диалог ще има единствено в съда.

В интернет пространството коментарите са на двата полюса.

Едната част тотално заклейми действията на Стоичков, като неправилни и абсурдни.

Друга част обаче защити футболиста с твърдението, че партито е било частно и тези хора нямат право да снимат.

Едно от най-коментираните изказвания по темата обаче е на Любен Дилов – син. В ефира на Нова телевизия той заяви:

„Не знам още колко журналисти трябва да бъдат набити от Стоичков, за да разберат, че той е човек, който не обича да го снимат и си пази личното пространство. Българската журналистика малко я бият. Нивото й в момента е такова, че наистина трябва да бъде пребита с камъни, и то публично. Това е дъното на професията. Защо не снимате Пеевски, а ходите по петите на Христо Стоичков?“

Изказването му предизивка множество коментари в мрежата, като много го определиха като абсурдно.

Заради това потърсихме Георги Лозанов. От него поискахме коментар както за създалата се ситуация с Христо Стоичков, така и за коментара на Любен Дилов – син.

*******

Как ще коментирате ситуацията с Христо Стоичков и битите журналисти?

Не съм свидетел на случката, а и излизат доста противиречиви информации, така че е малко трудно да разбера точно по какъв начин е протекъл конфликтът и дали наистина е имало удари. Засега всичко е отделни разкази.

Мога да кажа обаче, че подобни сблъсъци между звезди и папараци не са нещо рядко и не са нещо специфично. По цял свят това се случва и много често звездите реагират агресивно. За съжаление.

Казвам за съжаление, защото славата и известността съдържат в себе си чуждия интерес. Тази дейност на репортерите да покажат едно лично събитие, обслужват този интерес.

Христо Стоичков е интересен за много хора. Той е звезда. А в публичния образ на една звезда се съдържа и част от личния й живот. Този интерес към личния живот е разбираем, защото приближава аудиторията по-близо до съответната звезда.

Ролята на папарака е да покаже на феновете какво прави техният любимец и това не е злонамерен поглед. Вече границите, които показват кое е допустимо и кое не, са много размити, нашата жълта преса често ги прекрачва. Като се измислят истории, като се ровят в болни теми и т.н.

Но тук не се измисля нищо. Това е просто едно празнично събитие и тези репортери искат да си откраднат парче от този празник, и да го поднесат на широката аудитория

Трябва ли да разделяме до такава степен жълтата и сериозната преса? Тук не говорим ли по-скоро за човешко отношение?

Жълтата преса има свои стандарти и свой тип почтеност. Тя не е нещо лошо, от което трябва да се отричаме по принцип. Тя става нещо лошо, когато е компроматна преса и когато е някаква форма на агресия за човешкото страдание. За мен много по-грозно е да видя в сериозната журналистика репортер, застанал до майка загубила детето си, искащ подробности за случилото се, с което я натоварва още повече и я кара допълнително да страда пред камерата.

А това, че искаш да покажеш едно празнично събитие не мисля, че е толкова страшно. Пак казвам – Стоичков има много фенове, които искат да се докоснат до това събитие.

А той започва да се приема като емблема на подобни случаи, което вреди на имиджа му. Стоичков трябва да започне да приема фоторепортерите като хора, които си вършат работата, а не някакви натрапници.

Може ли да направите коментар относно изказването на Любен Дилов-син, че журналистиката е „малко бита“?

Аз не съм слушал изказването на Дилов, но предполагам, че има два мотива.

Единият е чисто приятелски – да защити Стоичков и това в някакъв смисъл е разбираемо.

Но вторият мотив може би е свързан с това, че част от нашата жълта преса наистина е много агресивна в интереса си относно звездите у нас. Дори в тяхната болка или когато пишат искрени измислици.

Всички тези нарушения наистина трябва да подлежат на санкция. Но тази санкция в никакъв случай не трябва да бъде кроше в лицето на журналист.

Ако това да влезеш с камера на публично място може да се приеме донякъде за нарушаване на личната неприкосновеност, то това не е незаконно. Докато определено е незаконно да удариш човек. Това вече е навлизане в личното пространство и то грубо. Журналистите, както Стоичков и другите звезди, също имат такова.

Ако наистина е имало удари, това е голямото нарушение.

Много хора защитиха действията на Стоичков само защото тази медия била жълта. Възможно ли е да се обърнат представите на хората, че да раздаваш юмруци е нормалното действие в такива ситуации?

Никой не може да бъде бит. Дори това да снимаш личен празник да е нарушение. Тази физическа саморазправа по никакъв начин не може да бъде оправдана.

Лошото е, че наистина, не само жълтата преса вече прибягва до сензационни похвати, без да се интересува дали наранява някого.

Но има много начини това да бъде променено. Първо чрез СЕМ тези медии да бъдат коригирани и наказвани, когато трябва, и второ хората да започнат да си търсят правата в съда. Това определено би „възпитало“ медийната среда у нас.

Интервюто взе Веселин Диманов

Снимка: Капитал

 

 

Advertisements

2 thoughts on “За жълтата преса и действията на Христо Стоичков – коментар на Георги Лозанов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s